Inrikes

Så fick Nyheter Idag in en fot i dörren

Högerextrema nyhetssidor blir allt mer normaliserade. På bilden syns Pavel Gamov som efter Nyheter Idags vitt spridda text bidrog till att han fick lämna Sverigedemokraterna. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Efter att ha kapat en vänsterstrategi har extremhögerns sajter nu tagit sig nästan hela vägen in i samhällets finrum. Det säger experten Kristoffer Holt till Flamman efter att Nyheter Idag i förra veckan hyllades av politiker och journalister för sin bevakning av Sverigedemokraterna.

Inrikes

 

– De är lite som Sverigedemokraterna – att de har halva foten i dörrspringan. De är på gränsen till att ta klivet in.
Det säger Kristoffer Holt, forskare och expert på högerextrema mediesajter, om Nyheter Idag.
Förra veckan var sannolikt en bra vecka på redaktionen hos den högerpopulistiska sajten vars nyhetsrapportering i hög grad kretsar kring invandring och brott. Då publicerade Nyheter Idag ett reportage där tidningens reporter Chang Frick följde med en Sverigedemokratisk riksdagsman till Moskva.
Sverigedemokraten Pavel Gamov besökte Ryssland som neutral valobservatör, men tycks i Nyheter Idags reportage vara berusad så gott som hela tiden. Texten är ett karaktärsmord som resulterade i att Sverigedemokraterna i slutet på förra veckan meddelade att Pavel Gamov lämnar partiet.

Beskedet kom ett par dagar efter att reportaget hyllades i sociala medier, och inte bara av Nyheter Idags vanliga följarskara. En lång rad journalister och politiker, även från andra politiska läger än SD, delade texten och kommenterade uppskattande.
”Nyheter Idag är en tidning som jag naturligtvis tar avstånd från. Men detta är så fruktansvärt rolig läsning.” Skrev Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, på Twitter.
Han fick sällskap av kollegor som DN:s Niklas Orrenius och SVT:s Anders Holmberg, som trots kritik försvarade sina delningar.

Det är ju otvivelaktigt så att de är högerpopulistiska och har en främlingsfientlig grund på själva sidan, det går ju inte att komma ifrån

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg delade också länken på Twitter, men tycks sedan ha ångrat sig och tagit bort den.
Flamman har sökt Mikael Damberg, som via sin pressekreterare tackar nej till att kommentera.
– Vi avstår för tillfället, skriver Mikael Dambergs pressekreterare Daniel Ferreira i ett sms.
I somras kallade vänsterpartisten Ali Esbati Nyheter Idag för ”nazistiska” i ett Facebookinlägg som fick stor uppmärksamhet. När Flamman pratar med honom nu är han något mer lågmäld.
– Nja, alltså de hör till en högerextrem tradition. Det är inget att hymla med. Det är klart jag tycker att det är omöjligt att ta det som skrivs där “at face value”, alltså att bara ta det rakt av och lita på saker som skrivs där, utan att tänka på att det alltid finns ett problematiskt syfte –även när det görs avslöjanden eller riktas kritik mot Sverigedemokraterna eller andra högerextrema eller högerradikala grupper, säger Ali Esbati till Flamman.
Han har själv tagit del av reportaget, men påpekar att poängen med att granska Sverigedemokraterna för en sajt som Nyheter Idag framförallt är att framställa sig själva som en mediekanal som går att ta på allvar. Och att det arbetet inte är något han vill vara en del av genom att sprida deras texter.
– Men man får läsa det för vad det är. Jag tror att den här texten ingår i ett arbete som hela sajten har, som är göra sig själv relevant och accepterad i bredare kretsar. Det är jag inte särskilt förtjust i att hjälpa dem med.

Unikt vittnesmål

Miljöpartisten Anders Schröder är en av dem som valde att dela länken från Nyheter Idag. På twitter skriver han ”Kan inte i mitt liv minnas ett sjukare, mer pinsamt politiskt porträtt. Och då inkluderar jag allt som har skrivits om Trump.”
Han menar att vittnesmålet var så pass unikt att han ville dela med sig av det, även om han ångrar att han inte, som till exempel Jens Liljestrand, slängde in en brasklapp.
– Det är ju otvivelaktigt så att de är högerpopulistiska och har en främlingsfientlig grund på själva sidan, det går inte att komma ifrån. Men jag tror också att man måste ha lite tillit till att människor kan värdera det de läser själva. Och med hänsyn till att man vet om vilken källa det är, så kan man använda sitt källkritiska tänkande, säger Anders Schröder till Flamman.

Inte längre alternativa

Kristoffer Holt är docent i medie- och kommunikationsvetenskap på Linnéuniversitetet. Han menar en del av de publikationer han brukade kalla för ”invandringskritiska alternativmedier” knappast är speciellt alternativa längre, något som blir tydligt vid publiceringar som den Nyheter Idag gjorde i förra veckan.
– Jag skulle vilja säga att ett par av de här som jag kallar för invandringskritiska alternativmedier håller nästan på att gå från att vara alternativmedier till något slags fast punkt i den svenska offentligheten i och med att de har skaffat sig en så pass etablerad position, säger han till Flamman.
Kristoffer Holt menar att deras framgång bygger på en modell som de egentligen har kopierat från vänstern, som tidigare skapat alternativa nyhetskanaler som svar på den ofta borgerligt ägda dagspressen.
– Vad de har kapat är ju egentligen begreppet alternativmedier. Det är den där positionen att vara rebellen, att slå underifrån, att vara den som företräder de vanliga människorna.
Och den högerpopulistiska sfären tycks växa.
”Framför allt har så kallade invandringskritiska alternativmedier vunnit mark i Sverige de senaste åren, mycket genom att spela på föreställningen om att traditionella medier (i alternativmedier ofta kallad mainstreammedia) inte säger sanningen om invandringens konsekvenser”, skriver författarna till en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som publicerades under måndagen.
Där klassas Nyheter Idag, jämte till exempel nazistiska Nordfront, som en sajt som sprider hatbudskap.
Men med veckans framgångar i sociala medier i bakhuvudet, ser Kristoffer Holt ändå en framtid för de sajter som lyckas framställa sig själva som relativt acceptabla.
– Delningar i sociala medier är någonstans ett mått på social acceptans, jag tror inte att det är många som skulle dela något från Nordfront, däremot kan rätt många uppenbarligen tänka sig att dela något från Nyheter Idag.
– Det är en ny verklighet som växer fram och det är nog inget tillfälligt. Vi kommer nog se att det här kommer vara kvar, säger Kristoffer Holt till Flamman.

  • högerpopulism
  • medier
  • Nyheter Idag
  • Sverigedemokraterna

Inrikes