Ledare

Riskerna för skatteflykt ökar ju högre inkomst du har

Har du råd med en bil som den på bilden? Då ligger du antagligen i riskzonen för att bli en skattefifflare. Foto: Adam Ihse / TT

Sossarna och högern ropar ofta på hårdare tag. Vågar de ta i nu när historiens största skattefifflare är avslöjade?

Ledare


I Sverige har vi länge visat en skev tacksamhet till landets rikaste. Men de rikaste har sällan visat någon tacksamhet tillbaka. De har i stället gömt undan en tredjedel av sina förmögenheter. Pengar som skulle ha gått till vår gemensamma välfärd. Till barnens skolor, de sjukas vård och våra äldres omsorg.

Det är inte de rika som håller uppe vår ekonomi, och det är inte de som bidrar mest. En ny internationell forskningsstudie som gjorts (och baserar sig på de avslöjanden SVT gjorde i mars 2016) visar hur bra de rika hushållen blivit på att undanhålla pengar. De rikaste flyr skatt i störst utsträckning, visar studien. Den visar också att klyftorna mellan de rikaste och oss andra ökat mer de senaste decennierna än vi tidigare trott.

Innan la man skulden på småföretagare, och trodde att det var de som var de största fuskarna. Så är alltså inte fallet. När forskarna tittade på var i världen skatteflyktingarna bor, så kom de fram till att 32 procent av pengarna som gömts undan tillhör de tusen rikaste hushållen i Skandinavien.

Varför straffa flitiga och hederliga invånare som råkar bli rika på vägen? Problemet är att de inte så hederliga, de som gömmer undan våra skattepengar.

Vi har alltid haft en skev inställning till de mest förmögna. Vi ska vara så glada att de vill stanna, trots våra ”höga” skatter. Tänk att de fortfarande vill bo i lilla tråkiga Sverige, när de kan spendera sina pengar varsomhelst i världen. Den tacksamheten har lett till att politiker gång på gång ger dessa människor avdrag, förmåner och bidrag. Allt för att hålla dem kvar i landet. Det är för den svenska ekonmin, sägs det.

En av förmånerna har varit avskaffandet av förmögenhetsskatten. Varför straffa flitiga och hederliga invånare som råkar bli rika på vägen? Problemet är att de inte så hederliga, de som gömmer undan våra skattepengar. Var är alla stora rubriker om att göra rätt för sig är nu – när det inte handlar om frisörbesök för 50 kronor i Rosengård. Var är alla oroade själar som säger att vi helt enkelt inte har råd att ta emot människor på flykt?

Det som måste göras är inte så svårt. Återinför skatterna för de rikaste, som förmögenhetsskatt, gåvo- och arvsskatt. Låt skatteverket jaga skattesmitare på ett effektivt sätt. Gör det svårare att stjäla våra skattepengar, helt enkelt.

Våra politiker, socialdemokrater såväl som högern, har ropat på hårdare tag och blivit oroande tillfredsställda av att känna sig stora och starka. Det är upp till bevis nu. Vågar de verkligen ta i med hårdhandskarna, nu när historiens största skattefifflare är avslöjade? När lögnen om att vi måste värna våra mest förmögna är synad?

  • arvsskatt
  • fastighetsskatt
  • kapitalbeskattning
  • skatteflykt
  • skattefusk

Ledare