Nyheter/Utrikes 23 november, 2017

Parlamentariskt krisläge i Tyskland

Efter att koalitionsförhandlingarna brakat samman står Tyskland plötsligt inför ett val mellan en instabil minoritetsregering eller nyval. Det senare skulle inte gynna någon utom högerpopulisterna. Allra minst vänstern som befinner sig i öppet inbördeskrig.

 

Natten till måndagen meddelade ledaren för liberala FDP, Christian Lindner, inför TV-kamerorna att koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU och De gröna hade misslyckats. Nästan två månader efter valet och efter fyra veckors förhandlingar om en så kallad ”Jamaika-koalition” står det annars så stabila Tyskland nu inför ett historiskt sällan skådat val: minoritetsregering eller nyval.

Skulden för de strandade förhandlingarna vilar till största del på FDP. Partiet har sedan det återuppstod under Lindners ledarskap efter att ha åkt ur förbundsdagen 2013 intagit den mest kritiska hållningen till Angela Merkels regering efter högerpopulistiska AfD. Enligt Lindner ska oenighet i flera sakfrågor ha gjort att de såg sig tvungna att lämna förhandlingarna. Det gäller bland annat partiets krav på begränsning av flyktinginvandringen till förmån för ekonomisk invandring och slopandet av skatten ”Soldaritätszuschlag” som infördes för att täcka kostnaderna för Tysklands återförening på 1990-talet.

Vad som nu händer är ovisst. Merkels storkoalition mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD kommer att sitta kvar tills vidare. President Franck-Walter Steinmeier uppmanade i måndags alla partier att återvända till förhandlingsbordet. Att det kommer leda till politisk stabilitet är dock mindre troligt än på länge. Kvar finns bara oaptitliga alternativ.

Minoritetsregering

Ett alternativ är en minoritetsregering bestående av CDU och ett eller flera partier. De kan röra sig om systerpartiet CSU, FDP eller De gröna. En sådan skulle dock behöva indirekt stöd av SPD, vilket inte är otroligt. Det är dock något som CSU inte skulle tolerera och en spricka mellan CDU och CSU skulle kunna stå Angela Merkel dyrt och eventuellt leda till hennes politiska fall.

För Merkel vore en fortsatt storkoalition att föredra. Det är dock något som SPD har uteslutit. Efter valnederlaget i september, det fjärde i raden för socialdemokraterna, är partiet mitt uppe i en bearbetningsprocess. Partiledaren Martin Schulz har lovat att staka ut en ny linje för partiet som enbart har tagit skada av att ingå i blocköverskridande regeringar. I vilken riktning den linjen kommer att gå är dock ännu oklart.

SPD skulle dock eventuellt kunna släppa fram en CDU-ledd minoritetsregering på en fall-till-fall-basis. Det skulle vara en bekväm situation för partiet som helt enkelt kan säga nej så fort det inte kan enas med regeringen. Det skulle ge SPD makt att diktera villkoren för tysk politik under hela mandatperioden utan själv behöva smutsa ner sig. Ett sådant upplägg får dock gälla som nödlösning.

Ett annat men ännu mindre troligt alternativ är att SPD får chansen att bilda en minoritetsregering med De gröna och FDP med CDU som stödparti. Det kan vara enda chansen för Schulz att bli kansler. Men att det skulle vara lättare att smälta än en minoritetsregering ledd av CDU, som är största parti, är inte troligt.

Nyval

I brist på utsikter till en stabil koalitionsregering återstår ett alternativ: nyval. Det är något som inget parti förutom AfD antagligen skulle tjäna på och mycket lär göras för att undvika det. CDU förlorade flest väljare i valet i september och det ser enligt opinionsundersökningarna inte ut som att de skulle vinna tillbaka många om det var val i dag. Detsamma gäller för SPD, även om väljarförlusten hos dem var mindre. Inte heller FDP eller De gröna ser ut att tjäna särskilt mycket på ett nyval. Det skulle däremot AfD kunna göra.

Höger- och vänsterflyglarna som fram till valet mer eller mindre hade lyckats överbrygga sina meningsskiljaktigheter befinner sig nu i ett bittert ordkrig

De misslyckade förhandlingarna har i viss mån stärkt partiet och visat att deras blotta existens i tysk politik kan skaka om etablissemanget. I egenskap av protestparti väntar sig väljarna inte att de ska söka kompromisser med andra partier, även om några ledare förmodligen skulle kunna tänka sig att släppa igenom en högerledd minoritetsregering med en främlingsfientlig prägel (en sådan skulle dock knappast kunna ledas av Merkel). Snarare väntar sig väljarna att AfD på avstånd ska sabotera alla försök till regeringsbildning mellan de etablerade partierna utan att själva behöva lyfta ett finger. Partiet ligger stabilt i opinionsmätningarna och kan snarare räkna med att stärkas i händelse av nyval.

Inbördeskrig i vänstern

Vänsterpartiet Die Linke berörs minst av kaoset. Teoretiskt skulle de kunna tänka sig att ingå i en röd-röd-grön koalition med SPD och De gröna, men en sådan är på förhand utesluten på grund av de högerinriktade ledningarna i de två andra partierna. Dessutom är partiet mitt uppe i ett storgräl som en konsekvens av det dåliga valresultatet i september. Höger- och vänsterflyglarna som fram till valet mer eller mindre hade lyckats överbrygga sina meningsskiljaktigheter befinner sig nu i ett bittert ordkrig som redan har fått konsekvenser. I början av november avgick valstrategen Mattias Höhn efter att ha anklagats för att ha förhållit sig alltför neutral i konflikten mellan fraktionerna.

Konflikten står mellan den moderata partiledaren Katja Kipping och den mer radikala kanslerkandidaten Sahra Wagenknecht. Partiledningen kring Kipping anklagar Wagenknecht för att ha spelat på främlingsfientliga stämningar under valkampanjen när hon kritiserade den tyska regeringens asylpolitik. För dem bevisar valresultatet, i vilket Die Linke tappade stort bland de traditionella östtyska väljarna till förmån för AfD, att Wagenknechts försök att vinna tillbaka de ”avhängda” arbetarväljarna genom att fokusera på invandring inte fungerar och snarare bidrar till att stärka extremhögern. Kipping-fraktionen kan i stället sägas representera den väljarskara som faktiskt växer i partiet: unga och högutbildade i storstäder och framför allt i västra Tyskland. Wagenknecht håller å sin sida fast vid sin ståndpunkt och hotade i slutet av oktober till och med med att avgå som gruppledare i förbundsdagen om attackerna mot henne inte upphör.

I ett sådant läge skulle Die Linke sannolikt inte gynnas av ett nyval. Med vad som ser ut som ett smärre inbördeskrig på väg lär det bara vara till skada.

Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Inrikes/Nyheter 16 april, 2024

L svänger i skolfrågan: ”Ny politik om två år”

Lotta Edholm, Johan Pehrson och Fredrik Malm vid presskonferensen. Foto: Samuel Steén / TT.

Liberalerna vill ta fram en ny skolpolitik inför valet 2026. Men enligt Åsa Plesner kan partiet börja driva en annan politik redan nu om viljan finns.

Under tisdag eftermiddag höll Liberalerna en presskonferens där de presenterade sin nya vision för den svenska skolan, som ska omsättas i en ny skolpolitik inför valet 2026. 

I centrum står återregleringen av skolan, där bland annat friskolereformen ska rullas tillbaka, tillsammans med målstyrningen och kommunaliseringen. Även en ”postmodern och konstruktivistisk kunskapssyn” nämns i partiets debattartikel i Svenska Dagbladet, publicerad samtidigt som presskonferensen. 

Om Liberalerna vill driva en ny skolpolitik kan de göra det redan nu från regeringen

Den sammantagna målbilden beskrivs som en återgång till skolan så som den var före nittiotalet. ”Skolan ska tillbaka till grunderna”, skriver partiföreträdarna i debattartikeln.

Åsa Plesner är en av två medlemmar i tankesmedjan Balans, som opinionsbildar kring den offentliga sektorn med fokus på marknadsstyrning. Hon beskriver Liberalernas vändning som välkommen, om än inte överraskande.

– Det har vuxit fram en medvetenhet hos enskilda borgerliga politiker under längre tid

Samtidigt är hon skeptisk till partiets ambition att lansera en ny skolpolitik inför valet 2026:

– Det oroar mig att man pratar om att ta fram ett stort program till nästa riksdagsval. Om Liberalerna vill driva en ny skolpolitik kan de göra det redan nu från regeringen, säger hon, och fortsätter:

– Vad dagens besked däremot innebär är att det finns en riksdagsmajoritet för stora skolreformer. Tillsammans med de rödgröna är det bara att köra. Det skulle nog kosta dem ministerposterna, men de skulle få genomslag för sin politik. 

Skolminister Lotta Edholm har personligen kritiserats för sin inblandning i friskolevärlden, och vid tidpunkten hon utnämndes till minister satt hon i styrelsen för ett friskolebolag. Bland dem som kritiserat Edholm återfinns inte minst tankesmedjan Balans.

Läs mer

Till Flamman säger Åsa Plesner att de hoppas ha missbedömt skolministern.

– Vi ser mycket hellre att vi missbedömde henne än att vi hade rätt. Men det får vi se först när de faktiskt antar och genomför en ny skolpolitik. Det är när de använder sin politiska handlingskraft för att få igenom något som det verkligen betyder något.

Vad borde de rödgröna partierna göra nu?

– De borde omedelbart höra av sig till Liberalerna, fråga om de menar allvar och föreslå att prata ihop sig om ett reformpaket. Sedan ska de berätta vad de får för svar.

Jacob Lundberg
Nyhetsredaktör och marknadsansvarig på Flamman. Tipsa om nyheter på 072-9218737 (sms/Signal).[email protected]
Kultur 16 april, 2024

Konstnär stänger Israels paviljong på Venedigbiennalen

Israels paviljong 2024. Foto: Flamman
Israels paviljong på tisdagen den 16 april. Foto: Flamman.

”Inte förrän en överenskommelse om eldupphör och frisläppande av gisslan har uppnåtts”. Med det kravet sade konstnären Ruth Patir, som skulle representera Israel på konstbiennalen i Venedig, in sin medverkan.

De sista förberedelserna är just nu igång inför öppnandet av den 60:e upplagan av Venedigbiennalen. På grund av kriget i Gaza har frågan om Israel ska delta varit het och gett upphov till många protester, inte minst initiativat Art not Genocide Alliance, ANGA (Konst, inte folkmord) som krävt att landet ska uteslutas från biennalen samt plattformen Bidoun projects, som under pressvisningsdagarna 18 och 19 april anordnar poesiläsningar för att uppmärksamma Palestina.

På tisdagsmorgonen kunde förbipasserande utanför Israels paviljong läsa en uppklistrad lapp på glasväggen: ”Konstnären och curatorerna för israeliska paviljongen kommer att öppna utställningen när överenskommelse om eldupphör och frigivning av gisslan har uppnåtts.” Konstnären som satt upp detta ultimatum är den som förra september valdes ut att representera Israel, Ruth Patir.

I ett uttalande till New York Times säger Patir: ”Jag avskyr det, men jag tror att det är viktigt.” Curatorerna Tamar Margalit och Mira Lapidot, uppges inte ha informerat den israeliska regeringen, uppger samma tidning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 16 april, 2024

Unga klimataktivister demonstrerar framför riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT.

Det finns ett fotografi på mannen med den svarta resväskan som går över den kullerstensgata som breder ut sig mellan Sveriges riksdags huvudbyggnader. Med målet i sikte – Riksdagshusets korridorer – väljer han att kliva rakt över ett gäng ungas banderoll som säger: ”Climate justice = social justice”.

Mannen med resväskan är sverigedemokraten Tobias Andersson, och fotografiet ramar in den konflikt som ungdomar runtom i världen lever i: den mellan förnekelse av klimatkrisens allvar och unga människors framtid.

Aktivisterna på fotografiet ler, men Andersson ser dem inte i ögonen. Trots den självsäkerhet han försöker utstråla känner han sig uppenbarligen obekväm.

Det är inte första gången som Andersson trakasserar aktivister i stället för att prata med dem på ett ärligt sätt. Ett exempel är att han 2022 av Dagens ETC avslöjades uppmuntra en trollarmé att ”konfrontera” klimataktivister.

Om Andersson är obekväm med att föra samtal är det inget mot när ungdomar från rörelsen Ta tillbaka framtiden tog sig in på fossilbolaget OKQ8:s kontor under hösten 2023. De följde efter en tankspridd man i kostym genom entrén och stannade till vid ett konferensbord. En av tiotalet välklädda mötesdeltagare runt bordet, i en annars förvånansvärt tom kontorslokal, frågade: ”Hur kom ni in egentligen?” En av de unga gav det uppenbara svaret: ”Genom dörren.”

Det är inte första gången som Andersson trakasserar aktivister i stället för att prata med dem på ett ärligt sätt.

Jag själv deltog med nöje vid båda de händelser som beskrivs ovan. Mannen på OKQ8 verkade förvånad över vår praxis att använda dörrar för att ta oss in i byggnader. Inte så märkligt med tanke på att han och kollegorna verkar lika förvirrade vad gäller andra uppenbara orsakssamband – som den mellan utsläpp och klimatkris. Vi hade uppenbarligen valt rätt plats att framföra vårt budskap på, eftersom vi fick prata med de personer som kan göra mest åt klimatkrisen, men samtidigt är mest ointresserade av att ta tag i saken.

Ungdomar däremot är tillräckligt handlingskraftiga för att stå upp för sina egna och andras rättigheter, och dessutom tillräckligt rakryggade för att föra dialog med sina motståndare. Vi berättar vad som är välkänt sedan decennier tillbaka: om orsakssamband mellan fossilutsläpp och uppvärmning som bland andra oljejätten Exxon har hemlighållit sedan 70-talet.

Det är dags för fler att ta efter unga människors förmåga att aktivt skapa möten där sanningen kan läggas fram. Sådana ärliga möten är en viktig del av det förändringsarbete som runt sju av tio svenskar vill se. Det är effektivt att säga ifrån, och att det är obekvämt när det sker är själva beviset – annars hade politikerna inte trampat på våra banderoller.

Utrikes 15 april, 2024

”Risken för storkrig är mindre nu”

Det israeliska luftförsvaret skjuter ned iranska drönare och missiler. Foto: Tomer Neuberg/AP.

Enligt Rouzbeh Parsi, programchef på Utrikespolitiska institutet, har risken för storkrig i Mellanöstern minskat.

I lördags natt skickade Iran nästan 200 drönare och långdistansrobotar mot Israel, varav nästan alla sköts ned av israeliskt och allierat luftvärn. Attacken var en vedergällning för Israels bombning av det iranska konsulatet i Damaskus veckan innan.

Enligt Rouzbeh Parsi (bilden), programchef på Utrikespolitiska institutet, är risken för storkrig dock låg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]
Inrikes 15 april, 2024

SAC bildar nytt städsyndikat: ”Fyller ett tomrum”

Solidariska städare samlas för ett grundande möte i SAC:s lokaler i Stockholm. Foto: Anastasiia Omelian.

Efter framgångarna med organisering av byggarbetare tar fackförbundet sikte på städbranschen.

I onsdags samlades uppemot 35 personer från 10 olika länder i fackförbundet SAC:s lokaler, för att formellt grunda den nya fackföreningen Solidariska städare. De flesta av deltagarna var kvinnliga migranter.

– Det är historiskt när nya fackföreningar bildas, och det här är en grupp som är särskilt utsatt, säger SAC-organisatören Pelle Sunvisson till Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Peter Eriksson
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]
Kultur 15 april, 2024

Krograggandet har blivit en motståndshandling

Foto: Kim D. Johnson/AP.

En ny bok dödförklarar slampan, som kvävts under den framväxande puritanismen. För oss som älskar att ha kul är det fruktansvärt deprimerande. Men det går fortfarande att göra motstånd.

Svenska Akademiens ordlista definierar ”slampa” som lösaktig kvinna. Populärkulturellt förklaras dock begreppet bättre genom att exemplifiera med gestalten Samantha Jones i kultserien Sex and the City. Det är också henne som journalisten Emil Åkerö (bilden) utgår ifrån i sin nya fackbok Slampans död – En djupdykning i den sexuella lågkonjunkturen, när han frågar sig varför ungdomar i dag hellre verkar vilja vara tv-seriens tråkiga och giftassugna Charlotte York.

Anledningen är inte bara att vi lever i en värdekonservativ tid, utan också att allt fler av våra relationer både utspelas och utvecklas på nätet. Digisexualitet (att använda teknik i sex och relationer) har visserligen fått ett uppsving, men samtidigt kan det avskräcka ungdomar att höra att ”allt på internet finns kvar för alltid” och att eventuella nakenbilder de skickar till en partner riskerar att spridas till hela gymnasieskolan. Men liksom författaren är inne på varnar man hellre för detta i stället för att påpeka att det faktiskt är olagligt att sprida bilder på andra. En form av slutshaming, alltså.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ida Stiller
Frilansjournalist.
Utrikes 14 april, 2024

Tyska intellektuella sparkas i det tysta

Den politiska repressionen fungerar likadant i Iran och Tyskland enligt Tirdad Zolghadr. Foto: Privat.

Tirdad Zolghadr fick sluta efter att han stöttat sina studenters Palestinaprotester. Han anser att Tysklands lärosäten och kulturliv genomgår ett stålbad av utrensningar.

Tirdad Zolghadr sitter vid sitt skrivbord i Berlin. Fram till den 31 mars var han professor på konsthögskolan UDK i Berlin. Men efter att han i en dagstidning anklagats för antisemitism fick han veta att hans tid på skolan var över. Och han är inte ensam om att som kulturarbetare ha fått betala ett högt pris för sin öppna position för Palestina eller för att ha stöttat studenters aktioner.

– Ett högprofilerat fall gällde Nicolas Jaar, en amerikansk musiker som anlitats för en ljudworkshop i München. En av hans studenter anklagade honom för att vara Hamas-anhängare på grund av en harmlös post på sociala medier. I hans fall lyckades hans advokat tvinga tidningen Süddeutsche Zeitung att dra tillbaka sin artikel.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Kultur 14 april, 2024

”Sveriges demokrati behöver tusen kulturhus”

Hägerstensåsens kulturhus anordnar disco för de minsta. Foto: Privat.

På Hägerstensåsens kulturhus samsas pingis, funkisdisko med poesiläsning. Personerna bakom initiativet ser en mötesplats under hot – men också en modell som kan spridas.

En studiecirkel om vänskapens politik, släpp loss till babyrejv och folkmusik. Med regeringens drastiska nedskärningar på civilsamhället, inflation och misstro från främst sverigedemokrater, låter beskrivningen av Hägerstensåsens medborgarhus som något ur det förflutna. Men det folkhemsfunktionalistiska tegelbygget, beläget i en sydlig närförort till Stockholm, är bara inne på sitt tredje år efter nystart.

– Men det stämmer inte riktigt att säga så. Huset grundades av grannar 1957 och har inhyst många föreningar genom åren: schackklubben Rockaden, folkdanslag, bridgeföreningar och en klubb som organiserar bordtennis för seniorer, säger Sebastian Dahlqvist.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Paulina Sokolow
Kulturredaktör och konstvetare.[email protected]
Inrikes 13 april, 2024

Upproret mot normalitetens imperium

Diagnoser som adhd blir allt vanligare. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Psykiatriledd inflation i diagnoser, eller moderiktig ursäkt för latmaskar? En ny bok visar att vad som uppfattas som neurologiska avvikelser förändras över historien – och kan vara föremål för kamp.

För att göra en lång historia kort: jag landade i ett neuropsykiatriskt mellanförskap.

– Ja du, Rasmus, det råder inga tvivel om att du befinner dig på adhd-spektrat, förklarade läkaren efter avklarad basutredning.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Fleischer
Ekonomihistoriker och författare.
Inrikes 13 april, 2024

Stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser

Skillnaderna mellan de svenska ledamöterna i EU-parlamentet är stora i miljöfrågor. Foto: Johan Nilsson/TT.

Naturskyddsföreningen har granskat hur Sveriges 21 ledamöter i Europaparlamentet röstar i miljöfrågor. MP och V ligger i topp – men skillnaderna mellan de svenska ledamöterna är stora.

En ny granskning av Naturskyddsföreningen kartlägger hur Sveriges EU-parlamentariker röstat i 88 viktiga miljöomröstningar mellan 2019 och 2024. Inräknat är också kandidaternas allmänna engagemang, deras ändringsförslag, betänkanden och uttalanden i media.

Miljöpartiet toppar listan tillsammans med Vänsterpartiet och har lysande omdömen. Deras kandidater har påvisat ett starkt engagemang på alla fronter samt arbetat mot en mer hållbar miljö. På delad förstaplats och med bäst miljöbetyg hamnar Jakop Dalunde (MP) och Pär Holmgren (MP) för sitt mångsidiga engagemang i och utanför parlamentet.

På tredje plats hamnar vänsterpartisten Malin Björk (V). 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Saga Grande
Student i litteraturvetenskap och praktikant på Flamman.[email protected]