Inrikes

Regeringskris om S sviker i vinstfrågan

"Jag tycker att man har varit tydlig ända fram tills nu när man helt plötsligt börjar prata om att prioritera skolan framför andra sektorer. Jag kan ju inte bedöma vad det beror på", säger Andreas Schönström. Foto: Pontus Lundahl/TT.

I förra veckan flaggade S-ledningen för att ett vinststopp enbart ska gälla i skolan. Men varken Vänsterpartiet eller vinstkritiker inom Socialdemokraterna tycker att det finns något utrymme för kompromisser.

Inrikes

– Jag tycker att Ilmar Reepalus utredning är en kompromiss. Från oss som ursprungligen har drivit att vi vill ha stopp för alla former av vinstuttag till Ilmars förslag på ett tak, det menar jag är en kompromiss och det är utifrån det vi ska diskutera.
Det säger Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö och en av dem inom S som drivit på för ett stopp för vinster i välfärdssektorn. Han tror inte det går att kompromissa mer med vinstfrågan.
Det var i förra veckan som Dagens Industri publicerade uppgifter om att S-ledningens riktlinjer inför partiets kongress var att i första hand begränsa vinsterna inom skolan, men tills vidare inte genomföra några förändringar inom vård- och omsorgssektorn. Detta bekräftades även av civilminister Ardalan Shekarabi.
Ett par dagar senare sade Stefan Löfven på en pressträff att S fortsatt ville se ett vinsttak på hela välfärdssektorn. Enligt Aftonbladet sade statsministern att man måste skilja på vad S vill som parti och vad regeringen kan genomföra. Hur en proposition om en vinstbegränsning skulle kunna se ut kunde Löfven inte svara på.
– Jag håller inte med om att vi ska börja med en sektor och tolerera vinstuttag i andra välfärdssektorer, säger Andreas Schönström.
Har S varit för svajigt i den här frågan, med anledning av den senaste veckan?
– Jag tycker att man har varit tydlig ända fram tills nu när man helt plötsligt börjar prata om att prioritera skolan framför andra sektorer. Jag kan ju inte bedöma vad det beror på. Man kanske gör en bedömning om att man kan få med sig en majoritet i riksdagen på det. Men vad jag är rädd för är att vi då tycker att vi uppnått en kompromiss som sedan blir den färdiga lösningen.
I april har Socialdemokraterna kongress och sannolikt kommer frågan om vinster i välfärden att diskuteras där.
– Jag tycker att vi kom fram till en konstruktiv lösning på vår förra kongress 2013 och förstår inte varför vi ska väcka den här diskussionen igen och skapa otydlighet igen kring vad vår hållning faktiskt är.
Andreas Schönström påpekar även att frågan om vinsterna skär genom alla partier. Det finns många borgerliga väljare som också vill förbjuda vinster.
– Sanningen är att vinstförespråkarna är ganska ensamma. Antingen tillhör man en intresseorganisation, eller så är man själv företagare, eller politiker på högerkanten. Det stora folkflertalet vill ha en begränsning.

”Vinstjakten ska ta slut”

Inte heller Vänsterpartiet är särskilt imponerat av S-ledningens förslag.
– Vi har en överenskommelse med regeringen och den är tydlig med att vinstjakten ska ta slut, att pengarna i huvudsak ska återinvesteras i verksamheten och att man ska få en låg avkastning på insatt kapital och den utgår vi från hålls, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.
Hennes utgångspunkt är att regeringen kommer lägga fram förslag om att stoppa vinstjakten.
Vad händer om S gör upp om vinstfrågan högerut?
– Då har ju regeringen brutit överenskommelsen.
Överenskommelsen mellan Vänsterpartiet och regeringen om att stoppa vinstjakten i välfärden låg till grund för budgetförhandlingarna mellan V och regeringen.
– Om regeringen bryter överenskommelsen så har den ju också tagit ställning till att vi inte ska fortsätta budgetförhandla, men då är det ju regeringen som bryter det, säger Ulla Andersson.
De senaste veckorna har vinstfrågan varit en het fråga. Till exempel har både Svenskt näringsliv och LO kört ett ”remissrejs” och uppmanat vinstförespråkare respektive kritiker att skicka in egna remissvar på Ilmar Reepalus utredning. Ulla Andersson konstaterar att vinstlobbyn är på tårna.
– Man kan se att det är väldigt mycket resurser som används till att kampanja mot ett vinststopp. Det man undrar över är ju hur det finansieras. Vi vet att de här bolagen gör stora vinster och de vinsterna görs på skattemedel. Därför vore det intressant att få ett svar från vinstlobbyn om hur mycket skattepengar som används. Och ur ett demokratiperspektiv är det allvarligt.
Kan det här avgöras i valet 2018 om exempelvis de borgerliga partierna och SD röstar ner ett förslag om vinststopp innan dess?
– Om borgarna och SD röstar ner det så har de väldigt svårt att se sina väljare i ögonen eftersom även deras väljare vill se det här bli verklighet och om de ändå gör det, då går det i genom nästa gång för det är det här folket vill.

  • Socialdemokraterna
  • vänsterpartiet
  • vinster i välfärden
  • vinstuttag

Inrikes