Ledare

Pensionsbluffaren är inte orolig

Allras vd Alexander Ernstberger i tingsrätten på tisdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Trots att han riskerar fängelse verkar Allra-vd:n självsäker inför domstolen. Men så har det också tagit Sverige nästan tio år att ens få Alexander Ernstberger till tingsrätten.

Ledare

Edward Alexander Ernstberger är lätt att hata. En rik 32-åring i American psycho-frisyr. En gång i tiden Sveriges yngsta börs-vd, ägare av Sveriges dyraste villa, och mycket nära att få sitt företag, Allra, börsnoterat. Hade noteringen gått igenom hade Ernstberger i dag varit en extremt förmögen man. Men det gjorde den inte, och Ernstberger riskerar i stället fängelse, misstänkt för att ha lurat svenska pensionärer på 132 miljoner kronor i en affär 2012.

Under tisdagen gick 32-åringen Alexander Ernstberger till tingsrätten för första dagen i den huvudförhandling han hade väntat på i två år. I intervjuer har han gett uttryck för otålighet. Ernst­berger är självsäker och vill få saken ur världen.

Ernstbergers företag förvaltade pensionspengar inom det svenska pensionssystemet PPM. Av pensionspengarna investerades många miljoner i en bekants bolag. Sen investerade den bekantas bolag pengarna i Ernstbergers bolag. Vinst för Ernstberger och kollegorna, men ingen vidare affär för pensionsspararna.

Åtalet handlar inte om huruvida detta har hänt, för det har absolut hänt. Det handlar bara om det var lagligt att göra som Allra gjorde.
– Mitt åtal handlar om att det har försvunnit 137 miljoner kronor från fonderna som sedan har använts för att betala en muta, säger Thomas Hertz, åklagare till Ekobrottsmyndigheten till TT.

Innan året är slut får vi reda på om Alexander Ernstberger har skäl att vara självsäker.

Om de 137 miljonerna, som skulle blivit sophämtning, solstol och lingongrova åt svenska pensionärer faktiskt får förvaltas så illa att de hamnar i förvaltarens egna fickor. I så fall var det bara, som Ernstberger själv uttrycker det, ”helt vanliga affärer”.

Då får pensionärerna hitta något annat att betala för sophämtning, solstol och lingongrova med.

Dessvärre är motsatt utfall nästa lika dåligt. Då vet vi att man kan lura brallorna inte bara av svenska pensionärer, utan också av ekobrottsmyndigheten, pensionsmyndigheten och självaste pappa staten. Och att det tar nästan tio år innan någon fattar vad som pågått.

Det är i alla fall tydligt vad Alexander Ernstberger tror kommer att hända.

  • Edward Alexander Ernstberger
  • pensioner
  • ppm

Ledare