Inrikes

Preem drar tillbaka ansökan om utbyggnad: ”Det är en seger för miljörörelsen”

Preems raffinaderi i Lysekil. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Drivmedelsföretaget Preem kommer inte att bygga ut anläggningen i Lysekil. Det är ett glädjebesked för både Miljöpartiet och den bredare klimatrörelsen.

Inrikes

Det blir ingen utbyggnad av Preems raffinaderi i Lysekil. Det beskedet kom i ett pressmeddelande från företaget på måndagen.

Enligt Preem beror beslutet dels på att den ekonomiska krisen till följd av corona-epidemin har försvagat drivmedelsbranschen, dels på att regeringens utökande av reduktionsplikten har gjort det fördelaktigare att investera i förnyelsebara drivmedel.

Pengarna som skulle gått till utbyggnaden av den så kallade ROCC-anläggningen, som skulle förädlat tjockolja, ska nu istället användas till det senare, enligt Preem.

För Miljöpartiet, som enligt uppgifter till flera medier ska ha övervägt att lämna regeringen om utbyggnaden av Preems raffinaderi inte stoppas, är beskedet en viktig seger. Partiet har i flera opinionsmätningar sedan sommaren legat beskedligt under riksdagens fyraprocentsspärr.

–Det här är tack vare Miljöpartiet. Vi såg till att frågan hamnade på regeringens bord, vi har satt press på Preem och det är vi som sett till att det förnybara nu är mer lönsamt genom våra budgetsatsningar på bland annat förnybar energi och hållbar industri, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

Den bredare miljörörelsen firar också under måndagen. Den planerade anläggningen i Lysekil beräknades öka Sveriges utsläpp med motsvarande en miljon ton koldioxid om året.

Det är en seger för klimatrörelsen. Preem låtsas om att de ”ekonomiska förutsättningarna” bara har med covid att göra. Men klimatrörelsen har med olika taktiker gjort det mycket kostsamt för dem på pr-planet och tvingat regeringen att dra det i långbänk. Om klimatrörelsen inte hade gjort det hade raffinaderiet redan varit påbörjat och då hade det kanske varit för dyrt att för Preem att dra sig ur, säger Robin Zachari, kanslichef på Skiftet som varit en av de organisationer som kampanjat mot utbyggnaden, till Flamman.

Även föreningen Jordens Vänner välkomnar beskedet, som de menar beror på att Preem har tagit till sig av den kritik de fått av bland annat miljöorganisationer.

– Samtidigt vill vi rikta skarp kritik mot de politiker, politiska partier och ledarskribenter som har försökt att framställa det som att en utbyggnad av Preem skulle vara möjlig att kombinera med de svenska klimatmålen. Det har den aldrig varit. I bästa fall beror inställningen på missförstånd, men i många fall verkar det tyvärr handla om att man helt enkelt struntar i de klimatmål som Sveriges riksdag har tagit beslut om, säger Mikael Sundström, ordförande för Jordens Vänner.

Preems utbyggnad har varit föremål för en lång process, först i tingsrätten, sedan i mark- och miljödomstolen, och nu senast i regeringen. Som alltså inte fällt något avgörande i frågan innan Preem själva valde att dra tillbaka sin ansökan. Exakt hur pengarna som skulle gått till utbyggnaden i Lysekil kommer att användas är på måndagen oklart.

– Exakt vad de kommer göra i stället får vi vänta och se. Vi står redo att sätta igång kampanjmaskineriet igen om de hittar på något lurt, säger Robin Zachari.

  • klimatlag
  • klimatrörelsen
  • lysekil
  • Miljöpartiet
  • preem
  • preemraff

Inrikes