Tidningarna rapporterade häromveckan att det kan bli aktuellt med kostnadsfria p-piller för unga upp till 25 år. Rätten till sin egen kropp är en historiskt viktigt fråga för kvinnorörelsen. Vi har slagits för rätten till fri abort och rätten till preventivmedel. Tyvärr har de preventivmedel som erbjudits kvinnor inte alltid varit riskfria, även om de idag är betydligt bättre. Men de är fortfarande inte riskfria. De fungerar för vissa kvinnor, men andra får kraftiga biverkningar. Rimligtvis borde kvinnor rådas att först testa andra metoder, istället för att utsätta kroppen för skadliga hormoner. Dessutom är alla hormonella preventivmedel dåliga för miljön. Hormonerna vi petar i oss åker nämligen ut i naturen när vi kissar. De påverkar fertiliteten hos grodor, fiskar och andra djur. Studier visar också att fertiliteten hos män påverkas av utsläppen av hormoner.
Det finns preventivmedel som är säkra och betydligt skonsammare för både hälsan och miljön. Personligen kan jag inte använda hormonbaserade preventivmedel på grund av biverkningarna. Jag blir deprimerad och får panikattacker. Jag använde p-piller, som så många andra unga tjejer, under många år utan att se eller förstå sambanden mellan pillren och hur jag mådde. Efter att tidningarna skrev om ökade risker för blodpropp med p-piller frågade jag en barnmorska och fick då rådet att börja använda pessar. Jag fick ett recept och hämtade ut mitt pessar och den spermiedödande gelen (som ska appliceras på pessaret) på apoteket. Det har fungerat utmärkt för mig. För ett par år sedan drog dock Apoteket in försäljningen av gelen, med följden att pessaret blev obrukbart. Ingen förklaring gavs på apoteket. På mödravårdscentralen hade de ingen lösning på problemet. Jag fick istället rådet att använda P-ring, ett nytt hormonbaserat preventivmedel. Det tog ungefär två dagar så var depressionen i full blom och jag stod med en panikattack på Götgatan. Det var första gången jag verkligen på allvar förstod sambandet mellan hormonbaserade preventivmedel och min psykiska hälsa.
Jag tog ut ringen och gick efter ett tag tillbaka till barnmorskan. Det visade sig att det nu gick att beställa en specialtillverkad gel på apoteket, men bara på recept. Du skulle alltså gå till barnmorskan och be om ett recept varje gång du behövde en ny tub. Efter ett tag upphörde dock även denna försäljning. Själva pessaren gick inte heller att köpa på Apoteket längre. Alla kvinnor i Sverige som använder pessar stod helt utan preventivmedel. Jag började desperat googla på internet. Kunde en åka till Danmark och inhandla sin gel? (här avslöjas väl en del av mina fördomar om Danmark. Insemination av lesbiska kvinnor + knarkförsäljning i Christiania får mig att tro att det är i just Danmark de sannolikt säljer pessar-gel…)
Man kan fråga sig varför pessaren och pessargelen plötsligt inte gick att köpa. Det är för dålig vinstmarginal på pessar och pessargel, säger barnmorskan Birgit Linderoth som i dag är enda möjligheten för pessaranvändare att få tag på gel. Apoteken drivs av vinstintressen och då rensas olönsamma produkter tydligen ut. Barnmorskor runt om i landet är urusla på att informera om pessar och andra liknande, icke hormonbaserade preventivmedel. Det är p-piller som är standardlösningen, trots att många landsting, t ex Stockholms läns, erbjuder kostnadsfria pessar.
Sex är en privatsak, men inte valet av preventivmetod eftersom det får så stora konsekvenser för miljön och andra människor, säger Birgit Linderoth. Även om jag håller med henne, så skulle jag vilja påstå att valet av preventivmedel i dagens Sverige knappt ens är en privatsak i och med de starkt begränsade valmöjligheterna. Utan riktig information kan vi inte göra några val. Och utan tillgång till lättillgängliga, säkra och miljövänliga alternativ blir inte heller valen särskilt reella. Det privata är politiskt.