Inrikes

Pengarna har sinat – Ship to Gaza stoppas

Ett skepp kommer lastat. Ett av Ship to Gazas båtar i Norge 2018. Foto: Anette Karlsen / NTB/TT

Samtidigt som coronaviruset efter en trög start nu sprider sig med rekordfart i Palestina tvingas svenska Ship to Gaza inse att höstens planerade båtresa troligen inte går att genomföra.

Inrikes

Ship to Gaza, som under uppmärksammade former kör båtar till ockuperade Gaza, hade från början planerat att lätta ankar redan i maj. Så blev det inte. Aktionen var en av många planer som fick läggas på is när pandemin slog till. Datumet flyttades istället fram till i höst, något som nu även det verkar vara för optimistiskt.
För pandemin har också inneburit att de donationer som man är beroende av nästan helt har sinat, inte minst för att organisationens traditionella insamlingsarbete på gator och torg varit svårt att genomföra under rådande omständigheter.
– Det har inte gått bra alls, säger Jeanette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza, till Flamman.
Innan pengarna tog slut köpte organisationen gemensamt den båt som är tänkt att skeppa bland annat sjukvårdsutrustning till Gaza. Men det saknas fortfarande stora investeringar för att få den sjöduglig.
– Båten behöver livbåtar, el, satellittelefoner… ja, all den utrustning som krävs för att genomföra en sån stor och säker aktion på medelhavet. Det handlar om flera hundra tusen kronor, säger
Jeanette Escanilla. Och det bara för att få båten klar. Även lasten, själva meningen med resan, ska finansieras med donationer.
Gaza och andra delar av ockuperade Palestina hade under pandemins början relativt få bekräftade fall av covid-19, men den senaste tiden har det förändrats. En
anonym sjukvårdsarbetare i området sa i slutet av förra veckan till Al-Jazeera att runt 500 nya fall upptäcks varje dag. Samtidigt är sjukvården i området dåligt finansierad, med stor brist på till exempel ventilatorer.
Jeanette Escalina hoppas nu att man ska kunna komma iväg någon gång under nästa år. Men i nuläget kostar båtplatsen fortfarande mer än man får ni.
– Men jag är optimistisk och jag tror på solidaritet. Det finns pengar där ute, och folk som stödjer oss, det vet vi.

  • coronapandemi
  • Palestina
  • ship to gaza
  • välgörenhet

Inrikes