Opinion

Krönika

Rika länder tar till rasism mot flyktingar – som de själva skapat

De partier som sålde svenska vapen för elva miljarder har själva en del i den flyktingkris de klagar på, skriver Ulla Hoffmann.

Opinion

– Har du tänkt på, frågade mellansonen mig, när vi var på utflykt med barnbarnen för att delta i ett kosafari på Uddby gård, att drygt var femte person du möter är en sverigedemokrat? Jag tittade mig omkring och försökte lista ut vilka av besökarna det kunde vara som tillhörde de drygt tjugo procenten som skulle rösta på SD om det var val i dag. En gång i tiden gick det att känna igen ett skinnhuvud på det rakade huvudet – nu har var och varannan man, ung som gammal, rakat huvud för att dölja den begynnande flinten.
Jag ryser till där jag går i den lantliga idyllen och tänker på hur de flesta andra partierna vänt kappan efter vinden och rättat sig efter Sverigedemokraternas rasistiska politik. I stället för att stå fast vid det som tidigare var deras ideologi – ”internationell solidaritet, arbetarklassens kampenhet” – har S girat så långt ut på högerkanten att de balanserar på kanten till diket med den bruna sörjan. Allt för att få tillbaka de väljare som i dag säger att de skall rösta på Sverigedemokraterna.

Men hur tänker Löfven, Kristersson, Björklund, Lööf och Busch-Thor egentligen när de sticker upp fingret i luften för att pejla vart Åkessonvinden blåser? Åkesson vill att folk ska stanna i sina hemländer och tro det eller ej – det tycker hemländernas invånare också. Ingen normalt funtad människa vill rycka upp sin familj med rötterna och ge sig ut på en ökenvandring över en hel kontinent med sin gamla mamma i en skottkärra och barnen på axeln för att det är roligt.
Read my lips – läs på mina läppar: Om en människa får välja mellan att bo kvar i sin trygga hemmiljö med sin familj eller att ge sig ut på en extrem sjöfärd över Medelhavet i en rank gummibåt och riskera att minstingen drunknar när båten välter, så väljer den människan att få stanna kvar hemma. Tro mig, jag vet att jag har rätt.

Jag ryser till där jag går i den lantliga idyllen och tänker på hur de flesta andra partierna vänt kappan efter vinden

Det måste alltså finnas en orsak till varför människan väljer det förra alternativet och orsaken är förstås krig, svält, förtryck och förföljelse.
Det som händer i världen nu är styrt av människor. Det är skapat av människor i rika kapitalistiska länder som ser att de kan tjäna hur mycket pengar som helst på att starta krig och se till att korrumpera ledarna i diktaturerna.
Det är som om partiledarna för S, M, FP, C, KD och SD inte ser sin egen del i varför människor tvingas lämna sina hem och fly hals över huvud. Tillsammans sålde de vapen för elva miljarder förra året. De bryr sig inte om konsekvenserna av sin smutsiga handel. De frågar sig inte ens om de svenska vapnen som IS eller talibanerna använder kan vara orsaken till varför folk flyr till Sverige.

Enligt opinonsmätningarna är det drygt 80 procent som kan tänka sig att rösta på ett parti som för en främlingsfientlig politik och det är runt 15 procent som vill rösta på partier som sätter de mänskliga rättigheterna högst. Jag kommer osökt att tänka på David och Goliat – eller som min svåger uttryckte det när jag i affekt höjde rösten: Du tror säkert att den som skriker högst är den som har rätt.
På spegeln ovanför mitt skrivbord sitter en röd lapp. I en tid då majoriteten av de politiska partierna gör sitt yttersta för att demonisera människor med annat etniskt ursprung än deras eget känns det som en befrielse att höja blicken och läsa min alldeles egen gyllene regel ”Var anledningen till att någon tror på människans godhet”.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

    Opinion