Kultur

Ronny Eriksson vägrar sluta ge upp

Ronny Eriksson (f. 1953) är musiker och låt­skrivare i bandet Euskefeurat sedan 1977 och stå­uppare sedan 1989. I nya före­ställningen Greatest hittills blir för­delningen ”ungefär fifty-fifty”. Foto: Klara G.

Nya föreställningen Greatest Hittills är ”lite av ett uppsamlingsheat plus lite nytt”. Men framtiden ger han inte mycket för.

Kultur

Du misslyckades med att hänga dig på scen redan 1994. Hur går det med projektet att ge upp?
– Jag stretar på. Det är aldrig för sent att ge upp.

”Jag orkar inte mer och nerverna är slut”, sjöng du på en stödgala för vinstbefriad välfärd häromåret. Hur uppgiven är du?
– Ja, inte har det väl blivit bättre direkt. Jag tycker läget är bekymmersamt. Hela miljö­katastrofen, fake news och så vidare. Häromdagen såg jag den här dokumentären från Amerika om Alex Jones. Har du sett den?

Nej, jag har inte utsatt mig för det än.
– Fy fan säger jag bara! En fullständig idiot och där har de en president som lutar sig mot sådana som honom. Och det sprider sig! Nu kan man ju ljuga fritt och göra sig hur dum som helst. Som när Nyamko Sabuni går ut och kräver att Stefan Löfven ska sätta igång fotbollsallsvenskan. Men man måste väl försöka ta sig igenom det.

Ibland kan man uppfatta det som om du tycker det var bättre förr men du har själv formulerat det som att ”framtiden är okej men måste framtiden komma nu när allt är så jävla rörigt”?
– Ja det är väl lite så. Visst är det mycket som blivit bättre men samtidigt tycker jag vi är på fel väg just nu. Socialdemokratiska ministrar skriver och ber Amazon etablera sig i Sverige. Får de vara med i facket i Eskilstuna? Det kanske de inte får, men Amerika har ju sagt det så då skippar vi väl det också. Det är sådan fruktansvärd flathet! Men det är väl bara att titta på de här sossarna vi haft på sistone. Pär Nuder och Robinson-Emanuel. Jävlar vad de skor sig!

Din nya föreställning ska handla om ”förr i tiden, nutiden och framtiden”. Om vi börjar med förr i tiden, hur ser du på den?
– Förr var vi ganska många som trodde på samma saker. Men nu kan du titta på internet och tro på vad fan som helst. Det finns inga gemensamma referensramar så det går inte att föra en diskussion på samma sätt. Så på vis var det kanske bättre förr. Vi var inte lika splittrade. Men mycket annat har ju gått framåt.
– Det är mycket snack om att införa munskydd, men jag skulle vilja införa munkavle, jag. Ebba Busch Thor skulle jag vilja sätta en stor jävla munkavle på. När hon går ut och säger att sossarna låtit de gamla dö på äldreboenden. Men var har de flesta dött? I Stockholm! Och vilka är ansvariga för äldreomsorgen där? Jo, det är ju Kådisarna! Men, hon har väl haft corona för där tappar man ju smaken, så smaklös som hon är.

Men det här med att man tror på många olika saker i dag, kan inte det också innebära en möjlighet att utmana fastslagna sanningar? Som den svenska neutralitetspolitiken till exempel, som ni sjunger om i Euskefeurat?
– Jo, allt är inte lika fastlåst som det var förr. Och droppen urholkar ju stenen. Att det blivit mer populistiskt innebär ju också att det svänger fort och då är det upp till oss att se till att det svänger åt vårt håll. Allt kan bli mycket värre men det kan också bli mycket bättre.

Då har vi pratat lite om förr i tiden och nutiden, hur känner du inför framtiden då?
– Ja, den var väl längre förr känns det som. När man ser hur glaciärerna håller på att smälta, vattennivåerna stiger och så vidare så känns det väl inte som att det vi lämnar till barnbarnen är det bästa. Det kommer att bli rörigt framåt.

  • Euskefeurat
  • Greatest hittills
  • Ronny Eriksson

Kultur