Ledare

Så samlar vi motståndet i en valrörelse där varje röst räknas

"Vänsterpartiets förra ledare Gudrun Schyman och den nuvarande partiledaren Jonas Sjöstedt syns här på bild från valrörelsen till EU-Parlamentet 1999, under en tid då dom två gick under samma flagg och bevisligen förstod vikten av att samarbeta för att föra fram den politik man tror på." Foto: Maja Suslin/TT

Det blir inget valtekniskt samarbete med mellan Fi och V. Men respektive partis väljare borde ändå agera tillsammans för att deras röster ska göra så mycket nytta som möjligt, skriver Foujan Rouzbeh.

Ledare

Föreställ dig följande scenario: I både kommun- landstings- och riksdagsvalet 2018 går den starka progressiva valalliansen bestående av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ kraftigt framåt. Efter att ha insett allvaret tog partiernas ledare, ledamöter och partiaktiva skademinimeringarnas tid på allvar och omgrupperade sig för en gemensam valseger 2018.
Så blev det inte i verkligheten. Men med en vecka kvar till valet är det nödvändigt att förstå att framtiden kommer att bli ytterligare en period av kamp – en kamp för att i första hand försvara och stärka vänsterns, feminismens och antifascismens befintliga positioner. Det är något som vi måste göra tillsammans, oavsett vilka nyanser på färgskalan vi tillhör.

Precis som under förra valrörelsen talas det en del om huruvida man kan lägga sin röst på Feministiskt initiativ i riksdagsvalet eller ej. En sak har i praktiken förändrats sedan sist – Feministiskt initiativ är betydligt längre bort från ett riksdagsmandat i detta val än 2014. När vänsterpartister får frågan fortsätter de gärna att hävda att en röst på Fi är en bortkastad röst, som om man inte har förstått att den typen av avfärdanden inte hjälper någon övertygad rosa väljare överhuvudtaget.

Även om Feministiskt initiativs chanser att komma in i riksdagen är ytterst små så ser partiet ändå ut att kunna göra goda resultat i flera kommunval och en del landstingsval. Valrörelsen visar tydligt att varje röst komma att bli avgörande. Vänsterpartiet och Feministiskt initiativs väljare borde därför, i brist på ansvarsfulla och kreativa politiska ledare, samarbeta genom att fördela sina röster mellan partierna och lägga sina röster på det sätt som man tror kommer att stärka respektive parti mest. I praktiken borde det innebära en röst på V i riksdagsvalet och Fi i de kommun- och landstingsval där partiet har goda chanser att komma in.

Försvara och stärka vänsterns, feminismens och antifascismens befintliga positioner är något som vi måste göra tillsammans, oavsett vilka nyanser på färgskalan vi tillhör

Var och en av oss bör betrakta våra personliga röster som både en bromskloss för brun- och blåhögern samt en möjlighet att axla det ansvar som ledningarna i V och Fi själva inte har klarat av att göra. I den tillfälliga reträtten finns en potential, en samling som på sikt leder oss rätt och gör oss starkare tillsammans.

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • #val2018
  • Feministiskt Initiativ
  • vänsterpartiet

Ledare