Inrikes

Så stoppades NMR i Göteborg

Det var bitvis spänt mellan motdemonstranter och polis när NMR hindrades från att genomföra sin planerade demonstration i Göteborg i lördags. Foto: Tor Gasslander

NMR laddade i månader – men lyckades inte ens påbörja sin demonstration. Flamman var på plats när motdemonstranter tog över stora delar av centrala Göteborg.

Inrikes

11.00

Den är en vacker höstdag i Göteborg. Solen lyser över motdemonstranterna som samlas på Heden. På grusplanen har vänstertidningen ETC rest ett cirkustält för sin alternativa ”bokmassa” och bakom den fungerar ett lastbilsflak som en improviserad scen.

På scenen står Anders Karlsson från Socialistiska paritet.

– Tio tusen, kanske tjugo tusen Människor som visar sin avsky mot nazismen. Det är Göteborg. Det är så Göteborg ska vara. Det är så Göteborg alltid har varit, säger han.

Publiken jublar.

– Vi är inte här för att värna det demokratiska samhället. Vi är här för att försvara oss. För att ta det som tillhör oss, våra gator och torg, säger en medlem ur den autonoma vänstergruppen Allt åt alla.

Folkmassan jublar igen.

Många av aktivisterna från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har redan varit igång i flera timmar.

På en parkeringen utanför Ica Maxi i utkanten av city förbereder de sig nu för att marschera till den tillståndsgivna uppsamlingsplatsen.

De är färre än förväntat, någonstans mellan 300 och 700 deltagare, beroende på bedömaren. Innan demonstrationen hade de utlovat tusen deltagare.

Framför förmiddagshandlande barnfamiljer tar nazisterna fram sina fanor och plakat – som pekar ut medieprofiler av judisk härkomst som ”förbrytare”.

Några av nazisterna utrustar sig med vad som påminner om kravallutrustning: genomskinliga sköldar och hjälmar med visir. De övervakas av poliser med mössa och reflexväst.

12.00

Motdemonstrationen på Heden avslutas. Från scenen förklarar arrangörerna Göteborgs Antifacistiska front att det går bra att stanna på Heden om man vill vara på en lugn och säker plats.

Nu sätter sig i nazisterna i rörelse. De går i riktning mot den tillståndsgivna uppsamlingsplatsen i närheten av Svenska mässan, där Bokmässan pågår. Det är ungefär tre kilometer dit.

De tusentals motdemonstranterna på Heden börjar dela upp sig. Den största gruppen stannar vid Heden, ihoptryckta framför de avspärrningar som skiljer dem från nazisternas tänkta marschväg.

Andra rör sig i riktning mot Svenska mässan. Trots stora skaror aktivister är det nästan helt tyst på gatorna som leder ut mot Scandinavium, och som är blockerade av kravallstaket och polis med hjälmar och påkar.

På Berzeligatan, ett par hundra meter från Heden, uppstår tumult när polisen konfronterar demonstranter från Allt åt alla, som kommer bärandes på uppblåsbara krokodiler. Ett par av krokodilerna tas i beslag av polisen.

En man frågar på bred göteborska:

– Hur kan det vara okej med nazister på gatorna men inte uppblåsbara jävla krokodiler?

En polis ber honom vara tyst.

– Direkt aktion, ingen pardon. Nassarna ska dö!

Så skriker någon.

– Vad fan? Kommenterar någon annan.

Arundathi Roy. Foto: Tor Gasslander

Arundathi Roy. Foto: Tor Gasslander

Bland demonstranterna framför polisens avspärrningar finns Arundathi Roy. Den romanaktuella indiska författaren och aktivisten är bokmässans i särklass största namn i år, men om någon känner igen henne här så är det åtminstone ingen som gör sken av det. Arundathi Roy ler och fotograferar med sin telefon. Hon har ett pussavtryck på kinden.

Plötsligt kommer de uppblåsbara krokodilerna tillbaka. Med badleksakerna som sköldar försöker aktivister pressa sig igenom polisens avspärrning. Något brinner av som fyller gatan med tjock grön rök. Kravallutrustad poliser höjer batongerna och lyckas driva tillbaka motdemonstranterna.

Kravalluturstad polis skiljde motdemonstranterna från NMR:s planerade marschväg. I bakgrunden syns Scandinavium.

Kravalluturstad polis skiljde motdemonstranterna från NMR:s planerade marschväg. I bakgrunden syns Scandinavium.

Gatorna bakom avspärrningarna gapar fortfarande tomma. Nordiska Motståndsrörelsen syns inte till.

– Jag vet inte var de är just nu, säger en polis till Flamman.

– Jag har inte hört något på ett tag.

13.00

Efter flera omgångar överklaganden tidigare i veckan har NMR tillstånd att samlas på Sten Sturegatan. Därifrån har de sen tillstånd att marschera en sträcka där de varken passerar i synagogan eller Bokmässan.

Men av någon anledning väljer nazisterna att avvika från den planen.

Ropandes ”Vit revolution – utan pardon” passerar nazisternas tåg Liseberg.

Då ger ledningen order om att svänga vänster – rakt ned mot Bokmässan. Nazisterna trycker sina meterhöga sköldar mot poliser som fortfarande har hjälmarna hängande i bältet. Poliser skriker ”backa!” utan att någon lyssnar.

Under det korta tumult som följer grips NMR:s ledare Simon Lindberg av polisen, och marschen stannar av. Nazisterna ringas in av polis vid Ica Focus på Örgrytevägen, precis utom synhåll för mässan.

Kanske är det för att polisens uppmärksamhet är kluven, men nästan samtidigt som nazisternas marsch stoppas sätter sig motdemonstranterna i rörelse. Tusentals människor passerar Korsvägen vid Bokmässan och rör sig ned mot Ica Focus.

Samtidigt tar sig motdemonstranter över avspärrningarna vid Heden, och tar sig ned mot nazisterna från andra hållet.

Ridande polis galopperar fram och tillbaka medan de båda grupperna med motdemonstranter tar sig allt närmare.

– Nu kommer det väldigt mycket vänster! ropar ett polisbefäl till häst.

14.00

Polisen får stopp på motdemonstranterna drygt hundra meter från den plats där nazisternas tåg har stoppats. NMR är nu inringade av två cirklar med poliser. Bakom dessa finns flera tusen motdemonstranter, som nu blockerar både den väg ned mot bokmässan som NMR försökte svänga in på, och den som leder till den plats där de hade tillstånd. Ett tredje väderstreck är blockerat av en motorväg. Endast den väg NMR använt för att gå in i staden är någorlunda öppen.

Nu pressar motdemonstranterna på. Polisens spärrlinje mellan dem och NMR har förstärkts med både hästar och hundar. Motdemonstranterna skanderar slagord och några kastar knallskott.

Polishundarna skäller upphetsat.

Bitvis var stämningen mellan polis och motdemonstranter mycket spänd.

Bitvis var stämningen mellan polis och motdemonstranter mycket spänd.

En pojke i nedre tonåren tas om hand av frivilliga sjukvårdare. Han kan inte öppna ögonen.

Har du blivit pepparsprejad?

– Ja.

Varför då?

– För att jag inte flyttade på mig.

Flera personer slits ut ur demonstranternas led och brottas ned av polis. Lukten av krut fyller luften.

Plötsligt hörs ljudet av sirener. Demonstranterna ryggar tillbaka när flera stora landsvägsbussar kommer rullande upp mot platsen. Sen jublar någon, och jublet sprider sig när allt fler förstår vad bussarna innebär: nazisterna kommer inte att få gå in i Göteborg idag. Bussarna är här för köra dem härifrån.

15.00

Motdemonstranterna drivs bit för bit bakåt från den plats där NMR fortfarande står inringade av polis. Utanför Svenska Mässan börjar ett par personer kasta sten, och polisen gör ett par rusningar mot folkmassan. Ytterligare några personer grips innan stämningen lugnar ned sig.

Polisen bär iväg en motdemonstrant utanför Liseberg.

Polisen bär iväg en motdemonstrant utanför Liseberg.

Strax därefter håller Clowner mot nazism ett tal i megafon.

– Tillsammans har vi stoppat nazisterna. Men vi måste komma ihåg att det är vi människor som måste sätta tryck på politikerna så att vi slipper göra det här varje gång.

Clowner mot rasism utropar seger för motdemonstranterna.

Clowner mot rasism utropar seger för motdemonstranterna.

Ungefär samtidigt, bakom två cirklar av poliser, säger en märkbart irriterad Pär Öberg, NMR:s presstalesperson, att det här är sista gången man kommer att ansöka om tillstånd för en demonstration.

Medan motdemonstranterna sprids ut i Göteborg blir NMR kvar i ytterligare ett par timmar innan de under poliseskort får tåga tillbaka till den parkering där de samlades. Deras demonstrationen upplöses tidigt på lördagskvällen utan att någonsin ha nått in i centrala Göteborg.

  • antirasism
  • Göteborg
  • NMR
  • politik

Inrikes