Nyheter

Om inte detta är ett hot mot demokratin – vad är då det?

En regering bestående av Moderaterna, Krist­demokraterna och Sverigedemokraterna hade varit ett hot mot demokratin, menar skribenten. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hotar ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna demokratin? Skiter björnar i skogen? Är påven katolik? Vill vi se verkligheten eller lalla omkring som frivilliga idioter?

Nyheter

Moderaterna sänker skatten lite för fattiga och mycket för rika. Köper knegarröster med ”avdrag” som betalas med försämringar för sjuka och arbetslösa. Dopar bostadsmarknaden med ombildningar av allmännyttan för att locka knegare att skuldsätta sig medan bankerna blir de verkliga bostadsägarna. Privatiserar välfärden: vräker ut verksamheter till risk­kapitalet, får styrelseplatser i välfärds­företagen som tack och sticker ned feta sug­rör ned i kommun­kassorna, medan tystnads­kultur ersätter meddelar­frihet i verksamheter som plötsligt ska konkurrera i stället för att samarbeta. Återinför parallellskolan och röstar bort offentlighetsprincipen för att hjälpa skol­företagen att hålla sina vinstrecept hemliga – kapitalisternas behov är ju viktigare än elevernas, föräldrarnas och Sveriges.

Moderaternas politik gynnar dem som har mer på bekostnad av dem som har mindre och allra mest de som har mest. Så kan en liten elit bli allt rikare i förhållande oss andra och eftersom pengar är makt också bestämma allt mer i förhållande till oss andra hur samhället ska se ut. Vad betyder det om inte att demokratin minskar med Moderaterna vid makten?

Sverigedemokraterna gör också skillnad på folk och folk, fast deras metod är ett hopplock från historiens och moralens sophögar. De pekar finger, mobbar och beljuger och deras utvalda offer är Främlingen, Den andre, Dom, i form av muslimer, flyktingar, papperslösa, den politiska vänstern, ”kulturvänstern”, ”identitetsvänstern”, hbtq-folk, eller vilka som helst som det går att skylla världens elände på. Med sin retorik och kampanjbidrag från kapitalister i kulissen lockar de fram det sämsta hos en massa väljare, men också hos en massa högerpolitiker och tidigare hyfsat hederliga liberaler. I kommunerna de styr ger de sig på folkbiblioteken – en plats som står för kultur och bildning och är öppen för främlingar, kufar och fattiga är ju ett motståndsnäste.

Sverigedemokraternas spelidé är att alla ska tvingas välja sida. Mobbare eller mobbad. Kan de kuva sina mobboffer är det bra, uppstår motvåld är det också bra, då kan de kalla in polis och militär och driva rädda människor att ansluta sig till mobbningen. Demokratins syfte, gemenskap trots olikheter i åsikter och levnadssätt, är Sverigedemokraternas röda skynke.

Nu ska Moderaterna och Sverige­demokraterna slå sina påsar ihop. Profitörernas parti plus etno­nationalisterna. Kommer det att påverka demokratin i Sverige negativt, vad tror vi?

  • Ebba Busch
  • Kristdemokraterna
  • Moderaterna
  • sverigedemokraterna jimmy åkesson
  • ul kristersson

Nytt