Rörelsen

Resandet – en helig ko som det är dags att slakta

Så fort restriktionerna mildrades kastade sig svenskarna på planen till utlandssemestern, menar insändarskribenten. Foto: Erik Simander/TT.

Vi måste göra upp med flera saker vi har tagit för givna om vi inte vill fortsätta sprida förödelse omkring oss.

Rörelsen

Knappt hann det andas om vaccinpass så började folk resa. Och utomlands skulle man, direkt!

Pandemi? Tror allt var glömt, direkt. En äldre man skulle resa, direkt, till USA för att hälsa på sonen, såg jag på Rapport.

Och i alla affärer noterar jag den glada trängseln, direkt, för nu är vi ju vaccinerade och fria att göra vad vi vill. När vi vill och hur vi vill. Inte sant? Vaccinerade är vi, smitottalen har gått ned, krogarna får ha öppet som vanligt och festivaler och fotbollsarenor kan fyllas igen. Inte sant?

Men vänta nu. Sade man inte att vaccinet skyddar mot ”allvarlig sjukdom och död”? Hörde vi möjligen bara ”vaccinet skyddar…”? Tror det eftersom jag åter börjar få nära döden-upplevelser vart jag än vänder mig.

Och har jag munskydd på mig då tittar folk på en, igen, som om man är världens tunnis. Alltså lite covid skall man väl tåla, inte sant?

Tack, men nej tack kan jag säga, som nobbade besök av en mycket god vän härom dagen. Hon hade sällskap av sin vän som rest med flyg från Europa och det kändes inte tryggt alls.

Jag hör också vår EU-minister Hans Dahlgren säga att ”intyget är väldigt viktigt för den fria rörligheten, så våra ekonomier skall kunna växa”. Jag kan bocka av två fel där. Den fria rörligheten borde vara rätt avlägsen under en pandemi. Och växande ekonomier ger miljö- och klimatpåverkan, har vi glömt hela den biten också?

Nu ska jag, med risk för att göra mig ovän med alla, slakta några heliga kor. Resandet. Det var resandet som tog hem covid-19 och det är resandet som fortsätter plocka hem skiten till oss och nu med extra mutationer. Är det okej? Är det okej att belasta sjukvården? Igen. Alla andra som behöver vård då?

Vi har i vårt land ungefär samma temperaturer på sommaren numera som ”varmare länder”. Solen skiner här också. Vi har helt suveräna badstränder runt hela vår kust och den är lång. Vi har två underbart vackra öar i vår närhet, historiskt intressanta, även de med badstränder och annat spännande. Vi har en otrolig fjällvärld och måste vi nu absolut ta oss utomlands kan vi resa i de nordiska länderna, lika vackra som vårt eget. För inte har vi väl sett allt i Sverige eller Norden?

Jag har det inte. Jag skulle kunna lägga resten av mitt liv på att bocka av grejor på min ”bucket list”, om jag hade en sådan. Alltså, måste vi verkligen resa långt? Just nu. Eller kunde vi ge oss till tåls lite?

Dessutom går många av våra egna turistföretag med flera på knäna, stöd dem i stället.

Det var första kon till slakt.

Nästa ko.

Klimat och miljö, har du glömt det? Vad vi gör nu kommer att avgöra vad vi lämnar över. Ge sjutton i att resa långt alltså, framför allt om det sker med flyg.

Tänk på det så kan du svara en kommande generation att du gjorde allt du kunde för att bespara dem katastrofen av en skövlad värld och ett skenande klimat. Det borde kännas jättebra, inte sant?

  • coronavaccin
  • Covid -19
  • klimatförändringar
  • vaccinpass

Opinion