Nyheter

Nordiska vänstern närmar sig Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto utför en coronavänlig hälsning. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP/TT.

Efter ett stort medborgar­initiativ ska finska riks­dagen nu hålla en första diskussion om ett eventuellt Nato-inträde. De Gröna är redo att ändra sig och Vänsterförbundet uttrycker förståelse. Även inom svenska S höjs nu kraven på en Nato-option.

Nyheter

Finska Yles opinionsundersökning har blivit nyheter runt om i världen: efter Rysslands invasion av Ukraina är en majoritet av det finska folket för ett Nato-inträde. Senast public service-kanalen gjorde samma undersökning, 2017, ville bara 19 procent gå med.

Förändringen märks i den finska storpolitiken. Ett medborgarinitiativ om att ta upp frågan i finska riksdagen har fått över 50 000 underskrifter, vilket gör att partierna måste behandla det. Den social­demokratiska statsministern Sanna Marin klargör på Twitter att debatten inte kommer bli avgörande, men att det är bra att frågan får diskuteras. De Grönas partiledare Liris Suomela säger till Yle att de är redo att uppdatera sin hållning men att det inte ska fattas några hastiga beslut. Vänsterförbundets ledare Li Andersson säger till samma kanal att hon inte är överraskad över att opinionen skiftat.

Finland och Sverige samordnar sina stora säkerhetspolitiska beslut, och har kommunicerat att det gäller även under den rådande krisen. I Yle-undersökningen är hela 66 procent av det finska folket för ett Nato-inträde om Sverige också går med. Statsminister Magdalena Andersson (S) sade under den ryska invasionens första dagar att Sveriges alliansfrihet ska ligga fast och har sedan dess inte kommenterat frågan ytterligare.

Men i hennes parti har nu flera tunga röster, på både vänster- och högerkanten, öppnat för att byta hållning. Reformisternas grundare Daniel Suhonen sade nyligen i tidskriften Kvartals podcast ”Veckopanelen” att ”i det här läget kan till och med jag känna att en tanke föds, att det kanske vore läge att likt Finland ha en Nato-option”. Daniel Färm, chefredaktör för den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i Politiken, skriver i en ledartext att Sveriges viktigaste argument för att vara alliansfritt – ”att man genom att inte ingå i en militärallians skulle skonas från stormakternas spel och konflikter” – nu är mindre relevant.

Även i Sverige har befolkningsstödet för Nato-medlemskap ökat. I en Novus-undersökning genomförd efter den ryska invasionen uppger 41 procent att de är för ett inträde.

  • NATO
  • Ryssland
  • Ukraina

Nytt