Kultur

Krönika

Och nu så har sommaren kommit

Kultur

Du säger att barnen är fattiga och familjerna också. Du säger att de sitter hemma i sina lägenheter och inte har nåt att göra fast det är sommarlov och gräset är så grönt. Du säger att de inte har cyklar och att ingen har gjort stigar åt dem så att de kan springa omkring. Du säger att det inte finns nån badplats nära dem fast nån har gjort vatten i bäcken så att det flyger och far.
Du säger att barna inte är fulla av sommar direkt.
Du säger att det är koskit i hagen.
Vad är ens en hage?
Vad är ens ett barn? Om du t.ex kommer till Italien och kanske Grekland från utanför Europa utan papper helt själv och ensam och vill vidare till t.ex Sverige för att du har hört att himlen är så blå här och vattnet skönt och sådär, då måste du vara 18 år. Det vet och visste såklart du och alla barn som kom dit och kommer dit till den där gränsen, till Europa. Du ljuger såklart om din ålder. För att inte fastna där. Sen kommer du kanske till Sverige och nån frågar dig ”hur gammal är du då?” och du svarar sanningen som kanske är 15 år eller 16 år eller 17 år. Jaha du, säger den som frågar men vi har sett dina fingeravtryck från Italien och ett dokument som säger att du är över 18 år. Du är vuxen alltså. Du är vuxen och du ljuger. Säger dom till dig.
Vad är sant och vad är lögn? Hurdå och närdå? Vad är ett barn?

Ett barn som du känner mycket väl har sitt första sommarjobb just nu och du hjälpte det att göra en matlåda att ta med till jobbet morse. Potatissallad med tonfisk och kapris. Den stod där på dörrmattan medan du tjatade att barnet skulle skynda på och komma i tid. Det där ganska stora barnet får jobba och gå i skolan. Men såklart vill det helst sova och träffa kompisar och spela data. Det vill många barn. Det där barnet skulle nog ljuga om sin ålder för att komma in på krogen kanske. Du är lite rädd för det. Men men vad ska du göra. Matlådor och tjat.
Ska bara och ska bara.
Barn och barn och andras ungar, småfågelbon här och där.
Du ska inte tro det blir sommar om inte nån sätter fart.

Härom helgen var du på en demonstration eller manifestation i Stockholm. De var över hela landet men du var på den i Stockholm för att du råkar bo där. Det var en kärleksmanifestation anordnad av Ung i Sverige. Det var fint och soligt och hjärtligt. ”KÄRLEK KÄRLEK KÄRLEK” skreks det. Och på Hornsgatan var det fullt av folk som bara stod och tittade på och några log lite och skrek med men fler såg bara på, det kändes lite konstigt. ”KÄRLEK, KÄRLEK, KÄRLEK” och på en bar som heter Viking eller nåt sånt var det ett par gubbar som pekade Fuck You. Till barn. Som skrek kärlek.
Nån borde verkligen sätta fart. Den sista potäten är redan satt.
Benen är fulla med spring.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

    Kultur