Utrikes

KOMMENTAR

Plutokraternas afton

Elon Musk anser det fascistiskt att arbetare inte får slita på hans fabrik under pandemin. Foto: Jae C. Hong/AP/TT.

Medan arbetslösheten når över 33 miljoner i USA har miljardärer som Elon Musk tagit på sig rollen som arbetarklassens banérförare.

Utrikes

I veckan ökade antalet delstater i USA som lättar på corona-restriktionerna till över 40. Medan antalet smittofall nådde 1,3 miljoner och dödstalet steg till över 80 000 utropade president Donald Trump seger över en “osynlig fiende” och uppmanade medborgarna att återgå till sina vanliga liv. Statsepidemiologen Anthony Fauci har dock varnat för konsekvenserna av att lätta på karantänsreglerna för tidigt. I ett brev till senaten, där han skulle vittna i tisdags, skrev Fauci att om inte reglerna i regeringens plan för att återöppna landet åtföljs riskerar man nya utbrott och varnade för att det kommer att leda till “onödigt lidande och död”.

Sådana sentimentala argument verkar dock inte bita på plutokratklassen. Teslas vd Elon Musk har länge bekämpat statens förtryck av vanliga medborgares rätt att slita ut sig för en svältlön. I förra veckan uppmanade han sina 33 miljoner twitter-följare att “BEFRIA AMERIKA NU!” från reglerna som han beskrev som “fascistiska”, och hotade Kalifornien, som har några av landets strängaste karantänsregler, med att han kommer att flytta sin fabrik till en annan delstat om man inte öppnar ekonomin igen. I lördags fortsatte Musk sitt korståg mot folkhälsan med att stämma länet Alameda utanför San Fransisco där hans fabrik ligger, och i måndags meddelade han att fabriken kommer att återgå i drift, i strid med lagen. “Jag kommer att stå vid det rullande bandet som alla andra. Om någon grips ber jag att det bara ska vara jag”, twittrade han.

Att miljardärer som Musk är missnöjda med att de behöver ställa in produktionen är inte förvånande när rivaler som Amazon-vd:n Jeff Bezos anställer 75 000 nya lagerarbetare för att möta efterfrågan. Det är inte heller förvånande att beväpnade arbetare stormar lagstiftande församlingar med krav på att få återgå till sina jobb. I ett samhälle i princip utan fackföreningar, där det enda ekonomiska skyddet under en pandemi är en engångscheck på 14 500 kronor, är det naturligt att den typen av oheliga allianser sluts. Samtidigt som antalet arbetslösa amerikaner i förra veckan nådde 33 miljoner rapporterades att USA:s miljardärer ökade sin sammanlagda förmögenhet med 406 miljarder dollar under april.
Ett sådant samhälle har ett namn: Plutokrati (gr., ”de rikas välde”).

  • coronakrisen
  • Elon Musk
  • USA

Utrikes