Ledare

På privata bibliotek är läsning aldrig gratis

Alla som har någon relation till ett bibliotek vet hur värdefullt det är. Ett offentligt rum där du kan hitta lugn, ro och en plats att andas ut i. Foto: Carl Bredberg/SvD/TT.

Biblioteken kan vara den sista institutionen för jämlik tillgång till bildning och kultur. Nu hotas den av högerns våta dröm om att privatisera allt.

Ledare

 

Det är egentligen rätt få som orkar bry sig om kommunen Nacka i Stockholm. Ännu färre är det antagligen som ens vet om att det är den enda kommunen i Sverige som snart bara har privata bibliotek – om förslaget går igenom. Det är synd, för det finns anledning att titta närmare på vad borgarna har för sig där. Nacka är nämligen den svenska nyliberalismens våta dröm. Deras skyltfönsterkommun.

Det handlar inte bara om våra bibliotek utan om att Nackas politiker är de som hetsat på mest med privatiseringen. Allt ska privatiseras, från vården till skolorna. Och de var först ut i Sverige med att sälja ut kommunala bostadsbolag. Så varför vänder det sig en extra gång i magen för oss som värnar det gemensamma, nu när det handlar om biblioteken?

Alla som har någon relation till ett bibliotek vet hur värdefullt det är. Ett offentligt rum där du kan hitta lugn, ro och en plats att andas ut i. Kanske är det för stökigt hemma för att få ro där. Kanske har fritidsgården stängt ner. Kanske är det enda chansen att få läsa läxor med frivilliga som kommer dit ett par gånger i veckan, för du har inte råd med privat läxhjälp.

Det är ingen som sneglar åt dig för att du inte köper något, fast du suttit där i timmar. Det är en fristad från både det kommersiella men ibland också verkligheten. Ett bibliotek handlar om så mycket mer än böcker. Uppdraget är att göra kunskap tillgänglig, oavsett bakgrund och förutsättningar.

Så snart något börjar konkurrera på marknadens villkor så prioriteras alltid det som gör det konkurrenskraftigt

Så varför skulle det förändras med endast privata bibliotek? Det är enkelt. Så snart något börjar konkurrera på marknadens villkor så prioriteras alltid det som gör det konkurrenskraftigt. Mer intäkter. Här är möjligheterna oändliga. Man börjar ta betalt för vissa tjänster, öppnar dyra caféer och prioriterar bort läxläsningstimmen. Kanske säger man det inte rätt ut, men man föredrar besökare med pengar i fickan.

Och så har den liberala drömmen om att allt ska kosta pengar och inget ska vara gemensamt vunnit en av de största vinsterna: privatisering av biblioteken – de kanske mest utjämnande platserna vad gäller bildning och kultur.

  • bibliotek
  • nacka
  • privatisering

Ledare