Det är dyrt med häst. En del äger hästar, andra sliter i stallet för en ridtur här och där.
Hur föräldrars ekonomi och inställning styr den unga ryttarens möjligheter är ett centralt tema i Hästen på Vinga. Lovis vet att hennes framtid är knuten till ridningen, men föräldrarna suckar och tycker att det är viktigare att satsa på skolan. Lovis får rida stallkompisen Maryams hästar på nåder, förutsatt att hon jobbar gratis med att sköta dem. För detta har hon svårt att känna tacksamhet.
En av hästbokens konventioner är önskeuppfyllelsen – vinna tävling och bli stallets stjärna, eller – kanske vanligast – att få en egen häst. I Hästen på Vinga tar önskedrömmen form av ett annat slags kapital: en familjehistoria och släkt att vara stolt över. Lovis föräldrar, påtagligt likgiltiga, har inte berättat för henne om den bedagade hästgård som visar sig finnas inom familjen och måste räddas från försäljning.
Konflikten i Hästen på Vinga handlar dels om Lovis möjligheter att påverka sin framtid, dels om hur ridskolorna och ridsporten kan demokratiseras. Därför är det lite anmärkningsvärt att Malin Eriksson, som har profilerat sig som progressiv författare och debattör, så starkt betonar det genetiska arvet. Inte bara hästarna är reinkarnationer av sina berömda förfäder, även Lovis är en avbild av den berömda släktingen Hilma som slog hästvärlden med häpnad. Det är närmast blodsmystik när Lovis rör vid Hilmas gamla plastrongnål och fylls av arvets kraft.
Sannolikt är dessa inslag en konsekvens av att Eriksson skriver i förhållande till bladvändarens genretypiska troper och klichéer. Hästen på Vinga har drag både av ödesmättad spökhistoria och barndeckargåta, med magiska föremål, försvunna testamenten och rådiga kamrater som kan ingripa mot vuxenvärldens dumheter. Men en välbehövlig vardagsrealism drar till sist ändå ner berättelsen på jorden, och blir särskilt fin när Eriksson tar sig an en annan genrekonvention: comebacken. Här handlar det om en av klasskomplex och prestationsångest knäckt persons revansch från depression och utbrändhet, visserligen orsakad av hästvärldens destruktiva element, men även möjlig att rehabilitera genom dess positiva dito. När Lovis önskedröm så småningom realiseras är den något tyglad och handlar om allas bästa, inte bara den enskilda hästflickans.
_____________________________________
Prova Flamman!
Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.