”Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta. Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla är välkomna och ordet är fritt!”
Texten är det första som möter en besökare på Almedalsveckans hemsida. Men öppenheten är inte bara av godo. Den är också en säkerhetsrisk – som blivit allt tydligare under våren och ställs på sin spets när politikerveckan öppnar på söndag.
För polisen inleddes planeringen för veckan redan förra året.
– Vi pratar aldrig antal, för då kan man kartlägga vårt arbete, säger Towe Hägg, talesperson på Stockholmspolisen, om insatsen under Almedalsveckan på Gotland till Flamman.
Klart är i alla fall att Visby, som ingår i polisens Stockholmsregion, får en kraftigt utökad polisnärvaro under veckan.
– Vi vet ju om det här sedan en tid tillbaka, och vi har en särskild resurs av polisanställda som vi kommer att använda oss av, säger Towe Hägg.
Inför årets vecka har läget dock delvis förändrats från tidigare år. Det misstänkta terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april inskärpte med fruktansvärd tydlighet vilken skada en ensam person kan göra med mycket knappa resurser.
– Visst har Drottninggatan gjort att våra ögon har öppnats för vad som kan hända, säger Towe Hägg.
Trafiken har sedan tidigare år varit avspärrad – både av praktiska och säkerhetsmässiga skäl – men i år sätter man också in helt nya resurser för att skydda besökare. För första gången kameraövervakas både Almedalen och området runtomkring av polisen. Enligt Towe Hägg är syftet ”brottsförebyggande verksamhet”, och hon uppmanar besökare att vara vaksamma.
– Man bör alltid vara uppmärksam, och nu med de olika terrordåden som har skett så bör alla ha ett tänk kring det.
Inga parkerade fordon
Almedalsveckan arrangeras av riksdagspartierna på olika nivåer. Även de har uppdaterat säkerheten inför året.
– Redan sedan tidigare är det fordonsfritt på området. Skillnaden i år är att vi har bemannade bommar vid alla de sex in- och utfarter som finns på området, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan till Flamman.
– Sen är det extra blomkrukor och fartdämpande utplacerat och så har vi skärpt kontrollerna över hela området. Det får inte finnas några fordon parkerade, fortsätter hon.
Säkerheten, påpekar hon, har varit avgörande för ett evenemang som Almedalen redan från början, och något som hon menar att man har ett långvarigt och väl fungerande polissamarbete om.
Trots det har flera organisationer och privatpersoner valt att ställa in sin verksamhet under veckan efter att det uppdagats att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen fått tillstånd att hyra plats.
Det misstänkta terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april inskärpte med fruktansvärd tydlighet vilken skada en ensam person kan göra
Bara ett par veckor innan Almedalsveckan meddelade RFSL att man ställer in majoriteten av sina aktiviteter, eftersom man helt enkelt inte känner att man kan garantera säkerheten för besökarna vid sina arrangemang.
– Jag är oerhört ledsen över att ha behövt fatta beslutet att ställa in så stora delar av vårt program under Almedalsveckan. Detta innebär att vi inte kommer kunna föra viktiga samtal om hbtq-personers hälsa, suicidprevention, transpersoners rättigheter och hbtq-personer i arbetslivet med mera. Detta är ytterst en konsekvens av de val våra politiker gjort när de valt att inte förbjuda rasistiska, transfoba och homofoba organisationer, säger RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjö i ett pressmeddelande.
– Tittar man rent krasst på det så är det varje arrangör som ansvarar för sitt arrangemang, både vad gäller brand och vad gäller ordning och så, säger Mia Stuhre.
Ni har inte vidtagit några speciella åtgärder med tanke på NMR:s medverkan?
– Nej inte utifrån Region Gotland eller Almedalsprojektet som värd. Men naturligtvis kommer vi följa det som händer under veckan.
Kan skada anseendet
Den stora mediala uppmärksamheten kring avhoppen kan också ha skadat Almedalens anseende. Samtidigt, tror Mia Stuhre, kan de ha lyft vad hon anser vara en viktig fråga om öppenhet.
– I år tror jag att det har gett varumärket en törn, det tror jag. Men när stormen har lagt sig hoppas jag att vi lyfter frågan vad demokrati egentligen är. Då kan jag tänka att om vi tar den här törnen som vi tar i år – då var det värt det. Vi kanske får upp frågan på bordet, och det tycker jag är jättespännande.
Bojkotterna
En rad personer och organisationer har ställt in sin medverkan i Almedalen. Samtliga riksdagspartier och 14 av 18 ministrar i regeringen kommer dock att vara på plats.
Feministiskt initiativ:
Har meddelat att de inte tänker delta under Almedalsveckan, och partiledaren Victoria Kawesa har personligen uppmanat alla andra att göra likadant. Trots det har Feministiskt initiativs ungdomsförbund valt att inte ställa in sin medverkan.
Vänsterpartiet:
Flera partiprofiler har valt att ställa in sin medverkan. Däribland riksdagsledamöterna Rossana Dinamarca och Daniel Riazat samt EU-parlamentarikern Malin Björk. Efter ett möte i förra veckan beslutade själva partiet dock att delta som vanligt.
ROKS:
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige har valt att ställa in alla sina aktiviteter. De hänvisar både till att det inte känns tryggt att delta i ett sammanhang tillsammans med organisationer som ”hatar kvinnor och framförallt feminister” och att ett deltagande skulle vara en del i att normalisera rasistiska och fascistiska åsikter.
Streetgäris:
Nätvkerket för kvinnor och ickebinära har ställt in sin medverkan med hänvisning till NMR:s deltagande. Arrangörerna uppger att de varken kan känna sig säkra själva, eller garantera sina besökares säkerhet under förutsättningarna.
FIAN:
Människorättsorganisationen FIAN bojkottar Almedalen efter NMR:s medverkan “som ett ställningstagande mot att detta tillåts ske”
Maria Küchen:
Författaren ställde in sitt deltagande i en av Svenska Kyrkans programpunkter efter att hon nåtts av beskedet om att NMR ska vara på plats.
RFSL:
Efter att polisen konstaterade att RFSL:s mångfaldsparad inte kunde genomföras när det var tänkt beslutade organisationen att ställa in merparten av sina evenemang. Den traditionsenliga mångfaldsparaden kommer dock att genomföras, men med något justerad starttid.
Dagens ETC:
”Det är en terrorgrupp som kommer till Almedalen”, skriver Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson i en krönika där han konstaterar att tidningen inte kommer att närvara.
Stefan Löfven:
Statsministern deltar inte under Almedalsveckan. Han har dock förtydligat att det inte handlar om en bojkott eller ett ställningstagande mot Almedalsveckan utan att han prioriterar sin Sverigeturné.
Talen
Varje dag talar en av riksdagspartiernas partiledare från scenen i Almedalen. Schemat är rullande och förskjuts inför varje år.
• Söndag 2 juli, kl 19.00
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet
• Måndag 3 juli, kl 19.00
Jan Björklund, Liberalerna
• Tisdag 4 juli, kl 19.00
Annie Lööf, Centerpartiet
• Onsdag 5 juli, kl 19.00
Magdalena Andersson, Socialdemokraterna
• Torsdag 6 juli, kl 19.00
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna
• Fredag 7 juli, kl 19.00
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
• Lördag 8 juli, kl 19.00
Gustav Fridolin, Miljöpartiet
• Söndag 9 juli, kl 11.00
Anna Kinberg Batra, Moderaterna