Inrikes

”Oskick” att betala hyran med tjänster

Det finns inga regler som förhindrar hyresvärdar att kräva tjänster utöver hyran. Hyresgästföreningen menar att dock att det kan vara att utnyttja hyresgästernas ställning på en svår bostadsmarknad. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Pi Frisk/SvD/TT.

Under rådande bostadskris tar hyresvärdar betalt i tjänster – barnpassning, städning eller gräsklippning. ”Oskick”, säger Hyresgästföreningen, som menar att människors utsatta position utnyttjas. Men även om både Skatteverket och facket oroas finns inga regler på plats för att stoppa systemet.

Inrikes

I ett villaområde i en förort till en av landets större städer bor en man som vi kan kalla Anders tillsammans med sin fru och sina två barn.
Paret har det gott ställt och bor i en av de för området typiska arkitektritade villorna. Till fastigheten hör även en mindre fristående byggnad.
Den hyr mannen som vi kallar Anders ut. För de lite drygt 50 kvadratmeterna vill Anders ha 12 000 kronor i månaden.
Men det är inte allt han vill.
”Ett krav är att hyresgäster ska kunna hjälpa till med hämtning och lämning av våra barn samt enklare vardagssysslor”, skriver Anders i en annons på Blocket bostad.
Anders är en del av en grupp hyresvärdar som kräver tjänster av sina hyresgäster som en del av betalningen för boendet.
Det är inte i sig olagligt, men Hyresgästföreningen är bekymrad.
– Jag tycker att det är ett oskick att utnyttja människors utsatthet på det sättet, säger Anna Wennerstrand, presschef.

Utnyttjande av människors brist

På Hyresgästföreningen har man känt till fenomenet under en längre tid, men har än så länge haft svårt att bilda sig en uppfattning om dess omfattning. Oavsett finns det inte någonting som Hyresgästföreningen kan göra för att hindra hyresvärdar från att ta betalt i arbete.
– Men det är ett utnyttjande av systemet och ett utnyttjande av människors faktiska brist och den bedrövliga situationen på bostadsmarknaden, säger Anna Wennerstrand.
Flamman har varit i kontakt med ett flertal hyresvärdar som helt eller delvis kräver eller erbjuder att ta emot hyra i form av tjänster.
En av dem erbjuder ett fönsterlöst rum på bara några kvadratmeter mot tio timmars arbete i veckan.
Ingen av dem har velat ställa upp i tidningen, inte ens anonymt.
– Det blir nej, konstaterar en av hyresvärdarna sedan hen har fått klart för sig vad saken gäller.
Men det är inte bara Hyresgästföreningen som tycker att det finns problem med att ta betalt i tjänster. Dels kan det innebära att människor i utsatt situation känner sig tvingade att förutom hyran betala med sitt arbete, dels att hyresvärdarna i praktiken ofta köper tjänster skattefritt.

Fackförbundet Kommunal är inte heller speciellt förtjusta i idén. De organiserar bland annat arbetare som jobbar med hushållsnära tjänster. Det är oftast inom den kategorin som tjänsterna som utförs som betalning för hyran faller.
– Ur ett fackligt perspektiv så har du inget som helst skydd om något händer. Vi kan aldrig gå in och hjälpa till eftersom det inte finns något skrivet – du har egentligen inte ett anställningsförhållande, säger Lars Fischer på Kommunal.
Han fortsätter:
– Samhällsmässigt är det dessutom svarta tjänster det handlar om. Svart arbete. Man lurar staten på en massa skatter. Så är det ju.

Samhällsmässigt är det dessutom svarta tjänster det handlar om. Svart arbete. Man lurar staten på en massa skatter

För ”Anders” i Nacka är 20 timmars arbete värt en hyresreduktion på 4 000 kronor, vilket hade motsvarat en lön på över 200 kronor i timmen för en heltidsanställd. För en kollektivavtalsansluten anställd inom den reguljära hemservicen är lägstalönen betydligt lägre: ungefär 130 kronor i timmen.
– Våra medlemmar påverkas i den mån att alla svarta tjänster tar vita jobb ifrån dem. Så är det ju också, säger Lars Fischer.

”Skattelagstiftningen är väldigt grinig”

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, är säker: ska du göra ett avdrag på hyran eller låt någon bo mot utförda tjänster – då ska det betalas skatt.
– Skattelagstiftningen är väldigt grinig. Får du någonting, oavsett om det är en vara eller pengar eller en tjänst, så är det en skattepliktig ersättning. Men många tänker ju att så kan det inte vara, säger hon till Flamman.
Möjligheterna att kontrollera om det fuskas med skatten i den här typen av sammanhang är dock mycket små.
– Vi kan inte bemanna en hel verksamhet för att kontrollera det här. Så det är klart att om ingen säger något och ingen pratar om det, då är chansen att vi ska få reda på det inte jättestor, säger Pia Blank Thörnroos.
Inom hyreslagstiftningen finns inte heller några regler som förbjuder att hyran betalas med arbete.
Carl Rydeman, hyresråd som sitter i hyresnämnden i Sundsvall förklarar:
– Det vanligaste är att man kanske hjälper till med sysslor på fastigheten som egentligen ska skötas av hyresvärden, som att klippa gräs eller skotta snö. Men det kan även vara att man utför rent arbete, på en gård till exempel. Man kan tänka sig att man arbetar på en bondgård mot att man får mat och husrum, säger han till Flamman.
Från Hyresnämndens sida är frågan i stället hur mycket man egentligen kan jobba utan att det räknas som mer än skälig hyra. Och den frågan är inte helt enkel att besvara.
– Det är lagligt i och för sig, men sen kan man alltid diskutera vad som är en skälig hyra. När det är pengar kan man alltid jämföra det, men när det gäller arbete är det svårare, säger Carl Rydeman.

”Tittar på” frågan

Carl-Martin Vikingsson är pressekreterare hos bostadsminister Peter Eriksson (MP). Han påpekar att bostadsministern inte är ansvarig för regleringen av hyresrätter, men bekräftar ändå att man känner till frågan och att det är något som man ”tittar på”.
I ett kommande förslag om bostadsbidrag för inneboende, tittar man till exempel på en striktare reglering av hyresvärdarna, för att åtminstone inte uppmuntra till liknande upplägg, enligt Carl-Martin Vikingsson.
– Det är ju en väldigt, väldigt oreglerad marknad i dag. Lika så har uthyrningen av bostadsrätter blivit väldigt oreglerad. Den liberaliserades ju under förra regeringen, säger han till Flamman.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Hyresvärd
  • hyror
  • tjänster

Inrikes