Inrikes

Opinionsinstitut sprider högerextrema idéer om valfusk

Valsedlar i Tomelilla. Bland valen finns flera högerextrema partier.

Efter nattens val sprider högerextrema partisympatisörer teorier om omfattande valfusk. Artiklar i så kallad alternativmedia med samma budskap har i sin tur spridits vidare av opinionsinstitutet Sentio.

Inrikes

Det blev inget segerval för de högerextrema partierna. SD:s uppgång var visserligen markant, men klart lägre än vad som förutspåtts i flera opinionsundersökningar. De mer marginella partierna Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige fick inte ens en procent av riksdagsrösterna totalt. Det trots att Alternativ för Sverige är ett av landets mest omskrivna partier i sociala medier.

Redan på valnatten började också högerextrema väljare sprida bilden av ett omfattande valfusk som missgynnat de högerextrema partierna. Bland de utpekade finns bland annat postnord, som hävdas ha saboterat utdelningen av valsedlar, vänsterextremister som agerat i vallokaler, och valmyndigheten. Att myndighetens sida kraschade under valnatten beror enligt flera högerextrema väljare på att man kände sig tvungna att ”justera” siffrorna, eftersom SD gick för bra. Valmyndigheten uppger själva att sidan kraschade på grund av hög belastning från vanliga användare, och att det inte finns några tecken på en riktad överbelastningsattack.

”Det är riggat. Det finns ingen annan förklaring” skrev Johan Wadenbäck, riksdagsledamot för Alternativ för Sverige på Twitter efter att det preliminära valresultatet blev känt.

Även Nordiska motståndsrörelsen misslyckades med att nå någon framgång i valet. Trots stora valkampanjer och stort mediegenomslag lyckades den nazistiska grupperingen inte ta ett enda mandat. Som mest fick NMR drygt 1 procent i Ludvika, där satsningen också varit som störst. På organisationens hemsida kallar NMR:s ledare Simon Lindberg valet för ”ett uselt val”.

Under måndagen spred också opinionsinstitutet Sentio en rad artiklar som antydde, eller uttalade rakt ut, att SD:s relativt låga stöd i valet kunde bero på valfusk. På Sentios startsida länkades artiklar med rubriker som ”valresultatet – ett utslag av fake news och lögner” och ”något stämmer inte med söndagens valresultat”.

När Flamman ringer upp Sentio säger Roar Håskjold, vd, att artiklarna inte är någonting man känner till.

– Nej, det är ingenting jag känner till. Det här är ju ett slags sökmotor som söker upp namnet Sentio på alla sidor. Så det är ju inte någonting som vi sprider vidare.

Men länkarna ligger ju på er hemsida?

– Ja, vi ska se till att vi tar bort dem.

Så det är ingenting ni står bakom?

– Nej nej nej nej.

  • #val2018
  • Alternativ för Sverige
  • Medborgerlig samling
  • NMR
  • Nordiska motståndsrörelsen

Inrikes