Inrikes

Så samarbetar M med Trump och abortmotståndare

Republikanernas partiledare Ronna McDaniel tillsammans med Donald Trump under republikanernas kongress.

I offentligheten tar Moderaterna avstånd från Donald Trump och hans allierade abortmotståndare. Men bakom kulisserna ger de pengar till en organisation som stödjer dem. Flammans granskning visar att gruppledaren Tobias Billström nyligen talade på en gemensam konferens med en av Trumps närmaste medarbetare – som stöttat stormningen av Kapitolium.

Inrikes

När amerikanska Högsta domstolen ogiltigförklarade landets aborträtt uttryckte Moderaternas partiledare bestörtning över den amerikanska samhällsutvecklingen. Det var inte första gången. Från det att Donald Trump valdes har Ulf Kristersson i intervjuer återkommit till sin oro över den tidigare presidentens agerande. Inför valet 2020 satte M-ledaren sitt hopp till Joe Biden.

När Trump sedan hetsade en våldsam mobb att storma Kapitolium skrev Kristersson på sin Facebooksida: ”Det som nu utspelar sig i Washington D.C. är ett angrepp på amerikanska demokratin och konstitutionen. Den avgående presidenten Donald Trump bär ansvar för hatet, uppviglingen och våldet.” Samma tongångar hördes från KD-ledaren Ebba Busch under hela Trumps presidentskap.

Men trots sina yttre avståndstaganden har Moderaterna och Kristdemokraterna varit formellt allierade med Trump. Bakom kulisserna fortsätter de betala medlemsavgifter till ett internationellt samarbetsorgan där republikanerna ingår. Flamman kan nu visa att M:s gruppledare Tobias Billström nyligen deltog i en gemensam konferens med en av Trumps närmaste medarbetare, som varit drivande i kampanjen för att ogiltigförklara Joe Bidens valseger.

Den 28 juni reste Billström till Berlin för att tala på den årliga konferensen för International Democratic Union (IDU) – de högerkonservativa partiernas internationella samarbetsorgan, där M och KD är medlemmar. Billström deltog bland annat i ett panelsamtal om kriget i Ukraina.

På kvällen hölls en galamiddag med tal från en särskild hedersgäst: Ronna McDaniel, ordförande för republikanernas nationella komitté. Hon har beskrivits som en tidig Trumpsupporter och handplockades till sin position av presidenten själv. Som partiledare var hon sedan aktiv i att sprida falska uppgifter om att Joe Biden stulit valsegern, har kallat Kapitolium-upploppen ”legitima politiska handlingar” och fryst ut de republikaner som velat ställa Trump inför riksrätt efter händelsen. När Högsta domstolen beslutade att riva upp den amerikanska aborträtten skrev hon på Twitter: ”Livet segrade! Miljoner amerikaner firar dagens domslut och den pro-life-rörelse som har arbetat för det outtröttligt i decennier.”

Tre dagar senare presenterades hon på IDU:s galamiddag. Efteråt skrev organisationen på sociala medier: ”Vi är glada över att ha Republikanerna som medgrundare i vår allians av mitten-högerpartier.”

Moderaterna har varit medlemmar i IDU sedan bildandet 1983. I organisationens grundprogram listas ett antal demokratiska hörnstenar som alla medlemmar väntas stödja: yttrandefrihet, föreningsfrihet, fria val, frihet att ”organisera verklig parlamentatisk opposition”, fria och oberoende medier och likhet inför lagen. Det konstateras att organisationen ska ”främja medlemspartiernas gemensamma livsåskådning” och ”upprätta permanenta relationer på bilateral och multilateral nivå”. Samarbetet finansieras gemensamt genom en årlig medlemsavgift.

Republikanerna är inte den enda IDU-medlem som gått i antidemokratisk riktning. Bland medlemmarna finns Indiens premiärminister Narendra Modis parti BJP och den ungerska ledaren Viktor Orbáns parti Fidész. Trots IDU:s strikta demokratikrav har inget av dem blivit uteslutet.

Utöver inbjudningar till tal och panelsamtal har IDU också stöttat Donald Trump i gemensamma uttalanden. 2016 gratulerade de honom till valsegern, med ett uttalande på hemsidan som avslutades med orden: ”Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Republikanerna under de kommande månaderna och åren för att främja IDU:s principer och värderingar.” Året därpå deltog Tobias Billström i ett panelsamtal om gränskontroller arrangerat av IDU.

Inlägget som gratulerade Trump har sedan dess tagits bort. Den sista skärmdumpen på internetarkivet Waybackmachine.com är daterad till maj 2017. Ett liknande inlägg gjordes när Narendra Modi valdes om 2019, efter en valrörelse där han bland annat anklagats för att hetsa mot muslimer. Det inlägget finns än så länge kvar.

IDU deltog också i programmet på republikanernas partikonvent 2020, där Trump officiellt valdes om till presidentkandidat och inledde sin valrörelse. Bland annat hölls samtal med den högt uppsatta Trump-rådgivaren Bob Paduchik.

Den 7 december, kort efter att Trump förlorat valet, hölls en digital IDU-konferens. En av dess hederstalare var amerikanska utrikesministern Mike Pompeo, som just då arbetade aktivt för att försvåra Bidens maktövertagande. Tidigare hade han deltagit i Trumps utpressningsförsök mot Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Niklas Gillström, presschef på Moderaterna, tackar nej till att svara på frågor om Moderaternas samarbete inom IDU.

– Vi är i Almedalen just nu, så vi har svårt att svara på frågor om sådant som inte är planerat sedan innan, säger han till Flamman.

 

  • Donald Trump
  • Moderaterna
  • Tobias Billström

Inrikes