Inrikes/Nyheter 13 december, 2020

Nya regler för bankerna – hyresgästerna betalar

Högre hyror och färre bostäder. Det blir resultatet av Finans­inspektionens nya säkerhetskrav. Åtminstone enligt Svenska Bank­föreningen, som säger att förändringen gör att banker måste höja priset på lån. Men varför kan inte bankerna betala sina egna risker i stället?

Den statliga myndigheten Finansinspektionen har till uppgift att förhindra att banker kraschar vid ekonomisk kris. Under ett stresstest förra året kom myndigheten fram till att svenska banker har för lite sparade pengar i relation till hur mycket de lånar ut till bostads- och kontorsbygge. Om världsekonomin skulle dala och bostadsbolag inte längre kan betala tillbaka sina lån riskerar bankerna att själva gå i konkurs. Finansinspektionen kom därför fram till att bankerna borde ha mer undanlagt kapital och inledde en process för att skärpa sina krav. Regeländringen trädde i kraft i början av december i år.

I en annorlunda värld hade en sådan nyhet inte rönt särskilt mycket uppmärksamhet. I vår värld ser förändringen ut att leda till högre hyror och färre bostäder. Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, konstaterar:

– Givet att vi har en privatfinansierad bostadsmarknad kommer bostadsbolagens kalkyler att påverkas av den här förändringen. Utan pengar från andra håll, som statliga subventioner, är verkligheten som den är.

Finansinspektionens regeländring kallas på bankspråk att de inför ett riskviktsgolv. För varje lån som en bank utfärdar måste den lägga undan en summa pengar, och den summan kallas för lånets riskvikt. Tidigare har bankerna själva fått räkna ut vad riskvikten borde vara när de lånar ut till företag som bygger bostäder, kontor, hotell och butiker, men med de nya reglerna införs ett krav på hur stor del av lånet totala värde som banken måste lägga undan. För lån till lägenhetshus gäller 25 procent. För lån till affärsfastigheter som kontor och butiker gäller 35 procent.

Förändringen leder till att bankerna får högre kostnader. Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen, säger till DN att bankerna därför lär höja sina räntor med minst 0,3 procentenheter när de lånar ut till bostadsbyggen. Den kostnaden skjuts i sin tur över till hyresgästerna – antingen leder den till att byggprojekten blir för dyra, och då blir det inga nya bostäder. Eller så leder den till högre hyror.

Därför är chefsekonomerna på Svenska Bankföreningen och Hyresgästföreningen överens: Finansinspektionens (FI) nya regler är skadliga. Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen säger att kravet för just lägenhetshus är alldeles för högt.

– Vi vänder oss mot att FI drar alla fastigheter över en kam. Det är högre risk i kommersiella fastigheter som används för kontor och handel. Riskvikterna blir nu också lite högre för dem, men vi tycker skillnaden är för liten.

Han hänvisar till den svenska hyresregleringen, där Hyresgästföreningen förhandlar med värdarna om hur höga hyrorna ska vara, snarare än att hyrorna bestäms av marknadens rörelser. På grund av det systemet är det enligt Hofverberg betydligt mindre riskfyllt att bygga bostadsfastigheter, och därmed också mindre riskfyllt för bankerna att låna ut till sådana byggen.

– Systemet garanterar en ganska stabil avkastning år efter år. Hyrorna ökar inte drastiskt, men de går heller aldrig ned. Vi har ett system som stabiliserar marknaden, och det tar FI inte hänsyn till.

Eftersom det generellt sett har blivit dyrare att bygga lägenhetshus är det i dag vanligare att byggprojekt balanserar på gränsen till att bli olönsamma. Givet den utgångspunkten kan FI:s förändring, och de efterföljande dyrare lånen, påverka hela samhällets bostadssituation.

– Många byggprojekt balanserar på en knivsegg. Eftersom utgångspunkten är att värdet måste överstiga kostnaderna är det många som på håret hamnar på rätt sida. Så med en sådan här fördyrande reform puttas många byggprojekt över gränsen och blir förlustaffärer, givet det här företagsekonomiska tänkandet, säger Martin Hofverberg och fortsätter:

– Vår kritik mot FI:s förslag utgår från dagens läge. Skulle man föra en annan politik, exempelvis vårt förslag om ett förmånligt bygglån som innebär att staten erbjuder 29 miljarder per år i billiga lån till de som vill bygga lägenheter, så hade läget varit annorlunda. Men där är vi inte i dag.

Men varför ska bankernas kostnader för ökade kapitalkrav skjutas över till kunderna genom högre räntor, och i förlängningen betalas av hyresgäster? Varför kan inte bankerna själva betala för sina risker? Martin Hofverberg tror att det beror på bankernas särställning i ekonomin.

– Man försöker gå åt bankerna med hårdare regleringar, men då transporterar de kostnaderna vidare. Vi har fyra storbanker i Sverige och de sitter på makt. Realpolitiskt har politiken inte musklerna att ändra på det. Det kan ju förändras, men det ligger inte i korten just nu.

FI beräknar att ändringarna kostar varje storbank omkring fem miljarder kronor – mindre än vad respektive storbank brukar generera i vinst var tredje månad. Anders Kvist, rådgivare till FI:s generaldirektör Erik Thedéen, säger till Flamman att bankernas utspel utgår ifrån föreställningen att varje enskilt lån innebär att banken måste lägga undan 25 eller 35 procent av lånets värde. Men så är det inte, utan riskvikten räknas på den totala utlåningen – en bank måste spara 25/35 procent av värdet på sin totala utlåning till alla fastighetsbyggen.

– Om du frågar en bank kommer de självklart inte säga att olika kostnader och intäkter inom banken tar ut varandra, de måste av affärsmässiga skäl säga att det finns en kostnad för ett riskviktsgolv och att den kommer flyttas vidare till kunden oavsett vilket. Men om det går att göra så i praktiken, och om de kommer vilja göra det, det måste man ställa sig tveksam till.

Så bankernas utspel ska snarare ses som opinionsbildning?

– Ja, bostadsmarknaden har väldigt många intressenter, och det är naturligt att de bevakar sina perspektiv och framför en enkel tolkning av vad varje åtgärd skulle kunna med sig. Om det sedan blir så i verkligheten är tveksamt.

Flamman har frågat SEB, Swedbank och Nordea varför kostnaden för FI:s nya regler ska betalas med högre räntor. SEB:s presstjänst svarar i ett mejl: ”Banker måste — precis som alla företag — ha en avkastning på de produkter och tjänster de erbjuder. Det betyder att när vår kostnad för att tillhandahålla en viss produkt stiger — i det här fallet på grund av ökade kapitalkrav — så påverkar det priset till kund på samma sätt som en tillverkare av till exempel maskiner eller möbler måste justera sina priser när råvarupriserna stiger.”

Swedbank har vid Flammans pressläggning inte återkommit med svar. Nordea, som är registrerat i Finland men konkurrerar med svenska banker om bland annat fastighetslån, säger att de redan följer Europeiska centralbankens (ECB) hårdare kapitalkrav och att FI:s skärpning därför inte påverkar dem.

Johan Hansing, chefsekonom på Svenska Bankföreningen, säger till Flamman att nästan alla lån till bostadsfastigheter i dag har riskvikter på under 25 procent, och att bankerna därför generellt sett kommer behöva lägga undan mer pengar för sådan utlåning efter FI:s regeländring.

– Om det sedan slår igenom i räntan till varje enskilt fastighetsbygge eller om man tar det på den totala lånevolymen, det är upp till varje bank. Men eftersom de flesta lån i dag ligger under 25 procent blir det en generell höjning av kapitalkraven.

Och varför innebär den höjningen med nödvändighet högre räntor för kunderna?

– Om en Ica-handlare får högre inköpspris för tomater så är det naturliga att han sätter ett högre pris. Det är den normala marknadsekonomiska mekanismen, kostnaden förs över till kunden.

Men den här kostnadsökningen är ganska liten, mindre än storbankernas respektive kvartalsvinster. Så den borde väl kunna täckas utan att man höjer räntan och påverkar samhällets bostadsbyggande?

– Så kan man i så fall resonera med varje kostnad. Banker är generellt sett inte mer lönsamma än andra företag. Så det finns ingen överlönsamhet att ta av, om det är vad du är ute efter.

Inrikes/Nyheter 13 maj, 2025

Dagmar Hagelins mördare flyttas till lyxfängelse

Alfredo Astiz och Dagmar Hagelin. Foto: Victor R. Caivano/AP / Wikimedia Commons.

”Dödsängeln” Alfredo Astiz, dömd för mord på Dagmar Hagelin, har förflyttats till ett fängelse med tennisbanor och teaterklasser. Nu fruktar grupper inom människorätt att det är ett steg mot benådning – och den mördade svensk-argentinskans bror är kritisk.

Det är den 27 januari 1977, en varm sommardag när 17-åriga flickan Dagmar Hagelin ska besöka en väninna i västra Buenos Aires. I stället möts hon av militärer på kidnappingsuppdrag. Dagmar försöker fly men skjuts ned av den senare ökände militären Alfredo Astiz, även känd som ”den blonda dödsängeln”. 

I bakluckan på en taxibil förs hon skadad till ett tortyrcenter, för att aldrig mer återfinnas. 

Under den argentinska militärjuntans år vid makten uppskattas upp till 30 000 människor ha försvunnit, varav många mördades. Dagmar Hagelin var ett av dem, och fallet blev mycket uppmärksammat både i Sverige och internationellt. USA:s dåvarande president Jimmy Carter och påven krävde hennes frisläppande, utan resultat.

Att regeringen tillåter det här är skrämmande. Är det här steg ett, att de blir frisläppta sedan?

Först 2017, 40 år efter försvinnandet, kom domarna för brotten mot Dagmar. Processen kallades ”Megacausa” och anses vara den största rättsprocessen i Argentinas historia. Åtalen gällde brott mot mänskligheten mot 789 offer på ESMA, den marintekniska högskolan som under militärdiktaturen fungerade som tortyrcenter.

29 av dem dömdes till livstids fängelse. 19 dömdes till straff på mellan 8 och 25 års fängelse. Sex friades. Elva avled under processen. 

Av de livstidsdömda är flera inblandade i kidnappningen och försvinnandet av Dagmar Hagelin. En av dem är Alfredo Astiz, mannen som enligt ögonvittnen först sköt henne, innan han tillsammans med andra militärer kidnappade den skadade Dagmar. Nu flyttas han tillsammans med 18 andra dömda för brott mot mänskligheten till ett ”VIP”-fängelse med bekvämligheter. 

Enheten 34 på Campo de Mayo, dit militärerna nu förflyttats, är tidigare uppmärksammat för sina tennisbanor, teaterklasser, filosofikurser, filmdebattcirklar, stretchingworkshops. Där finns individuella celler med tv och kylskåp.

Jonathan Hagelin är bror till Dagmar och han reagerar starkt på nyheten om vad som hänt. 

– Att vi aldrig får tillbaka Dagmars kvarlevor har vi förstått, fastän vi innerst inne hoppades på det. Men när domarna kom trodde vi att vi i alla fall skulle få den rättvisan, säger han till Flamman, och fortsätter:

– Att regeringen tillåter det här är skrämmande. Är det här steg ett, att de blir frisläppta sedan? Det vore ett slag mot folket.

Förflyttningen kom till på en begäran i april av den federala fängelsemyndigheten SPF, som faller under säkerhetsminister Patricia Bullrichs ansvar. SPF uppgav att förflyttningen skedde på grund av överbeläggning i federala fängelser och att platserna där behövs för frihetsberövade kvinnor. 

Men människorättsorganisationer fördömer förflyttningen av ex-militärerna, och man oroas över att regeringen under president Javier Milei visar tendenser på att vilja benåda de män som torterat och mördat tusentals människor och aldrig visat någon ånger. 

Läs mer

Förra året fick de dömda militärerna nämligen också besök av parlamentsledamöter ur Mileis styrande parti La Libertad Avanza, ett besök som väckte efter att chattmeddelanden läckt ut och ett gruppfotografi på ledamöterna tillsammans med de dömda mördarna spreds i media.

Enligt Jonathan Hagelin var familjen då i kontakt med svenska ambassaden i Argentina, för att man önskade att Sverige skulle framföra en protest, men enligt Hagelin fick man aldrig någon återkoppling. 

Sveriges ambassadör i Argentina, Torsten Ericsson, svarar via sin kulturella rådgivare Diego Schulman att ”ambassaden följer frågan”. 

Flamman har sökt svenska Amnesty, som avböjer att kommentera med hänvisning till att man inte följt fallet i närtid. Flamman söker Servicio Penitenciario Federal.

Inrikes 13 maj, 2025

Räknefel gör bostadsbristen svårlöst: ”Katastrof”

Bra kommunal bostads-planering börjar med att kommunerna får bättre och tydligare bostadsstatistik, menar Hyresgästföreningen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

En ny rapport från Hyresgästföreningen menar att bostadsbristen konsekvent mäts med fel måttstockar av den ansvariga myndigheten Boverket. I centrum står frågan om vad statistiken egentligen mäter – och för vem.

”Bostadsbrist har blivit ett permanent tillstånd i städer runt om i Europa, såväl som i Sverige”, inleds Hyresgästföreningens rapport Räkna med bostadsbrist.

”Vi verkar aldrig bygga nog mycket av det folk vill bo i, där folk vill bo.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 13 maj, 2025

På jakt efter Che Guevara i en gondol

Den 89-åriga arkitekten Norman Foster låter besökarna spegla sig i kanalvattnet, samt i mobilens selfielins. Foto: Leonidas Aretakis.

I Venedig minglar bhutanesiska frihandelsmunkar med västerländska arkitekter med samhällspatos. Men går det verkligen att rädda planeten i samarbete med Rolex?

Trots att det hänger luftkonditioneringslådor i taket är rummet tryckande varmt. De flesta är ur funktion, men vissa surrar utan att fläkta. Vattenytan i de spegelsvarta bassängerna ligger 70 centimeter över golvet, vilket vi får veta är den förväntade havsnivån i Venedig vid århundradets slut.

Verket, ”The third paradise perspective”, finns i det första officiella utställningsrummet på stadens arkitekturbiennal, och därmed är också tonen satt. Det fångar den rosslande teknologi som får haven att stiga – men kanske också något som den franska marxisten Régis Debray skrev om stadens besökare i den stränga essäboken Against Venice:

”Låt oss inte glömma en liten men relevant detalj: vattnet var den första reflekterande ytan som människan upplevde. Stillastående, oljigt och glänsande lämpar det sig ännu bättre för privata samtal. […] Vi är inte där för att njuta av [målarna] Carpaccio eller Tizian eller vår älskades ansikte – de är bara strålande eller ömsinta förevändningar – utan för att beundra vår egen spegelbild. Vi åker till Venedig för att tala, och för att bli talade om.”

Foto: Leonidas Aretakis.

Samtidigt är klimatkrisen ingen orimlig källa till självreflektion, med tanke på att den är skapad av oss. Inte minst av de tusentals arkitekter som under helgen minglar i staden, då ”byggda miljöer” – alltså hus, vägar och annan infrastruktur – beräknas stå för 40 procent av utsläppen.

Som årets curator Carlo Ratti uttryckte det: ”Arkitektur handlar om överlevnad.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 12 maj, 2025

Flamman firar femtusen

Nyliberalen Mattias Svensson blir Flammans femtusende prenumerant. Foto: Timbro.

För första gången sedan 1970-talet är Flamman fler än 5 000 prenumeranter.

Grattis till Mattias Svensson, nyliberal Timbroveteran och ledarskribent i Svenska Dagbladet, som precis blivit vår femtusende prenumerant.

Välkommen! Varför började du prenumerera?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 12 maj, 2025

Majblomman vill se gratis busskort för barn

Majblomman grundades 1907 för att ”arbeta för en barndom fri från fattigdom”. Foto: Majblomman.

Kollektivtrafiken utgör en stor börda på barns och ungas ekonomi, enligt föreningen Majblomman. Att göra den gratis kvälls- och helgtid hade kostat knappt 600 miljoner om året – fem gånger mindre än dagens bensinskattesänkningar.

För de allra flesta är Majblomman den lilla knappnål som säljs av kvarterets skolbarn några veckor varje vår. Men för Åse Henell, generalsekreterare för den 118 år gamla föreningen, betyder den mer än så. Majblomman grundades för att motarbeta barnfattigdom, och varje år får de 500 lokalföreningarna runtom i landet in omkring 40 000 ansökningar om ekonomiskt stöd, berättar hon.

– Det kan vara allt från vinterjackor och skor till terminsavgifter, men de senaste åren har vi sett allt fler ansökningar om kollektivtrafik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 12 maj, 2025

Underskottet i Gävleborgs regionbudget är fyra gånger större per invånare än i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Allt jag hade var ett sms från en kollega: ”Ring mig. Din pappa är på akuten.”

Jag kastade mig på tåget till Gävle. Det tog mig åtta timmar att hitta honom. Varken 1177, akutmottagningen han tagits till eller sjukhuset han sedan blev förflyttad till visste var han var så jag bestämde mig för att själv leta rätt på honom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 maj, 2025

Venedig var världens första ”House of Glow”

Nicole Kidman tog smalhetsidealet till nivå på Golden globegalan tidigare i år Foto: Jordan Strauss/AP.

Utställningen ”Corpi moderni” ser dagens kroppsmaximering genom den italienska renässansens mästerverk.

Den skimrande huden smiter tajt om skelettet under den vita klänningen. Hon ser övermänskligt transparent ut, nästan som att hon svävar. När Bianca Ingrosso låter sig fotograferas på Ellegalan förstår jag att Sveriges främsta nepobaby har tagit sig till nästa nivå av humanoid. Den enda reklamtavlan som behövs för öppningen av varuhuset House of Glow som ska äga rum några dagar senare.

Idealet för dagen, en kombination av helgonlik anorexi och excesser av hudvård och avancerade kirurgiska ingrepp, är oemotståndligt eftersom vi tycks programmerade att förväxla skönhet med godhet. På denna olymp tävlar inte bara de unga som Ariana Grande eller de koreanska stjärnorna i Blackpink, utan medelålders kvinnor som 62-åriga Demi Moore som syntes på en gala med repsmala armar och Nicole Kidman (56) syns nästan inte längre när hon står i profil.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 maj, 2025

Supa, ligga, dö i 30-talets Berlin

Irmgard Keun (1905–1982) var både alkoholiserad och hemlös under perioder. Skrivandet var allt för henne. Foto: Lind & co.

Med en blick för barnperspektivet lyckades Irmgard Keun beskriva erfarenhet av att vara ung på flykt.

I en lägenhet i Berlin sitter en blind man i väntan på att placeras på ett hem för krigsinvalider. Det han vet om världen utanför får han reda på genom sin unga granne Doris. I Konstsilkesflickan från 1932 befinner vi oss i skarven mellan 1920- och 30-tal och Berlin har genomgått drastiska förändringar sedan krigets slut. Jäms med ständiga politiska gatustrider, inflation och fattigdom har staden växt till en glittrande metropol, ett Berlin som den blinde mannen själv aldrig kunnat ta del av. Här finns nu hundratals biografer och storslagna danspalats. Kabaréformatet har förvandlat staden till världens queera centrum, bara för lesbiska finns uppåt 90 barer att välja mellan. På Institutet för sexualvetenskap studerar sexologen Magnus Hirschfeldt människans sexuella liv och genomför den första könsbekröftande operationen. På Romanisches Café trängs författarna, kulturarbetarna och skådespelarna. Det är till den gemenskapen 18-åriga Doris söker sig och tar sig fram med ambitioner och självförtroende. Hon går in på caféet och sveper med blicken, berättar sedan för grannen vad hon sett:

”Den litterära eliten är något enormt flitig med kaffe och schack och prat och en massa andlighet och så, eftersom den inte vill låta sig själv märka att den är lat. Och där är en del flickor som är jättesäkra på sig själva […] de flesta av eliten är alldeles vilda på att få komma ut i tryck.”

På senare tid har många texter återkommit till den här tiden. Nyligen återutgav Modernista Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs från 1932 om ett strävsamt par och deras kamp för att behålla värdigheten i en tid av ekonomiskt kaos och Uwe Wittstock satte ljuset på de intellektuellas öden under republikens sista dagar i Februari 33, litteraturens vinter. I ambitionen att fånga det säregna i Berlins beryktade 1920- och tidiga 30-tal i sin samtid har nog ingen kommit närmare än Irmgard Keun. I Konstsilkesflickan från 1931 skriver hon Doris som kommer till Berlin från Köln med drömmen om att slå sig fram inom teatern. Hon är trött på att slita, hon ska bli en stjärna och hon skriver:

”Fast jag tänker inte skriva dagbok, alltså – sånt är ju barnsligt för en ung dam som är arton år fyllda och hur vuxen som helst i alla avseenden. Så jag tänker skriva som om jag beskrev en film, för det är så mitt liv är och kommer att bli mer och mer.”

Doris är urtypen för ”den nya kvinnan”– ung, frigjord och självmedveten, hon jobbar på kontor på dagarna och dansar på nätterna. Men Keun klär också av en Weimarrepublikens vanligaste mytbildningar och beskriver hur kvinnornas frihet begränsas även i den nya tiden: steget till fattigdom är en utebliven lön bort och det säkraste alternativet till hungern är prostitutionen.

Konstsilkesflickan är fortfarande 95 år senare den roman som bäst beskriver livet i Berlin för unga kvinnor under Weimarrepublikens sista år. De stora idéerna och det politiska kaoset anas men Keun släpper aldrig fokuset på huvudpersonen. Drömmarna, slitet, fattigdomen och glamouren lever sida vid sida i Doris värld – i pälsen hon stjäl från en berömd skådespelerska kan arbetarflickan i alla fall klä sig i en känsla av framgång. När pengarna inte räcker till klänningar av silke räcker de i alla fall till konstsilke, en känsla av lyx så god som någon. 

Keun placerar läsaren mitt i Doris virvlande ström av tankar, hennes fasa inför lönearbete och sexuella förbindelser som slutar lika snabbt som de påbörjas. Allt i en för sin tid unik stil som fick kritiker att kalla boken  naiv. Andra, som den briljanta författaren och publicisten Kurt Tucholsky, såg något nytt i Keuns sätt att beskriva sina karaktärers känsloliv och menade att hon skrev på ett ”kvinnligt Heinrich Mann-sätt”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 10 maj, 2025

Solidarisk dikt som tappar och fångar

Äpplen har fem rum i sitt kärnhus, precis som antalet delar i Erik Lindman Matas nya bok. Foto: Carla Lomakka.

Erik Lindman Mata föreslår ett möjligheternas skrivande som snarare säger ja än nej och som refererar fritt, nästan utan restriktion.

Hur mycket kan en text kräva av sin läsare? I Erik Lindman Matas nya diktbok Mullvadens kärlek till buffeln stannar jag ofta upp vid den frågan. Första gången det sker är ungefär då dikten relativt okommenterat övergår till att vara ett slags experimentellt klipp- och klistra-, överstryknings-, språkmaterialistisk-, found-poesi av (får man veta i slutet av boken) den marxistiska teoretikern och aktivisten Rosa Luxemburgs fängelsebrev. Låter det svårt? Det var i alla fall just det jag försökte illustrera.

Men textens bortvändhet från läsaren gäller bara för vissa aspekter av boken. När det gäller det som är brännande akut är utsagan glasklar: I slutet av Mullvadens kärlek till buffeln står det att boken är tillägnad Karmel Alaa Walid Hamdan, ett av de tusentals barn som dödats i Gaza sedan den 7 oktober. På ett litterärt plan är dedikationen överflödig. Denna solidaritet står redan inskriven i dikten. För tillsammans med Lindman Matas språkliga driv utgör solidariteten med världens förtryckta bokens fundament.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 10 maj, 2025

Alla förlorar på pajkastning

Under den senaste veckan har flera profilerade vänsterpartister riktat kritik mot partiledningen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Mycket har sagts från många håll om de senaste dagarnas händelser inom Vänsterpartiet, där Lorena Delgado Varas uppmanades av partistyrelsen att lämna sina uppdrag.

Vissa anser att man blåser upp en fråga om en individ till orimliga proportioner. Andra anser att partiledningens agerande är symboliskt för ett mer långsiktigt mönster kring hur man förhåller sig till partiets medlemmar och mål.

Jag anser att händelserna de senaste dagarna bevisar att det finns en stor och högst problematisk motsättning inom partiet.

Enligt mig är de som tror att splittring är en lösning att betrakta som svikare, som inte har rätt inställning till Vänsterpartiet. Men jag anser också att partistyrelsen gör sig skyldiga till ett svek när de vägrar att förhålla sig konstruktivt till motsättningen och att ha en kamratlig dialog.

Motsättningen handlar i grunden om en bristfällig förståelse för vad makt är och för vad partiarbete är.

Där har både Vänsterpartiets ledning och den interna oppositionen fel.

Makt leder inte automatiskt till mer socialism och feminism, men makt leder inte heller automatiskt till korruption. Vad makt leder till beror på hur den används.

Vi är arbetarklassens parti. Socialismens och feminismens parti. De flesta i Vänsterpartiet är med på detta, både partiledningen och oppositionen. Ändå fastnar diskussionen ofta här, och de ena misstror de andra. I stället för en givande diskussion gör man ogrundade beskyllningar. Diskussioner blir ofta till en tävling i att skjuta över målet.

Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Detta är destruktivt för vårt parti. En korrekt hantering av reella politiska motsättningar inom ett arbetarparti kräver en levande och kamratlig diskussion om de viktiga frågorna. Alla förlorar på pajkastning.

Partiets grundläggande problem är vår nuvarande syn på hur förändring går till. Från partiledningens sida har man en övertro på den parlamentariska vägen och från oppositionens sida har man en övertro på den utomparlamentariska vägen, men vi behöver båda. I dag saknas en helhet. En samstämmighet mellan kortsiktiga och långsiktiga mål.

Vi har kring 30 000 medlemmar, men enbart en liten andel av dessa är organiserade på riktigt. Vänsterpartiets styrka ligger i hur mycket arbete som nedläggs på partiet. En betydligt större andel av våra medlemmar hade kunnat sättas i arbete för partiet om vi hade sett till att skapa förutsättningar för det. Men då måste partiet vara mer än en valkampanjorganisation. Då måste vi finnas i bostadsområdena och på arbetsplatserna i mycket högre grad än i dag.

Vänstern har varit på ideologisk och organisatorisk tillbakagång under lång tid på grund av en pågående identitetskris. Det är dags att börja anamma vår identitet igen. Vi är arbetarklassens parti som kämpar för vår frigörelse från klassamhället och könsmaktsordningen.

Detta innebär att vi går emot den borgerliga hegemonin. För att inte gå under behöver vi ha en strategisk inställning. Vi kan inte, som partiledningen, enbart följa efter svängningar i opinionen och media. Då kommer vi förflytta vår position för långt till slut. Ibland måste vi följa med i svängningarna, men vi måste också kunna stå starka tillsammans när vinden blåser hårt. Det är så man leder. Man kan både lyssna och vara modig.

Samtidigt misslyckas även oppositionen att hitta rätt. Man drar slutsatsen att varje reträtt är ett brott mot den rena läran. Med den inställningen kan man inte heller leda. Om vi verkligen ska vinna måste vi börja prata med varandra och vår klass. Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Läs mer

Vill partiledningen bevisa sina linjer måste de sluta beskriva dem som den enda vägens politik. Vänsterpolitik kan genomföras på andra sätt än i regeringar med centerpartister.

Vill oppositionen bevisa sin linje får man sluta demonisera, börja kompromissa och föra fram ett trovärdigt alternativ som på ett bättre sätt inkluderar både parlamentarismen och utomparlamentarismen än vad partiledningens linje gör.