Inrikes

Polisen kan låta NMR demonstrera – även om de begår brott

Under söndagen genomförde Nordiska Motståndsrörelsen en demonstration utan tillstånd i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hets mot folkgrupp är inte något skäl att stoppa en demonstration, det konstaterar polisen i region Väst mellan två nazistiska demonstrationer. Nu lämnar man besked om att demonstrationen inte kommer att stoppas så länge inte samtliga deltagare grips.
– Men det är ju kanske inte så sannolikt, säger Malin Sahlström, kommunikationschef på polisen i region Väst.

Inrikes

Många tolkade det informationsblad som polisen delat ut inför Nordiska Motståndsrörelsens planerade demonstration under bokmässehelgen, som bland annat innehöll förhållningsregler för att undvika att rapporteras för hets mot folkgrupp, som ett löfte om att stoppa demonstrationen om NMR skulle tåga genom Göteborg med fanor, sköldar, symboler och slagord.
Det var ett missförstånd. Det visar den uppmärksammade och inte tillståndsgivna demonstration som NMR genomförde i Göteborg i helgen.
– Ja egentligen funkar det så att vi måste ta hänsyn till situationen och inte skapa en värre situation än den redan är, säger Stefan Gustafsson, presstalesman på Polisen Väst till Flamman.

Det kan alltså innebära att även om en, flera – eller alla – medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen agerar på ett sätt som kan tolkas som hets mot folkgrupp så kan polisen låta dem hållas.
– Det finns ju en taktisk bedömning för polisen om man ska ingripa eller inte i de situationerna. Man kan ju vänta. Har man bara rätt identitet eller rätt person, så kan man ju ingripa vid ett lämpligare tillfälle för att inte skapa ytterligare en situation där det blir ännu mer bråk och ännu mer brott, säger Stefan Gustafsson.
Bara om personer eller egendom riskerar att skadas är polisen skyldiga att ingripa direkt.
– Är det så att du äventyrar egendom eller andra personers säkerhet, då ingriper vi, säger Stefan Gustafsson också när Flamman talade med honom i förra veckan.
Redan under helgen visar det sig dock att det inte heller är tillräckligt för att demonstrationen ska avbrytas.

Aggressivt angrepp

Under söndagen genomförde Nordiska Motståndsrörelsen en demonstration utan tillstånd i Göteborg. Demonstranterna tågade då med symboler, fanor och sköldar den väg de från början velat gå under bokmässan.
På det material som Nordiska Motståndsrörelsen själva laddat upp på internet kan man bland annat se hur demonstranterna går till aggressivt angrepp mot flera personer som försöker störa demonstrationen. En kvinna faller till marken med flera sköldbeväpnade nazister stående över sig innan polisen drar undan henne. Trots det får demonstrationen fortgå.

Helgens demonstration beskrivs av NMR som en ”uppvärmning”  och ett sätt att ”testa polisen”  inför den planerade demonstrationen i Göteborg den sista helgen i september. Den kallar man för “den viktigaste hittills”.
Nordiska Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg, som nyligen åtalades för hets mot folkgrupp efter en demonstration i Stockholm, skriver:
”Med den här demonstrationen står vi inför en uppgörelse med systemet. Det är inte den första och inte den sista, men åtminstone den största uppgörelsen vi skådat till dags dato.”

NMR varnade

Det var i förra veckan som polisen i region väst varnade deltagare på NMR:s demonstration den 30:e september för en rad symboler och handlingar som kan tolkas som hets mot folkgrupp.
Där nämns bland annat att taktfast marscherande och symboler som kan tolkas som nationalsocialistiska kan innebära att demonstranten misstänks för hets mot folkgrupp.
Samtliga av punkterna på polisens lista stämmer in på NMR:s agerande vid tidigare stora demonstrationer de senaste åren. Den nazistiska organisationens eget informations- och kampanjmaterial inför demonstrationen i Göteborg tyder också på att tillvägagångssättet under demonstrationen kommer att ligga linje med de tidigare. Därmed kommer deltagarna också med stor säkerhet träda över gränsen för vad polisen säger att de kommer att rapportera som hets mot folkgrupp.

Någon anmälan om hets mot folkgrupp har dock inte upprättats efter helgens demonstration. Till Dagens Nyheter säger polisområdeschef Erik Nord bland annat att marscherandet inte var tillräckligt taktfast.
Han har avböjt att kommentera polisens insatser till Flamman, med hänvisning till planernigsarbetet inför den kommande demonstrationen.
– Vi försöker hålla ned det lite grann nu med intervjuer, säger Malin Sahlström, kommunikationschef för polisen i region Väst. Polisen i Göteborg kommer att vara väl förberedda, förklarar hon.
– Tanken den trettionde september är ju att vi ska vara väldigt offensiva och faktiskt ingripa om vi nu kan göra den bedömningen att den och den personen anser vi kan misstänkas för hets mot folkgrupp. Men det är ju enskilda personer, det är inte hela demonstrationen.
Det finns ingen möjlighet att demonstrationen stoppas eller upplöses?
– Jo, det kan den ju göra om det är kraftiga ordningsstörningar, men inte för att vi misstänker att vissa personer kan misstänkas för hets mot folkgrupp. I så fall får det ju vara att vi misstänker alla individer i demonstrationen, då kan den upplösas genom att alla blir gripna. Men det är ju kanske inte sannolikt.

Passerar en synagoga

Att polisen i Göteborg överhuvudtaget lämnat tillstånd för demonstrationen har kritiserats, inte minst för att demonstrationsvägen kommer att passera en synagoga under den judiska högtiden Jom Kippur.
Till Flamman säger Laila Takolander, verksamhetschef hos Judiska församlingen i Göteborg, att man tänker överklaga beslutet.
– Varje gång det är någonting på gatorna som har med nazistörelsen att göra: fanor, färger, eller utrop – då tänker vi på våra medlemmar. Vi har medlemmar som är överlevande och vi har medlemmar som är deras barn och barnbarn. Och det måste vara fel att utsätta några medborgare, svenska medborgare och helt vanliga fast de hör till en minoritet, för sånna mentalt väldigt hårda hotbilder, säger Laila Takolander.
Hon har dock inget större hopp om att deras överklagan ska göra någon skillnad.
– Vi är tvungna att göra det bara för att själva känna att vi har gjort precis allt som vi kan.

  • demonstration
  • Göteborg
  • nazister
  • NMR
  • Nordiska motståndsrörelsen
  • polisen

Inrikes