Opinion

Rörelsen har bara börjat

I regn och rusk. Greta Thunberg under en skolstrejk för klimatet tidigare i år.

Från ensam tjej med en skylt till global proteströrelse med hundratusentals deltagare – därför är Greta Thunberg den ledare vi behöver.

Opinion

Greta Thunberg har varit föremål för världsvid uppmärksamhet i mer än ett halvt år och verkar inte begå några misstag. Saker värda att uppmärksamma i detta rörelsebygge kan vara följande:

Greta Thunberg delar med sig av tydliga, användbara argument till sina anhängare. Det är argument som är lätta att komma ihåg, som till exempel: Varför ska vi utbilda oss för en framtid som ni har förstört? Hon hjälper alltså aktivisterna att försvara sig mot kritik, ger dem verktygen.

Greta Thunberg ”ser till att de lokala ledarna” får följa med till mötet med Frankrikes president. Hon håller reda på vilka hon samarbetar med i de olika länderna och omger sig på  demonstrationerna med just dessa personer, som genom henne tydliggörs inför rörelsen i sina egna länder, som Anuna De Wever i Holland och Luisa Neubauer i Tyskland. Hon behärskar talekonsten. Publiken längtar efter nästa mening, nästa ord som ska komma.
Sedan integriteten. Greta tackar nej till ”erbjudanden” av alla de slag. Uttalanden om att ni inte ska lägga er i hur vi utformar våra kampanjer och vill ni inte tala med oss så vill vi inte tala med er. Sammantaget utvecklas en betydande kraft. Och hon har bara börjat. Rörelsen har bara börjat.

  • Greta Thunberg
  • Klimat
  • rörelse

Opinion