Ledare

Organisera dig och agera mot ”andrummet”

Sittstrejken vid Mynttorget under morgonen den 8 augusti, 2017. Foto: Tor Gasslander

Kamp skapar erfarenheter som i slutändan lönar sig. Kamp för oss samman och visar att vi behöver varandra.

Ledare

Idag på morgonen utvisades Ahmad Alsmadi till Jordanien. Ahmad är tvåbarnspappa och byggnadsarbetare. Han utvisas trots att han har bott i Sverige i tio år. Trots att han har två barn som precis som barnens mamma har uppehållstillstånd. Trots att han skulle leva under dödshot i sitt forna hemland Jordanien.

Ahmad, som har en enskild byggfirma där han har varit med och bidragit till den svenska statens nuvarande välstånd genom skatt, har i praktiken själv finansierat det chartrade plan som Migrationsverket i morse skickade honom till Jordanien i. Rörelsen Tillsammansskapet och Ahmads familj demonstrerade fram tills i morse utanför förvaret i Märsta. Mot utvisningen, för Ahmads rätt att vara tillsammans med sin familj och för en asyllagstiftning som gör att människor kan söka skydd här. 

I söndags började ett 60-tal ensamkommande flyktingungdomar att sittstrejka (läs mer om det här). Deras mål med strejken är att stoppa utvisningarna till ett otryggt och fasligt liv, nära döden. De har tillsammans skrivit ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik där de kräver att han stoppar myndighetens utvisningar till Afghanistan. De kämpar för en förändring i sitt nya hemland Sverige och de går till handling för att få prata med Ribbenvik.

Det andrum som den socialdemokratiskt ledda regeringen införde måste få ett slut. Andrummet får oss i dagsläget att glömma. Glömma hur det skulle kunna vara, hur det var tidigare. Andrummet får familjer att splittras, barn att skickas tillbaka till en mycket otrygg vardag. 

Därför bör alla som kan åka till Mynttorget, utanför riksdagen. Sitt där med ungdomarna. Vittna. Sätt press på regeringen.

Sitt där med ungdomarna. Vittna. Sätt press på regeringen.

Det ungdomarna på Mynttorget gör är att ta ansvar för att protestera mot den misslyckade politiken, och vänsterrörelsens overksamma tryck på regeringen. Barnen tar ansvar för att vi inte ska ge upp kampen. För att vi ska rulla tillbaka de inlåsande och inhumana lagarna som nu råder. För att Sverige ska sluta utvisa människor med familj som Ahmad. För att Sverige ska sluta utvisa ensamma barn som de som sitter på Mynttorget.

  • Afghanistan
  • asyllagar
  • ensamkommande
  • ensamkommande barn
  • regeringen
  • sittstrejk
  • utvisningar

Ledare