Ledare

Rätt att sparka arbetsvägrande sjuksköterskor

Ja, vi är tillbaka i samma debatt som 1974 då Sverige införde rätten till fri abort. 
Foto: Ragnhild Haarstad/TT

Det är 2017 och vi diskuterar mänskliga rättigheter som om det vore 1974.

Ledare

Ja, det år Sveriges kvinnorörelse fick igenom rätten till abort. Kvinnans rätt till sin egen kropp. Nu ifrågasätts den av extremhögern och konservativa krafter som jämställer abort med mord och arbetsvägran med ”samvetsfrihet”. Vänstern har kanske tagit dessa rättigheter för givet, så till vida att argumenten för kvinnans rätt till sin egen kropp har suddats bort från vårt medvetande sedan 70-talet. Men nu är det dags att vässa argumentationen, för tydligen måste vi ta samma kamp. Igen.

Bakgrunden till att det här ens är en fråga beror på två saker. Dels den svenska barnmorskan, Ellinor Grimmark, som sparkades för att hon vägrat utföra aborter, dels den amerikanske president som precis strypt 6 miljarder till organisationer som arbetar med abortvård och preventivmedelsupplysning. I barnmorskans fall har hon ett starkt finansiellt stöd från USAs största anti-abortrörelse– Alliance Defending Freedom, ADF. Deras mål är inte att bara ändra amerikansk lagstiftning, utan även europeisk. Sättet de arbetar på är att ta sig an fall med exempelvis barnmorskor som arbetsvägrar, för att sedan bekosta rättegångskostnader och driva domstolsmålen ända upp till EU-nivå. Vinner Grimmark målet kan vi få en klausul för samvetsfrihet i vår lagstiftning, något som av flera anledningar vore förödande. Varför?

Vi kan jämföra med andra länder som har en samvetsklausul. Frankrike, med deras liberala aborträtt lider även brist på barnmorskor som vill utföra aborter. Resultatet är långa väntetider som i sin tur innebär allt mer riskfyllda och avancerade ingrepp när aborten väl kan utföras, om den hinner utföras i tid. I södra Italien vägrar 90 procent av barnmorskorna att utföra aborter. Det här leder inte till färre aborter, utan till illegala ingrepp där kvinnans hälsa och liv äventyras. För vill en kvinna göra abort, så hittar hon ett sätt. Det har hon alltid gjort, även om hon har livet som insats. Införs denna samvetsfrihet vet vi heller inte var det kommer sluta. Läkare som vägrar utföra blodtransfusioner? Lärare som vägrar undervisa i marxism eller entreprenörskap? Bara fantasin kan sätta stopp för vad just ditt samvetes röst säger. I barnmorskans fall säger tydligen hennes samvete stopp till att även sätta in kopparspiral och skriva ut dagen-efter p-piller. Hur hennes fantasifulla resonemang ser ut där ska vi inte ens närma oss.

I södra Italien vägrar 90 procent av barnmorskorna att utföra aborter. Det här leder inte till färre aborter, utan till illegala ingrepp där kvinnans hälsa och liv äventyras.

Så tillbaka till USA. Vad sysslar Trump med? Han är en stolt medlem i den amerikanska anti-abortrörelsen och har alltså precis vägrat 27 miljoner kvinnor världen över att få abortvård och rådgivning. Eftersom han gör det ena rättsvidriga draget efter det andra är få förvånade, men här har vi ett riktigt hot mot kvinnors liv. Enligt WHO utför 21 miljoner kvinnor världen över osäkra aborter och 13 procent av alla dödsfall relaterade till barnafödande sker på grund av dessa. Här ser vi lagar och regelverk införas i direkt konflikt med mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter som ger kvinnan rätt till sin egen kropp och reproduktion. Med de rättigheterna i åtanke så ska vårdpersonalen alltid följa lagen och prioritera patienten främst, inte sitt eget samvete. Det är kvinnan som är i en utsatt position, inte barnmorskan. Därför ska kvinnan stöttas, snarare än att få sin moral och sina val ifrågasatta.

Trots alla bakslag är vi många som protesterar mot galenskapen och för kampen om kvinnans rätt till sin egen kropp vidare. Det återstår bara att se hur mycket rättsväsendet värnar den rätten i fallet om den arbetsvägrande barnmorskan.

  • aborträtt
  • samvetsfrihet

Ledare