Inrikes

Byggfack för migranter

Nytt byggarbetarfack ska organisera migranter

Medlemmarna i det nybildade fackförbundet Solidariska byggare. Foto: Emil Boss.

I dag offentliggjordes grundandet av Solidariska byggare, ett nytt fackförbund inom den syndikalistiska fackrörelsen SAC med inriktning mot migrantarbetare. ”De här skulle inte få hjälp av Byggnads”, säger Pelle Sunvisson, en av initiativtagarna.

Inrikes

Den 19 september grundades ett nytt fackförbund inom syndikalistfacket SAC. Det heter Solidariska byggare och jobbar särskilt med att nå migrantarbetare. Enligt Pelle Sunvisson, en av initiativtagarna, har man använt två metoder. Dels har man fasta tolkar, i nuläget från ryska och spanska, och dels gör de undantag från karensreglerna.

– I vanliga fall om en arbetare kommer till ett fackförbund så får denne inte den hjälp med de problem som redan uppstått, utan först måste man vara medlem i tre månader. Det här spelar arbetsköparna i händerna, för migrantarbetarna har inte koll på hur svensk arbetsmarknad fungerar, och saknar ofta erfarenhet av fackligt arbete från sina hemländer. Därför ger vi hjälp direkt, säger Pelle Sunvisson till Flamman.

Det handlar inte nödvändigtvis om ovilja från de större fackförbunden utan om att man saknar kunskap, menar han.

– Man har inte hängt med i tiden och förstått hur stor den här svarta sektorn är inom byggsfären. Man har inte heller förstått nyttan av att hjälpa dem som är längst ned, för att på så sätt höja golvet och ta bort en del av pressen på dem som just nu råkar ha hyfsade villkor.

I dagsläget har Solidariska byggare 200 medlemmar, att jämföra med Byggnads som samlar 100 000.

– Det är svinlite jämfört med Byggnads. Men jag tror inte att någon organisation organiserar så många papperslösa som vi. Byggsektorn är så väldigt förslummad och arbetarna är så utsatta. Det är därför vi behövs. De här kan inte få hjälp hos Byggnads.

  • Byggnads
  • fackförbund
  • migranter
  • papperslösa

Inrikes