Inrikes

Nordisk Alternativhögers butik stängd

Nordisk Alternativhögers webbshop sålde antisemitisk propaganda fram tills att den stängdes. Foto: Skärmdump.

Högerextrema Nordisk alternativhögers webbshop har stängts ned efter Flammans rapportering om betaltjänsterna som möjliggör gruppens antisemitiska verksamhet.

Inrikes

Det var i förra veckan som Flamman kunde berätta hur betaltjänster, både svenska och internationella, används som mellanhänder av extremhögern – ofta i strid med företagens egna användaravtal.

Bland annat kunde Flamman berätta om Nordisk alternativhögers hemsida altnorden.se som i sin butik sålde produkter med antisemitisk propaganda.

Nu har både Nordisk alternativhögers butik och deras donationssida stängts ned.

Varför är ännu oklart. Flamman har sökt företrädare för den högerextrema organisationen utan framgång.

Så sent som i förra veckan meddelade betaltjänsten Swish, som bland annat genomfört transaktionerna vid donationer till Nordisk alternativhöger, att de ansåg att de bara erbjöd en tjänst åt bankerna, och inte kunde ta något ansvar för slutanvändaren. Även om det, som i det här fallet, var en slutanvändare som donerade pengar till en högerextrem organisation.

Donationerna till Nordisk Alternativhöger hanterades via ett Swishkonto kopplat till ett privat mobiltelefonnummer som tillhör en av Nordisk alternativhögers ledare. Detta konto är precis som donations- och butikssidan på altnorden.se raderat på onsdagen.

Per Ekwall, pressansvarig på Swish, vill inte kommentera.

– Nej jag säger som förra gången: Alla avtal är mellan banken och användaren.

Under onsdagskvällen kommer SVT:s Uppdrag granskning att sända ett reportage om Nordisk alternativhöger.

  • antisemitism
  • banker
  • högerextremism
  • Nordisk alternativhöger
  • swish

Inrikes