Kultur

Pedofil i Landet Ingenstans

I pojkrummet. Michael Jackson blev nära vän med pojkarnas familjer och besökte dem ofta hemma. Foto: Stephanie Safechuck archive/AMOS Pictures.

Den uppmärksammade Jackson-dokumentären är en film för överlevare av sexuella övergrepp.

Kultur

Både James Safechuck och Wade Robson var en gång världsstjärnan Michael Jacksons favoriter. De levde i hans stjärnglans och hade fri tillgång till ranchen Neverland i Kalifornien. Från mycket ung ålder blev Safechuck och Robson också sexuellt utnyttjade av Jackson.

I den uppmärksammade dokumentärfilmen Leaving Neverland (tillgänglig via SVT Play) intervjuas Safechuck och Robson och deras familjer. Under sammanlagt fyra timmar berättar de om hur pojkarna från nio respektive sju års ålder groomas, utnyttjas, byts ut, och långt senare i livet drabbas av den psykiska ohälsa som sexualbrottsoffer förr eller senare brukar drabbas av.

Fredrik Sahlin på SVT:s kulturnyheter ger filmen två av fem i betyg, med motiveringen att den är ”deprimerande” och ”långdragen”. Personligen har jag lite svårt att bedöma dokumentären som tv-underhållning, eftersom jag ser dess syfte som ett annat.

Det är en film för bearbetning, för bekräftelse och för upprättelse

För mig är det uppenbart att filmen är till för överlevare av sexuella övergrepp. Det är en film för bearbetning, för bekräftelse och för upprättelse. För vissa kanske även kunskap och upplysning. Samma analys verkar Oprah Winfrey ha gjort, som bjöd in överlevare att se och diskutera dokumentären tillsammans med filmens regissör, Safechuck, Robson och henne själv. Det var ett varmt, intressant, känslosamt och upplysande samtal som jag verkligen kan rekommendera att se efter dokumentären (finns på Youtube).

Michael Jackson blev åtalad för övergrepp mot barn 1993 och 2005. Han betalade sig ur den första rättegången och friades i den andra. I dokumentären berättar Safechuck och Robson om sina respektive roller som karaktärsvittnen för att intyga Jacksons oskuld.

Att Jackson ständigt umgicks nära unga pojkar, på turné och i sitt hem, förklarades med att han helt enkelt gillar barn. Lite märkligt kanske, men han accepterades som ”wacko jacko” som betedde sig som, och själv trodde att han var, ett barn.

Men Michael Jackson var inget barn när han hade sex med sjuåriga Wade och tioåriga James. Att han skapade sitt eget Landet Ingenstans gjorde honom inte till Peter Pan. Hur mycket han än kände sig som ett barn, så hade han blivit en vuxen man. Precis som Peter Pan gjorde han sig dock av med sina borttappade pojkar när de blev för gamla, för inga vuxna är tillåtna i Landet Ingenstans.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Leaving Neverland
  • Michael Jackson
  • sexuella övergrepp

Kultur