Inrikes

Nya Fi-ledaren Gita Nabavi avvisar samarbete med högern

Gita Nabavi precis efter utnämnandet till partiledare för Feministiskt initiativ på lördagen. Foto: Tor Gasslander.

Gita Nabavi menar att de borgerliga partierna inte har den kunskap som krävs för att kunna samarbeta med Fi.

Inrikes

 

Under Feministiskt initiativs extrakongress valdes Gita Nabavi till ny partiledare för partiet jämte Gudrun Schyman. Utnämningen kommer bara ett drygt år efter att Victoria Kawesa utsetts till posten – och därefter avgått efter ett knappt halvår.

Gita Nabavi, 35 år från Stockholm, är övertygad om att hennes första val som partiledare i höst kommer att sluta med riksdagsmandat för Feministiskt initiativ.

– Jag tror att vi kommer att skrälla in i riksdagen den här gången. Vi lever också i en oerhört viktig tid, där det sker väldigt stora förändringar, där man tummar på mänskliga rättigheter, man tummar på vad det är att vara människa. Jag tror att det finns ett sug efter en demokratirörelse som vågar prata om de stora demokratiska frågorna, säger Gita Nabavi till Flamman.

Efter förra valet, där partiet passerade tvåprocentsgränsen, går Fi till val som ett parti som tar del både av partistöd och får valsedlar utdelade – ett faktum som partiföreträdare gärna lyfter som nycklar till valframgång. Men Fi är också ett parti som får utstå kritik, inte minst från vänsterhåll, för att fokusera för mycket på medelklassen och vara ideologiskt tunna. Det är kritik som Gita Nabavi slår ifrån sig.

”Vi strävar efter att vara ett parti som tar upp alla maktordningar.”

– Vi strävar efter att vara ett parti som tar upp alla maktordningar. Jag tror att det kanske är där som skon klämmer, att vi säger att allt är lika viktigt. Det kan tas som att jaha, då tycker ni inte att klass är viktigast för ni pratar också om kön, etnicitet och funktionalitet. Vi säger ju att de här förtrycken förstärker varandra, därför behöver vi mota alla i grind. Ingen är fri förrän alla är fria.

Vad som händer om Fi faktiskt tar plats i riksdagen efter valet är ännu oklart. Fler feminister i riksdagen kan aldrig vara dåligt, resonerar Gita Nabavi, men samtidigt är det oklart vilka ett litet feministiskt partis samarbetspartners skulle vara. SD och M är båda uteslutna och enligt Gita Nabavi är inte heller de andra borgerliga partierna redo för det som partisloganen kallar ”feminism på riktigt”.

– Helt ärligt skulle det nog kräva att både Liberalerna och Centerpartiet hade en helt annan syn. I dag finns inte den kunskapen.

  • Feministiskt Initiativ
  • gita nabavi

Inrikes