Nyheter

Nyans kallar till stängd kongress – med hemliga handlingar

Nyans partiledare Mikail Yüksel på valdagen tidigare i år. Foto: Johan Nilsson / TT

Partiet Nyans håller blixtinkallad kongress den 10 december. Kongresshandlingarna är än så länge hemliga, medlemmarna får inte skicka ombud och medier är portade. Kritiker säger att Mikail Yüksel vill undvika att utmanas som partiledare – något han själv avfärdar.

– Det är först till kvarn-anmälan, det hade kunnat bli så att jag själv anmälde mig för sent, säger han till Flamman.

Nyheter

På partiet Nyans hemsida står ingenting om en kommande extrakongress. Inte heller på partiets konton i sociala medier. Men efter att uppgiften spridits bland människor som är kritiska till partiledaren Mikail Yüksels ledarskap bekräftar han nu för Flamman att det stämmer. Kongressen ska hållas den 10 december på Folkets hus i Rinkeby. Där ska det beslutas vilka som ska leda partiet de närmaste två åren.

– Vi behöver en ny styrelse. Några personer har hoppat av, av missnöje och på grund av flytt till ett annat land. Vi behöver förnya styrelsen, säger Yüksel.

Än så länge är beslutsunderlagen till kongressen hemliga, även för medlemmarna. De kan komma att presenteras på själva kongressen, säger Yüksel. 200 personer får delta – men inte genom ombud som tillsammans representerar alla medlemmar, som är normen på partikongresser. I stället har medlemmarna fått anmäla sig själva. Först till kvarn får platserna. Medier är inte välkomna.

Yüksel säger till Flamman att det är en öppen och demokratisk ordning, eftersom alla medlemmar har kunnat anmäla sig. Men kritiska medlemmar och icke-medlemmar ser i stället ett försök att undvika den partiledarstrid som höll på att blossa upp inför partiets ordinarie kongress, som har planerats till våren 2023. Den uteslutna medgrundaren Hassan Khan skriver på sin facebooksida att extrakongressen är ett ”kuppförsök”.

”Ni alla som stöttar Mikail blint, ser ni inte vad han gör? Så agerar bara en maktgalen diktator som vill rädda sitt ledarskap. Ska ni ändå backa upp honom? (…) Han har förvandlat partiet till en cirkus”, skriver Khan.

Kongressen utlystes den 22 november, alltså med 18 dagars varsel. I partiets stadgar står att ordinarie kongress ska utlysas tre månader i förväg. Men det får brytas i det här fallet, säger Yüksel.

– Det är ganska normalt att kalla till extrakongress och fatta stora beslut, Liberalerna gjorde det nyligen.

Hur ser du på de kritiska påståendena om att du gör detta för att säkra din egen position i partiet?

– Jag tror att jag skulle ha det bättre på en ordinarie kongress. Men vi följer bara våra stadgar.

Enligt Yüksel pågår det snarare ett kuppförsök mot honom, och den ovanliga först till kvarn-anmälan handlar om att förhindra det. Partiet har runt 2000 medlemmar. En tiondel av dem kommer alltså vara representerade på kongressen.

– Det är för att hindra yttre påverkan, så att man inte registrerar sig som medlem i efterhand bara för att komma till kongressen. Vi vet att folk gör det, vi har underlag för det, folk som inte är medlemmar planerar att anmäla sig.

Om medlemmarna inte kan sända ombud, hur ska då hela partiet bli representerat?

– Om man brinner för partiet kan man ta sig dit.

Vissa medlemmar och icke-medlemmar ser detta som ett försök från dig att fylla upp platserna med människor som står dig nära, så att andra delar av partiet inte kan närvara. Hur ser du på det?

– Hur ska jag göra det, när alla har möjlighet att anmäla sig samtidigt? Däremot vet vi att de som vill påverka kongressen har utmanat allmänheten att anmäla sig, idag har flera ickemedlemmar försökt anmäla sig.

Mikail Yüksel säger att partistyrelsen inte vill offentliggöra kongresshandlingarna eftersom valberedningen och andra förtroendevalda har drabbats av trakasserier.

– Vi försöker göra det så bra som möjligt så man inte påverkas utifrån.

Blir det bara de medlemmar som går på kongressen som får ta del av handlingarna?

– Det kan jag inte svara på. Vi kommer inte ha onlinedeltagande. Och vi har inte diskuterat om handlingarna ska vara tillgängliga för alla medlemmar. Det är också en kostnadsfråga, vi kan inte smsa alla medlemmar om handlingar, det kostar pengar för partiet.

Den sammantagna bilden är att det är ganska liten insyn i den här kongressen. Kan inte det skapa misstänksamhet i partiet?

– Det kan det göra om man försöker vara misstänksam, men oavsett om vi försöker vara transparenta blir det misstänksamhet. Vi måste tänka på att vår valberedning och andra funktionärer blir trakasserade av människor som försöker påverka dem.

Som Flamman tidigare har rapporterat om präglas partiet Nyans av svåra interna konflikter efter att valresultatet inte blev som förväntat. Hassan Khan och före detta partistyrelseledamoten Ifrah-Degmo Mohamed har anklagat Mikail Yüksel för att bedriva utpressning, rigga beslut och dölja information för styrelsen. Yüksel har svarat att det tvärtom är hans kritiker som bedriver utpressning. Under hösten har flera partistyrelseledamöter lämnat sitt uppdrag.

Trots konflikterna gjorde partiet Nyans ett starkt första val. Rösterna räckte inte till en riksdagsplats, som partiledningen hoppats på, men däremot till kommunfullmäktigeplatser i både Landskrona och Botkyrka. Mikail Yüksel har själv flyttat till Botkyrka för att fylla platsen där. Partiet var också en hårsmån från att väljas in i Malmö kommunfullmäktige.

Efter intervjun om extrakongressen ringer Mikail Yüksel upp med ett tillägg.

– Den så kallade oppositionen krävde egentligen extrakongress, med alla medlemmar, och motsatte sig ombudssystemet från början. Nu när vi har beslutat om det så börjar de gnälla om det beslutet. Det var egentligen deras begäran. De störde sig på ombudssystemet och sade att jag skulle påverka ombuden.

– De vill ha ett system som gynnar dem, så att de kan kuppa. De vill inte ha ett rättvist system.

De kanske inte menade att max 200 medlemmar skulle representeras på kongressen?

– Vi är ett litet parti och har de begränsningar vi har.

    Nytt