Kultur

New Public Management – som roman

Foto: TT/Nick Ut

Per Sundgren har roligt tillsammans med kommunens safety controllers, HR-specialister och mindfulness-experter.

Kultur

Äntligen är den här! Den första romanen om New Public Management. Det låter kanske inte så upphetsande, men det är oavbrutet roligt. Författare är Christer Hermansson, bibliotekarie och kulturchef i Strängnäs, och en av vår tids mest framstående satiriker. Detta är inte första gången som han skildrar kommunal byråkrati på villovägar. I sin kortroman Ich bin ein Bibliothekar (2001) gav han ett oöverträffat porträtt av en biblioteksvärld på väg att omformas efter modeller från det privata näringslivet. Här fanns också en kvinnlig bibliotekschef som har stora likheter med den manliga huvudpersonen i AVANTI!, utvecklingsdirektören Leonard Lundberg.

Det är denne något överviktige, oavbrutet tidsmätande Lundberg, som av den färglöse kommundirektören (kallad ”vaktmästaren” av det moderata kommunalrådet) fått uppdraget att göra om och effektivisera den kommunala organisationen med hjälp av NPM. Till sin hjälp har han den utvecklingsgrupp som han själv leder med fast hand. Här får vi möta ekonomen och mindfulness-experten Aniela Jonsson, den religiöse, vältränade safety controllern Niklas Tornström, HR-specialisten och operafantasten Emma Thorsdottir. De har sina sidor, men är ändå lätt igenkännbara för oss som har erfarenheter från det kommunala fältet.

Precis här ligger Hermanssons stora styrka; i förmågan att skildra den verklighet som vi alla känner igen på ett sätt så att absurditeten och orimligheten blir tydlig. Mitt i det vardagliga öppnar sig ett bråddjup. För i grunden behöver författaren inte överdriva särskilt mycket. Precis så här går det till i dag i Sverige.

Samtidigt som denna roman ger många tillfällen till skratt är den också en kraftfull kritik av en kommunal organisation som inte litar på den egna personalen utan tror att lösningen finns i ideal och styrmodeller hämtade från det privata näringslivet. Unna er att läsa en verkligt rolig bok!

* Den 4 april kl. 18 förs ett samtal om New Public Management utifrån boken på ABF i Stockholm. Medverkar gör Per Sundgren, Christer Hermansson, Annina Rabe och Shirin Ahlbäck Öberg. 

 

  • Avanti
  • Christer Hermansson
  • NPM

Kultur