Inrikes

Rosengårdsrapport får hård kritik

Inrikes

Malmöförorten Rosengård har radikaliserats religiöst de senaste åren. Det skriver forskare i en ny rapport, men kritikerna menar att slutsatserna är överdrivna och att regeringen förtalar Rosengård.
På regeringens uppdrag har två forskare från Försvarshögskolan och Centrum för asymmetriska hot- och terrorism­studier undersökt situationen i Rosengård. Slutsatsen är att en stor majoritet av de tillfrågade intervjupersonerna upplevt en radikalisering de sista fem åren.
Forskarna skriver att islamister i källarlokaler ”predikar isolering och agerar åsiktskontrollanter samt upprätthåller en stark hotkultur”.

Effekterna påstås vara ett radikalare samhällsklimat och att boende i förorten känner sig ofria.
– Jag tror faktiskt att de här radikala individerna är ganska få. Men de påverkar genom att manipulera och utnyttja situationen, sa stadsdelsnämndens ord­förande i Rosengård, Andreas Konstantinides (s) till TT.
Rapportens syfte var att skapa en översikt för att underlätta insatser mot religiös extremism. Riksdagsmannen Kalle Larsson (v) är kritisk till rapportens budskap och integrationsminister Nyamko Sabuni (fp).
– Det finns problem i Rosengård såväl som på andra platser i Sverige. Men Sabuni skuldbelägger alla invandrare genom kraftiga överdrifter och misstänkliggöranden av hela befolkningen i Rosengård. Det är rent förtal.
Han är också negativ till uteblivna insatser från ministern.
– Sabuni säger inte ett ord om de reformer som är nödvändiga för att ge alla människor rätt till arbete, bostad och livsmöjligheter.
Nu ställer sig även forskare från Lunds universitet frågande till rapporten och har begärt ut källmaterialet.

    Inrikes