Nyheter

Rasister och miljardärer

Utrikesminister Rex Tillerson, utbildningsmnister Betsy DeVos och justitieminister Jeff Sessions. FOTO: Steve Helber/Andrew Harnik/AP/TT.

Donald Trumps kabinett kommer att vara det rikaste i historien och effektiva tjänare av det egna klassintresset.

Nyheter

På fredag svärs Donald Trump in som USA:s president. Men fortfarande är väldigt lite känt om vilken politik som USA:s regering kommer att driva under de kommande fyra åren. Tittar man på de utnämningar som Trump hittills har gjort går det dock att urskilja ett par breda linjer.
Den första utnämningen var av det republikanska partiets ordförande Reince Priebus, ett uppenbart försök att brygga över klyftan mellan Trump och partietablissemanget som under valrörelsen hann växa sig djup och därmed försäkra sig om att presidenten faktiskt har den republikanska kongressmajoriteten på sin sida.

Goldman Sachs och Exxon Mobil

Den mest uppseendeväckande utnämningen hittills är den av Stephen Bannon till chefsstrateg. Bannon som tidigare var chef för den rasistiska och antisemitiska nyhetssajten Breitbart företräder den så kallade ”alternativa högern” i USA. Det är en tydlig signal om att toleransen för övergrepp mot minoritetsgrupper kommer att vara mycket större under kommande mandatperiod.
Än mer uppseendeväckande borde utnämningen av den tidigare chefen för storbanken Goldman Sachs, Steven Mnuchin, till finansminister ha varit. Trump som under sin kampanj målat ut Hillary Clinton som köpt av Wall Street bevisar nu hur fast förankrad han är i den maktelit som han tidigare distanserat sig från. Något annat än avregleringar och skattesänkningar för höginkomsttagare är inte att vänta sig.
I fråga om handel är valet mer i linje med Trumps kampanjretorik. Wilbur Ross har som föreslagen handelsminister fått i uppdrag att riva upp ”dåliga handelsavtal” och har själv efterlyst tullar mot Kina. Med Ben Carson och Betsy DeVos som bostads- respektive utbildningsministrar är privatiseringar och ökad social misär att vänta. Detsamma gäller arbetsmarknadsminister Andrew Puzder som är kritisk mot regleringar och lagstadgad minimilön.
En annan stor förlorare är klimatet. Varken Scott Pruitt eller Rick Perry som utsetts till miljö- respektive energiministrar tror på klimathotet. Perry ville även lägga ned sitt departement när han själv var presidentkandidat 2011.

”Omvänd Nixon”

Utrikespolitiskt kommer en kraftig omläggning att ske i och med valet av Exxon Mobils tidigare vd Rex Tillerson som utrikesminister. Han är vän med Vladimir Putin vilket gör en framtida upptining av relationerna till Ryssland sannolik. Tillersons företag som borrar efter olja i ryska Arktis har lidit av USA:s sanktioner mot landet. Enligt analytiker kommer Trump i och med Tillerson att göra en ”omvänd Nixon”, det vill säga ställa sig på Rysslands sida mot Kina. Snabba lösningar på konflikterna i Ukraina och Syrien kan därför väntas.
Försvarsministern och hökaktiga ex-generalen James Mattis är besatt av Iran och kritisk till Obamas Iran-avtal, precis som den nye CIA-chefen Mike Pompeo som också tidigare har kallat CIA-agenter som torterat för ”hjältar”. Den nye justitieministern Jeff Sessions är för restriktiv invandring och har tidigare hindrats från att bli domare under Ronald Reagan på grund av rasism-anklagelser. Utnämningen av svärsonen Jared Kushner till rådgivare vittnar slutligen om att nepotismen lever och frodas i Vita huset.
Gemensamt för de föreslagna ministrarna är deras privata förmögenheter. Tillsammans har Trump och hans kabinett en gemensam förmögenhet på 4,5 miljarder dollar vilket gör dem till den rikaste regeringen någonsin.

  • Donald Trump
  • USA

Nytt