Kultur

Krönika

Pinnar, streck, murar

Kultur

Gränser är ett staket eller en mur eller ett stängsel eller en pinne eller ett streck på en karta eller också finns de bara nånstans i haven utan att synas. Gränser kan vara ingenting som att ”jahaja nu kliver jag in här i det här landet som kanske är Norge eller Finland”. Lite högar med stenar liksom och en termos med kaffe och några gamla ostmackor i en påse. Vindtäta kläder och rediga skor. För oss som har rätt pass alltså. Vi som har det och kanske fjällrävenrygga och lagom rätt färg på håret behöver inte visa några papper. För våra liv är nationaliteter och gränser nästan oviktiga. Vi bara traskar vidare över stockar och stenar. Går på tur och reser runt. Planerar semestrar och kliver av plan på andra sidor världen. Hello!

Gränser gör skillnad på människor och människor. I Tijuana i Mexiko finns en mur som går ner i havet på stranden. På ena sidan ligger Mexiko och på den andra USA. Den är hårt bevakad från det amerikanska hållet. Fast det är samma sand och samma hav och samma strand och samma himmel och samma sol och samma måne, är det den där muren som ser ut att vara gjord av metallpinnar som är avgörande för människors liv och icke liv. Gränser är liv och död. Gränser är förhoppningar om nåt bättre. Gränser är hoppfullhet och hopplöshet. Gränser, avgränsat, stänger ute och gör skillnad på människor och människor. Fast de på ett så tydligt sätt bara är ett påhitt gjort av pinnar, streck, murar eller ingenting mitt i ett hav. Ingentinget är avgörande.

Och alla unga människor som har korsat det här ingentinget för att ta sig till Sverige, för komma i säkerhet och till nåt bättre, för att det kanske inte fanns nåt hopp i det de lämnade. Som har övergett sina vänner och familjer och mammor, jobben, husen, språken och sammanhangen. Som har åkt över hav och gått över berg för att komma hit. De människorna måste nu regleras och hållas ordning på. Deras liv måste villkoras. Deras knän och tänder måste undersökas. Deras kroppar och trovärdighet måste bedömas. Helst måste de skickas någon annanstans, det spelar inte så stor roll var eller om det är ok där eller så. För nu är gränser viktigt för oss. Nu är nationalitet viktigt. För att det handlar om att dela med sig? Det som Sverige har gjort, gör nu och det som Sverige och övriga Europa kommer att göra framöver mot världen och mot de människor som kommit hit med öppna hjärtan är så skamligt att jag undrar om den smutsen någonsin går att tvätta bort ens från de allra redigaste skorna. Pinnar, streck, murar, månar, solar, hav och sand.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

    Kultur