Kultur

Runa

Per Olov Enquist är död

Per Olov Enquist (1934-2020) (Foto: Leo Sellén / TT)

Med ett socialistiskt patos och språket väl förankrat i hembygdens Västerbotten räknas Enquist som en av de främsta proletärförfattarna.

Kultur

Trots att Per Olov Enquist av naturliga skäl var mindre produktiv under sina sista år var han ständigt aktuell. Tidigare i år uppmärksammade Flamman Norstedts nyutgivning av flera av författarens främsta verk och lyfte för en knapp månad sedan även fram Enquists historiska roman Livläkarens besök som ett tips för att uthärda karantänen.

För just Livläkarens besök fick Enquist Augustpriset 1999 för första gången, den andra gången var med självbiografin Ett annat liv 2008.  Med ett socialistiskt patos och språket väl förankrat i hembygdens Västerbotten räknades Enquist även som en av de främsta proletärförfattarna och skrev både flitigt om den svenska arbetsrörelsens historia – exempelvis i Musikanternas uttåg (1978) – och om den så kallade baltutlämningen i Legionärerna (1968), som även blev en film av Johan Bergenstråhle.

Enquist var även verksam som kulturskribent, pjäsförfattare och översättare, bland annat av den tyske visdiktaren Wolf Biermann. Enquist blev 85 år.

  • arbetarlitteratur
  • P O Enquist
  • Per Olov Enquist
  • proletärförfattare

Kultur