Nyheter

Nytt mord på protest- och folkledare i Honduras

Miljökämpen Lesbia Yaneth Urquia, 48 och mor till tre barn, mördades i torsdags förra veckan och kastades på soptippen som kallas ”Mata Mula”, döda åsnan. Foto: Fernando Antonio/AP/TT.

Miljökämpen Lesbia Yaneth Urquia, 48 och mor till tre barn, mördades i torsdags förra veckan med en machete. Urquia var en lokal ledare för protesterna mot det starkt kritiserade kraftverksprojektet Aurora I i länet La Paz.

Nyheter

Projektet leds och ägs av Arnold Castro, make till regeringspartiets ordförande Gladys Aurora Lopez, tillika vice ordförande i landets kongress. Lopez är en nitisk försvarare av den militära statskuppen som ägde rum i juni 2009 i Honduras, då militären störtade den folkvalde presidenten Manuel Zelaya.
Gladys Lopez ses som ett typiskt exempel på det extravaganta livet hos den rika ”vita oligarkin” som i helikopter flyger från staden Marcala de cirka 80 kilometrarna till huvudstaden Tegucigalpa, en bjärt kontrast till den misär och extrema fattigdom som hennes väljare i länet La Paz lever i.

50-tal koncessioner

Efter statskuppen 2009 utsåg kongressen talmannen Roberto Micheletti till ny president. I de allmänna valen som hölls i november samma år med militären som övervakare valdes nationalistpartiets (som leds av Aurora Lopez) kandidat till president. Partiet fick nära nog kvalificerad majoritet i kongressen. Motståndsfronten uppmanade folket att bojkotta valet och bara 45 procent gick till urnorna.
Den nya kongressen utfärdade redan de första dagarna ett 50-tal kontrakt till honduranska energi- och gruvföretag lierade med den politiska eliten eller transnationella bolag.
Ett av dessa är Aguazarca, som Bertha Cacéres och hennes organisation Copinh bekämpade och bekämpar till priset av hennes eget liv som togs den tredje mars i år. Ägaren av Aguazarca är familjeklanen Atala-Faraj, av kubanskt-palestinskt ursprung – Honduras mäktigaste familj.

Mordhotade journalister

Lesbia Urquia var nära vän till Bertha Cacéres och deltog i motståndet mot militärkuppen redan från första dagen. Som aktiv i Copinh deltog hon från 2010 i motståndet till kraftverksprojektet Aurora I och försvaret av floden Chinacla. Dess vattenflöde har minskat dramatiskt sedan kraftverksbygget inleddes.
Under torrperioden måste människorna gå flera kilometer för att få tillgång till vatten. Den stora majoriteten i dessa områden utgörs av lencaindianer. Journalisterna på ”Radio Lenca” har mordhotats när de uppmärksammat kraftverksprojektets konsekvenser.
Koncessionen för Aurora I är på 30 år. Projektet är beläget utanför staden San José i länet La Paz som gränsar till länet Intibuca där kraftverksprojektet Aguazarca står still sedan mordet på Cacéres och den internationella kritikstorm som mordet gav upphov till. I Marcala, med sina 30 000 invånare, kände Lesbia alla och hon hade sedan ett 20-tal år ett litet stånd på marknaden.

Ursprungsbefolkningar ignoreras

Majoriteten av koncessionerna som den illegitima regeringen utfärdade 2010 är belägna på territorium som tillhör någon av de åtta ursprungsbefolkningarna i Honduras.
– Inte i ett enda fall genomfördes det informationskampanjer, rådfrågningar eller samråd, vilket ILO:s 169:e konvention i FN: s deklaration om rättigheter för ursprungsbefolkningarna kräver.
Det säger Miriam Miranda, koordinatör för Garifunafolkets organisation Ofraneh och en politisk ”tvillingsyster” till Bertha Cacéres.
Ett exempel på hur staten bryter mot de internationella lagarna och konventionerna gavs den 18 december 2015 då Honduras fördömdes av den Interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna. Regeringen hade utfärdat tillstånd för turist- och gruvprojekt på Garifuna-territorium utan att först ha rådgjort med denna ursprungsbefolkning.
– Denna situation har förvärrats efter statskuppen där en rad lagar och dekret av nyliberal karaktär slår mot våra folks överlevnad, säger Miranda.

Copinh: Regeringsmord

Copinh å sin sida säger i ett uttalande:
– Mordet på Lesbia utgör ett nytt politiskt femicidio (kvinnomord). Det söker tysta de kvinnors röster som med mod och kurage försvarar sina rättigheter mot ett patriarkalt, rasistiskt och kapitalistiskt system, som för varje dag rör sig närmare en förstörelse av vår planet.
Copinh lägger det direkta ansvaret för mordet på Lesbia Urquia på regeringen Juan Orlando Hernández och de militära och polisiära regeringsorgan som inte ser som sitt ansvar att beskydda försvararna av de mänskliga rättigheterna och landets naturresurser.
– Samma ansvar har även Gladys Aurora Lopez och hennes make Arnold Castro. De är en permanent källa till hot och konflikter över byggnationen av kraftverk i länet La Paz, säger Copinh i sitt uttalande.
Aurora Lopez å sin sida hotar Copinh med rättsliga efterräkningar för sitt uttalande.
Den omtyckta miljökämpen Lesbia Urquia begravdes i fredags förra veckan i Marcala, där hela befolkningen följde henne till den sista vilan. Aurora Lopez fanns inte på plats.

Motion i USA:s kongress

Med anledning av mordet på Urquia har fem demokratiska kongressledamöter i USA väckt en motion om en lag de kallar ”Bertha Cacéres”. Den kräver att USA avbryter allt militärt och polisiärt stöd till regeringen i Tegucigalpa. Ledamöterna anser att så länge mordet på Bertha Cacéres och över 100 mördade bönder i Aguandalen inte är uppklarade måste USA avbryta sitt stöd till regimen.

  • Honduras

Nytt