Nyheter

Nyfascister

Nyfascister ockuperar fackligt högkvarter i Rom

Foto: TT / Cecilia Fabiano

Våldsamma nyfascister ockuperade under lördagen den fackliga centralorganisationen CGIL:s lokaler i Rom, i samband med en demonstration mot landets vaccinregler. Övriga partier fördömer attackerna, och klockan 10 har fackrörelsen kallat generalförsamlingen. ”Det här är en attack på demokratin och alla arbetare”, säger fackledaren Maurizio Landini.

Nyheter

En högerextrem protest i Rom under lördagen slutade med att demonstranterna ockuperade CGIL, landets största fackliga centralorganisation med sex miljoner medlemmar. Bland de våldsamma demonstranterna fanns många medlemmar av det nyfascistiska partiet Forza nuova.

CGIL:s sekreterare Maurizio Landini kallar det för en ”fascistisk mobbaktion”.

– Det här är en attack på demokratin och alla arbetare, som vi kommer att stå emot. Ingen vill att vårt land återvänder till fascisttiden, säger han till dagstidningen la Republicca.

Han kallar nu till ett extrainsatt möte för fackets generalförsamling klockan 10. På Twitter skriver rörelsen:

– Vårt nationella högkvarter, högkvarteret för manliga och kvinnliga arbetare, attackerades av Forza Nuova och no vax-rörelsen. Vi besegrade dem, och vi kommer att göra det om och om igen.

Attacken har förkastats unisont av landets stora partier, och fackchefen har fått solidaritetssamtal från både president Sergio Mattarella och premiärminister Mario Draghi. På Twitter skriver DP:s partiledare Enrico Letta att det är dags att ”lösa upp Forza Nuova”. Ledaren för socialistunionen Fria och lika, Pier Luigi Bersani, kallar attacken för en skam för vår samtid.

– Dessa dagar! Hur ska man ens kunna sova om natten? Staten måste reagera och den demokratiska offentligheten måste mobilisera sig.

Även Lega Nords Matteo Salvini och Femstjärnerörelsens Giuseppe Conte avfärdade våldsamheterna.

Demonstrationen kretsade kring de ”gröna pass” som sedan den 16 september krävs för att komma in på restauranger, museer och andra offentliga inrättningar. Passet kan bestå av ett negativt test eller ett bevis på vaccinering eller återhämtning.

Italien har Europas näst högsta coviddödlighet och extremhögern har mobiliserat kraftigt kring vaccinfrågan. Giorgia Meloni, ledare för Italiens bröder, krävde så sent som i mars att EU skulle införa digitala vaccinpass. Men nu har hon tvärvänt och kallade nyligen de gröna passen för ett ”första steg mot ett orwellskt samhälle”, och rörelsen har även använt gula Davidsstjärnor med texten ”No vax” som symbol, en jämförelse mellan landets behandling av ovaccinerade och judeutrotningen.

Även Lega Nord har insett frågans explosivitet och Matteo Salvini har sagt att människor under 40 inte ska behöva vaccinera sig, och att han inte vill att hans artonåriga son ska ”jagas med en nål”. Båda partier samlar strax över 20 procent av väljarna i flera undersökningar, och leder nu opinionen i ett allt mer högerlutande Italien.

    Nytt