Utrikes

Nu svärs Biden in – så kan Bernie Sanders dra honom åt vänster

Bernie Sanders nya roll ger honom makt att påverka Bidens politik. Men i utrikespolitiken är det svårare. Foto: Matt Rourke/AP/TT.

Joe Biden tillträder med ett historiskt progressivt program och egen majoritet bakom sig. Den som kan se till att det förverkligas är Bernie Sanders. I alla fall inrikespolitiskt.

Utrikes

De senaste veckorna har maktskiftet i USA överskuggats av stormningen av kongressen och riksrätten mot Donald Trump. Men när Joe Biden nu tar över presidentposten och Demokraterna dessutom oväntat lyckats vinna egen majoritet i båda kamrarna, har uppmärksamheten i stället börjat riktas mot den nya regeringen. Joe Biden har redan gått till historien som den president med det mest progressiva programmet någonsin. Det säger dock inte mycket, med tanke på hans egen historia och det rådande klimatet, med ett allt mer extremt republikanskt parti i opposition och ett allt annat än arbetarvänligt etablissemang i Demokraterna.

Något som dock fått mindre uppmärksamhet är att valsegrarna i Georgia i början av januari innebär att den socialistiske senatorn Bernie Sanders blir ordförande för senatens viktiga budgetkommitté. Det är en roll i vilken han kommer att utöva betydande makt över områden som skatter, vård, klimatet, bland mycket annat. I egenskap av ordförande har han nämligen ett föga känt verktyg till sitt förfogande – den så kallade reconciliation-mekanismen. Den gör det möjligt att driva igenom vissa lagförslag med en enkel majoritet, i stället för de 60 röster som vanligtvis krävs. Den har använts av olika regeringar för att anta flera av de senaste årtiondenas viktigaste reformer, inklusive George W. Bushs och Trumps skattesänkningar och Barack Obamas sjukvårdsreform.

Enligt Marcy Winograd, som var delegat för Bernie Sanders vid Demokraternas partikonvent 2020 och är koordinator för den progressiva utrikespolitiska kampanjen Code Pink, innebär Sanders nya roll att han kan få mycket uträttat.

– Som ordförande för budgetkommittén kan Bernie Sanders skriva en resolution som sänker ålderströskeln för sjukvårdsförsäkringen för åldringar, Medicaid, till 60 eller till och med 55 år, utan att det skulle kräva mer än enkel majoritet i kongressen. En sådan kan inte stoppas av filibuster-vapnet, även om den skulle mötas av stort motstånd från försäkrings- och läkemedelsindustrin, säger hon till Flamman.

Sanders har dock sagt att han inte kommer att försöka få in sin egen huvudfråga om en allmän offentlig sjukförsäkring – ”Medicare for all” – i det stimulanspaket som Bidens regering kommer att lägga fram. Förra veckan meddelade nämligen Biden att han kommer att presentera ett 1,9 biljoner dollar stort stimulanspaket så fort han tillträtt, inklusive en engångsutbetalning på 1 400 dollar till samtliga medborgare, vilket med de tidigare utbetalda 600 dollarna blir 2 000. För att finansiera det kan några av de skattesänkningar som Republikanerna drev igenom behöva rullas tillbaka.

– Biden vill ha en engångscheck på 2 000 dollar, medan Sanders kräver månatliga 2 000-dollarcheckar tills pandemin är över. Kan han lyckas få det? Jag skulle inte underskatta Bernie Sanders, som är känd som ”tilläggskungen” för att ha lyckats avslöja korruption inom militären, förbjuda varor producerade av barnarbete och ge 100 miljoner dollar till hälsokliniker genom tillägg till lagförslag. Jag tror att han kommer att försöka krympa försvarsbudgeten som nu är på rekordhöga 740 miljarder dollar, säger Marcy Winograd.

Militären är ett återkommande men svårt mål att rå på för den amerikanska vänstern. I Demokraternas partiprogram står numera att man vill ”avluta våra ändlösa krig”, upphöra med stödet till Saudiarabiens krig i Jemen samt stoppa krigshotet mot Iran och återupprätta kärnenergiav­talet. Men huruvida Biden, som var en nyckelperson i förberedelserna av Irakkriget och som har röstat för de flesta av USA:s invasioner under sin politiska karriär, är beredd att på allvar utmana det militärindustriella komplexet är tveksamt. Marcy Winograd tror att Biden inte nödvändigtvis är så konservativ som hans förflutna antyder, utan snarare en opportunist som därför kan övertalas att gå i olika riktningar, i alla fall inrikespolitiskt.

– Jag tror att det går att påverka Biden i inrikesfrågor som miljö, sjukvård, infrastruktur, kriminalitet och invandring. Utmaningen är utrikespolitiken. Jag arbetade i gruppen som tog fram ett förslag på utrikespolitisk plattform till Demokraternas konvent. Det innehöll bland annat krav på att sänka försvarsutgifterna, stoppa stödet till Jemen-kriget, sluta hota med krig mot Iran, kalla hem trupperna från Irak och Afghanistan, upphöra med drönarbombningar och ett förbud mot kärnvapenangrepp. I slutändan behöll Biden bara de tre första punkterna. Hans utnämningar hittills, såsom utrikesminister Anthony Blinken, antyder att han kommer att fortsätta Obama-erans liberala interventionism.

  • Bernie Sanders
  • demokraterna
  • Joe Biden
  • presidentvalet
  • USA

Utrikes