Ledare

S väljer opinionen framför politiken

Från Socialdemokraternas Facebook-sida.

Ledare

 


En bild på en
polis med armarna i kors som står på ett tåg. Bredvid honom står en passkontrollant. Båda med ryggen mot oss vända mot ansiktslösa tågresenärer. ”Vi slår vakt om Sveriges säkerhet” står det. Sedan beskärs bilden med Socialdemokraternas logga och texten ”Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas”.

Bilden (som delades på Socialdemokraternas Facebook-konto i förra veckan) talar sitt tydliga språk. Invandringen är hotet mot Sveriges säkerhet, invandringen är hotet mot den svenska modellen. Socialdemokraternas passkontroller och gränsvakter ska skydda oss mot hotet utifrån.

Det fanns en tid när Socialdemokraterna sa att gränskontrollerna var temporära. Att de var ett nödvändigt ont. De strider mot EU-lagar men andrummet som de kallade det infördes ändå. Kanske tar de ansvar, tänkte en del. Socialdemokratiska riksdagsledamöter såg tyngda ut av deras partis linje som de plikttroget gick med på. Det är bara tillfälligt, tro oss! Det var trovärdiga krokodiltårar.

Men nu skryter Socialdemokraterna med sin nya politik. De ska förlänga gränskontrollerna. Inte av nöd utan med stolthet. Stolthet över att stänga gränsen för människor på flykt. Hur hamnade de här?

Socialdemokraterna är en pendel som svänger dit opinionen ser ut att peka. I stället för att tro på makten att förändra opinionen, åsikter och värderingar, har de börjat röra sig efter vad som ”mäter” bäst i deras egna opinionsmätningar. Det är som att de kastat in handduken och gett upp kriget om att äga de politiska frågorna. Vänsterpartiet får äga välfärden och de ”goda” reformerna, Sverigedemokraterna får äga invandringen. Och Socialdemokraterna äger bara kappan som vänder sig efter vinden.

Socialdemokraterna är en pendel som svänger dit opinionen ser ut att peka.

Är det här något som vinner val? Kanske det. Är det värt det? Nej, aldrig. För när Socialdemokraterna normaliserar och återskapar bilden av invandraren som det stora hotet är det redan för sent. Budskapet sipprar ner precis som planerat, de skapar en fiende och en hjälte på samma gång. Fienden kommer utifrån, hjälten är socialdemokratin och symbolen är poliserna som hotfullt lutar sig mot tågpassagerare.

Det enda vi kan göra är att visa andra bilder. Bilder av papperslösa barn som inte får återförenas med sina familjer, familjer som skickas till krigszoner och barnkroppar som tagit livet av sig i Sverige. För det är bilder från Socialdemokraternas Sverige, det är en politik att skämmas över, inte en att stoltsera med.

  • höger
  • migrationspolitik
  • rasism
  • Socialdemokraterna

Ledare