Opinion

Pengar, makt och vinst är den nya samhällstrenden

2002 hade Moderata ungdomsförbundet en kampanj som hette ”Jag älskar att äga”. Debattören menar att det är MUF-kampanjerna som vunnit. Nu är det Svenskt Näringsliv, Timbro och Allianspartiledarna som snart har sitt drömsamhälle. Foto: Janerik Henriksson/TT.

PK-samhällets dagar är förbi. Länge leve de som kämpar vidare i kampen mot diskriminering på grund av människors etnicitet, kön och funktionsvariation. Men året är inte längre 2016, året då vi trodde att USA skulle få en kvinna till president och KD låg under riksdagsspärren.

Opinion

I dag, 2018, råder en annan verklighet, där ett förbud mot vinster i välfärden ses som kommunistisk propaganda, trots att Sverige är i stort sätt det enda landet i världen som godkänner dessa. Till och med bibliotek ska privatiseras.
En skulle kunna säga att nedgraderingen av PK-samhället har skett i korrelation med att ett nytt spår tagits i samhällsdebatten. Ett spår som kännetecknas av pengar, makt och vinst. Spåret tar sin ände i ett samhälle där kapitalismens perspektiv får ta större plats än människans, där hög avkastning är viktigare än jämlik skola och vård.
Detta kapitalistiska perspektiv syns i alla samhällssituationer. Ja, det är sant, du ser det varje dag, detta KP-samhälle (kapitalistiskt perspektiv). I svensk skola, sjukvård men även internationellt.

Den 7 juni 2018 röstade riksdagen nej till vinstbegränsning för privata välfärdsföretag. Moderaterna tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna beslutade om att det, för dem är viktigare med vinst och aktieutdelning än barn och ungdomars säkerställda skolgång.

Historien är typisk för KP-samhället. Aktiebolag, vars enda uppgift är att ge avkastning till sina ägare, är viktigare än dem som tjänsten är till för. Tidigare sågs elever som kunskapstörstiga ungdomar vilka med lärares hjälp gjordes redo för vuxenlivet. I dag ses elever som kunder och lärare som ett nödvändigt ont. I KP-skolor vill ägare helst endast ha elever och inga lärare. Elever för med sig skolpeng, en möjlighet till vinst. Lärare är en kostnad som snabbt kan effektiviseras bort.

Detta kapitalistiska perspektivet syns i alla samhällssituationer. Ja, det är sant, du ser det varje dag, detta KP-samhälle (kapitalistiskt perspektiv). I svensk skola, sjukvård men även internationellt

Dessvärre är detta en genomgående trend i samhället. Men att tro att detta är ett svenskt fenomen är att missta sig. Även om Sverige är det enda land där företag får ta ut vinst från skolverksamhet betyder det inte att KP-samhället inte är aktivt även internationellt.

I till exempel USA valde presidenten, Donald Trump, att under sin kampanj profilera sig som en framgångsrik företagare. Men trots flertalet bevis för hans många misslyckanden inom näringslivet ansåg det amerikanska folket att han var den bästa kandidaten till positionen som världens mäktigaste person – för att han skulle kunna styra staten lika bra som han lett sina företag.

En vet att KP-perspektivet har trängt in i samhällets smalaste sprickor när stadens bibliotek angrips. När Stockholms politiker, överrumplade av den nya tidens kall efter kapitalism, tror sig veta att bibliotek kan bli näringslivsverksamhet och bli profitabla. Trots att bibliotek inte är till för vinst, utan kunskap och bildning. Det är svårt att tro att Centerpartiet är seriösa när de föreslår något så antiintellektuellt som privatisering av allmänna bibliotek. Men även de har svepts med av kapitalismens vindar.

KP-samhällets dagar är här. Tappra kämpar som Svenskt Näringsliv, Timbro och Allians-partiledarna har stått på sig länge och deras drömsamhälle är snart här. Året är 2018 och i vår samtid släpps kapitalismens tyglar fria. Du ser det i skolan, internationellt och inte minst på Stockholms bibliotek när du försöker läsa på om PK-samhällets svurna tid.

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

    Opinion