Krönika

Pest är värre än kolera

Krönika

Brasilien har 186 miljoner invånare och utgör mer än halva Latinamerika. I oktober 2006 hålls presidentval, och om vänstern förlorar regeringsmakten kanske hela den latinamerinska vänstervågen faller samman.

Luiz Inácio Lula da Silva, från Partido dos Trabalhadores (Arbetarpartiet) valdes till Brasiliens president 2003. Sedan dess har mycket ändrats, men långt ifrån tillräckligt.
Brasilien är fortfarande ett land med hög arbetslöshet och enorma sociala klyftor. De stora förändringarna har skett på utrikespolitikens område. Inrikespolitiskt har det varit svårare.
För att få majoritet i det korrupta parlamentet, tvingas vänstern hela tiden till kompromisser med olika borgerliga partier. Många är missnöjda, inte minst de sociala rörelser som förde fram Lula till makten. Men om väljarnas berättigade besvikelse innebär att Brasilien får en högerpresident, är det ett bakslag för hela den latinamerikanska vänstern.

Betydligt mindre roll spelar det svenska riksdagsvalet några veckor dessförinnan. Här förväntas vi gå och rösta på en rödgrön regeringskoalition som, till skillnad från arbetarrörelsen i Brasilien, inte ens försöker göra något vettigt.
Det kommer att bli mycket svårt att övertyga de desillusionerade soffliggarna om att de måste gå och rösta, i ett val som står mellan pest och kolera.
Men även valen mellan pest och kolera är viktiga. Kolera är visserligen en synnerligen otrevlig magtarmssjukdom, som dödade tusentals svenskar på 1800-talet och som fortfarande dödar många människor i tredje världen. Men kolera går inte att ens jämföra med pest, denna fruktansvärda svårbotliga sjukdom som i ett par stora pandemier dödat miljoner och åter miljoner människor.
Under pesten på 1300-talet beräknas minst en tredjedel av Europas befolkning ha dött.

Jag vill inte ha fyra år till av rödgrön EU- och marknadsanpassad koleraepidemi, men vad annat ska man rösta på när alternativet är digerdöden? Lyckligtvis är vi bara ett litet meningslöst land i utkanten av Tyskland. Globalt sett spelar det ganska liten roll om vi förlorar och Fredrik Reinfeldt blir statsminister.
Det är bara för oss som bor här som det blir ett elände.