Kultur

Sånger från en försvinnande kår

Kultur

Malmbanan, som fraktar malm från de norrländska gruvorna till hamnen i norska Narvik, började byggas 1898 och stod färdig 1903. Tusentals järnvägsarbetare, rallare, från Sverige och Norge deltog i arbetet. De lämnade efter sig många visor, som senare kommit att nedtecknas och spelas in på skiva.
Trubadurerna Björn Arahb, Ragnar Olsen och Pierre Ström släpper nu en skiva med tjugo gamla rallarsånger från Malmbanan. Många av sångerna är hämtade från artisternas tidigare rallarskivor, andra del är nyinspelade. Lite av Rallarmusik greatest hits, alltså.
Björn Arahb och Pierre Ström är välkända namn för den som är intresserad av gamla arbetarsånger. Pierre Ström främst för Första maj (1975), där han sjunger klassiska kampsånger tillsammans med Finn Zetterholm. Björn Arahb har bland annat spelat in en skojig skiva med gamla strejksånger och socialdemokratiska valkampanjlåtar, Till seger (1979).

Rallarvisorna skiljer sig från andra arbetarsånger från samma tid. De ligger närmare folkmusiken, det märks att visorna är tänkta att spelas till dragspel på fikarasten. De handlar inte så mycket om politik och om höga ideal, som om arbetsvillkoren och livet i den norrländska ödemarken. Man lär sig ganska mycket om hur rallarna levde. Eftersom rallarna kom från både Sverige och Norge, är många av texterna en blandning mellan svenska och norska.
Ett stort antal kvinnor arbetade också med järnvägsbygget, som medföljande kokerskor åt arbetarna. Kvinnorna syns inte till mycket i rallarnas visor, annat än som männens längtan efter ”det täcka kön”

De gamla rallarpoeterna, ofta anonyma, ger uttryck för en tydlig yrkesstolthet och klassmedvetenhet. Som alltid när man lyssnar på gammal arbetarmusik blir man lite uppgiven. Vem skriver sånger om sitt arbete idag?
Det finns kanske inte så många rallare längre. (Nuförtiden är det vanligare att man lägger ner järnväg än att man bygger ny). Men sånger om hårt arbete och om gott kamratskap blir aldrig förlegade. ”Ty alla är vi lika / och samma lön vi få” som det heter i I Gällivare trakter.
Rallare är en kul skiva för den som gillar folkmusik eller gamla visor. Ett texthäfte med lite bakgrundsinformation och bilder från järnvägsbygget medföljer.

    Kultur