Inrikes

Nytt förslag stoppar inte vinster i välfärden

En synbart glad Jonas Sjöstedt presenterade tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi förslaget om ett stopp för vinster i delar av välfärden under fredagen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Till slut fick Vänsterpartiet sitt förslag om att åtminstone begränsa vinsterna i välfärden. Men att förslaget ska passera riksdagen är knappast troligt. I stället laddar aktörer på båda sidor för att vinster i välfärden – återigen – ska bli en valfråga.

Inrikes

– Det finns en folklig ilska och det har länge funnits en folklig ilska mot läckaget i svensk välfärd.
Så inledde civilminister Ardalan Shekarabi förra veckans presskonferens där ett första lagförslag om hur vinstjakten i välfärden ska begränsas, presenterades av Vänsterpartiet och regeringen. Förslaget innebär inget fullständigt stopp, utan att privata skolor och omsorgsföretag inte får ta ut en större vinst än sju procent på operativt kapital.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt strålade.
– Det förslag som läggs i dag det har en ny dignitet. Det handlar egentligen om vad välfärden är till för, och vem välfärden är till för. Hela utgångspunkten i det här lagförslaget det är att hela välfärden är till för förskolebarn och skolbarn, för äldre och de som behöver socialtjänsten. Den är inte till för börsspekulanter och bolagsägare.
Lagförslaget, som nu ska på remiss till lagrådet, väntas vara redo för beslut i riksdagen i mars i vår. Om förslaget röstas igenom där är det tänkt att börja gälla från början av nästa år.

Men redan innan fredagens presskonferens ens hade avslutats ställdes frågan som både Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt undvikit att tala om.
– Kan ni inte säga något om hur ni ska få förslaget genom riksdagen? Det är ju en liten detalj i sammanhanget, ropade en reporter.

Huruvida vinsterna i välfärden ska begränsas kommer inte att avgöras i riksdagens kammare, utan i landets valurnor i September

Möjligheterna att förslaget ska röstas igenom riksdagen är nämligen liten. Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna är emot en begränsning av vinsterna.
– Det är hundratusentals svenskar som berörs av detta. Nu riskerar skolor, förskolor och äldreboenden runtom i hela landet att tvingas stänga, sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf till TT kort efter att förslaget presenterats.

SD, som tidigare sade sig vara emot vinster i välfärden har svängt i frågan och är nu för ”valfrihet och konkurrens” inom välfärden.
Även med stöd av Vänsterpartiet klarar regeringen därför inte att få propositionen genom riksdagen – om inte någon ändrar sig.
– Det som vi presenterar här i dag är det enskilt största och det enskilt viktigaste steget, sa Jonas Sjöstedt om propositionens möjligheter att ändra om i välfärdssystemet.
Men politiska experter och analytiker avskriver redan förslaget som dött i den kommande omröstningen.

Tar vad man kan få

Socialdemokraternas skånedistrikt räknas som ett av partiets rödaste. Inför vårens socialdemokratiska kongress gick man ut hårt, och krävde bland annat att Socialdemokraterna skulle vara tydligare med att man arbetade för ett ”stopp för vinstjakten” inte bara inom skolan, utan inom hela välfärdssektorn.
Vänsterfalangen inom partiet rönte också framgång i frågan, och skrivelsen ändrades. Socialdemokraterna verkar numera officiellt för ett stopp inom hela välfärden.
Men i den propostion som  Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt presenterade under fredagen, var det bara skolan och omsorgen som berördes. Sjukvården fanns inte med.

Mubarik Abdirahman jobbar för Socialdemokraternas skånedistrikt. Han menar att man tar vad man kan få.
– Ja, det här är ett första steg. Det är klart att vi inte vill att det ska tjänas jättemycket pengar på andra håll i välfärden heller, säger han till Flamman.
Han har dock inget hopp om att det här förslaget ska röstas igenom. Huruvida vinsterna i välfärden ska begränsas kommer inte att avgöras i riksdagens kammare, utan i landets valurnor i September, menar han.
– Det kommer att bli en valfråga. Det här handlar om att lägga fram något konkret innan valet. Väljarna har röstat på oss och de vill veta vad vi har gjort. Majoriteten av befolkningen är för någon form av begränsning av vinsterna man kan göra på skattepengar, säger Mubarik Abdirahman.

Academedia, Sveriges största friskolekoncern, delar analysen att förslaget inte kommer att passera riksdagen innan valet. Därför laddar även de inför valrörelsen.
– Vi har debatterat detta i många år. Nu är det mer intensivt, men grundfrågan är densamma, säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.
Är ni redo för debatten om det blir en valfråga – igen?
– Ja, det är vi. Vi är trygga i att det vi gör är viktigt och att vi bidrar. Sedan tycker även vi att skolsektorn ska vara reglerad och att sanktionerna ska vara hårda för den som inte klarar kvalitetskraven.

  • Vänsterparitet
  • vinster i välfärden

Inrikes