Ledare

Prioriterar vår feministiska regering pengar framför människoliv?

Utrikesminister Margot Wallström (S) hälsar på delegater under pressträffen på Johannesbergs slott i Rimbo norr om Stockholm, där fredssamtal om Jemen inleddes under förra veckan. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Både Sveriges affärer med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten och närmandet till den nordamerikanska utrikespolitiken går ut över folket i Jemen, menar Tamara Spiric.

Ledare

Det lilla fattiga landet Jemen är skådeplatsen för ett proxykrig mellan främst Saudiarabien, dess allierade Förenade Arabemiraten och Iran. Saudiarabien har gått in med egna marktrupper och krigsmaterial. De deltar aktivt i kriget samt stödjer den sittande regimen med både vapen och pengar. Iran i sin tur stödjer rebellerna. Som om det inte vore nog med krig och dödliga vapen, lider Jemen också av att inte ha någon egen matproduktion. Eftersom Saudiarabien har blockerat importhamnarna i landet har detta lett till en svältkatastrof som vi fortfarande inte sett slutet på. 85 000 barn har redan svultit ihjäl och tiotusentals människor har dödats som en följd av Saudiarabiens och Irans maktmätning. 2,3 miljoner av Jemens befolkning är på flykt och 14 miljoner är i förstadiet till svält.

När vi vet allt detta blir vår egen regerings totala brist på ställningstagande ofattbart. Hur kan en regering som kallar sig för feministisk huka under denna pågående katastrof? Och än värre; hur kan den fortsätta upprätthålla normala handelsförbindelser med Saudiarabien som har så många jemenitiska barns liv på sitt samvete? Och hur, i hela världen, kan den feministiska regeringen fortsätta att sälja vapen till Saudiarabien och dess allierade Förenade Arabemiraten?

Sverige har i dagarna stått värd för fredssamtalen mellan parterna i Jemenkriget. Det är bra. Men det hade varit ännu bättre om vi också själva agerade för att sätta press och tydligt visade att övergreppen inte är acceptabla. Det är beklämmande att se när utrikesminister Margot Wallström vägrar svara på frågor i SVT:s Aktuelltsändning (9/12, 2018) när hon hör att det handlar om vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Visst känns det märkligt att de mänskliga rättigheterna och freden för folket i Jemen inte väger tyngre i Sveriges utrikespolitik

Visst känns det märkligt att de mänskliga rättigheterna och freden för folket i Jemen inte väger tyngre i Sveriges utrikespolitik. Det gör nästan lite ont att se hur värden som vi en gång satte främst får ge vika för ekonomiska intressen. För det handlar förstås både om Sveriges affärer med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten och Sveriges inordning i framför allt USA:s utrikespolitik. USA har stärkt sina affärer med Saudiarabien till den grad att Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner, tycks ha personliga relationer med den saudiske prinsen Mohammed bin Salman. Och det kanske inte är konstigt för en president som sätter affärerna främst. Men vi måste kunna förvänta oss mer av Sveriges regering.

I ett inslag i Sveriges Radio (11/12, 2018) intervjuas en kvinna från de mer välmående delarna i Jemen dit svälten nu också kommit: ”Väst ger bara pengar till krig” säger kvinnan i intervjun. ”Kan ni inte stötta oss med annat i stället?” Och det är just det som är problemet. Väst inte bara ger pengar till krig. Väst tjänar pengar på kriget i Jemen genom de vapen som säljs till parterna men också genom den övriga handeln med Saudiarabien och dess allierade. Det är tydligt att Sverige och många andra västländer inte är beredda att agera för fred i Jemen – av rädsla för att börja förlora pengar.

Jag kan inte sluta undra vad som krävs för att vågen skall väga över för fred? Hur mycket blodspillan krävs för att Sveriges beslutsfattare ska sätta människors liv framför pengarna vi tjänar på de goda relationerna med regimerna i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten?

 

_____________________________________

Prova Flamman!

Nu kan du få Flamman i en månad helt gratis. Följ länken för mer information.

  • Förenade Arabemiraten
  • Iran
  • Jemen
  • jemen krig
  • Margot Wallström
  • Saudiarabien
  • svält
  • Tamara Spiric

Ledare