Opinion

Sänk högern redan i maj

Opinion

– Ja, det är en jävla tur att så många EU-motståndare bojkottar valet, sa han.
”De bägge männen satt på en restaurang. Nu skrattade de rått och hårt. Jag satt i närheten och hade hört deras samtal om EU-parlamentsvalet. Deras sympatier låg helt klart till höger och de hade garanterat röstat ja till både EU och EMU. Men samtalet hade också bekymrat handlat om att euron inte vill fungera som det var tänkt och att EU inte är så populärt längre.
Jag önskar att alla de progressiva EU-motståndare som tycker man ska bojkotta EU-valet hade suttit där. Och hört högermännen skratta rått och hårt åt bojkotten. För om det som ska vara en radikal protest mot EU bara leder till skratt och politisk lättnad för högern, då är det inte mycket till protest.
Man ska komma ihåg att en bojkott syftar till att skada motståndaren. Det är något motståndaren är rädd för. Men EU-anhängarna är inte alls rädda för röstbojkott från progressiva EU-kritiker. Tvärtom, de tycker det är bra. Det får ju till konsekvens att EU-kommissionen får mindre motstånd att genomföra sin politik. Bojkott av EU-valet motverkar alltså sitt syfte.

Utan jämförelser med EU i övrigt, tänker jag också på apartheidregimen i Sydafrika på 1980-talet. De var djupt bekymrade över den växande bojkottrörelsen runt om i världen. Därför att bojkotten skadade regimen och undergrävde det rasistiska systemet. Det var en klok och effektiv bojkottstrategi som till slut också bidrog till apartheidregimens fall.
Men en bojkott som får motståndaren att skratta och sedan fortsätta sin förödande högerpolitik, det är ingen klok bojkott.
Det finns också andra skäl för att inte rösta. Ett skäl är att folk över huvud taget inte bryr sig om EU, och därför inte orkar gå och rösta. Däremot bryr sig många om riksdagsvalet och vill absolut bidra till att fälla Reinfeldt-regeringen i september. Det är ju bra. Men då ska man komma ihåg att EU-valet den 25e maj är den första möjligheten att visa att Reinfeldt är årets förlorare. Genom att rösta i EU-valet lägger man den psykologiska och moraliska grunden för att besegra högern också i riksdagsvalet i september. EU-valet ger oss alltså en unik möjlighet att besegra Reinfeldt två gånger på ett år. Vem vill inte bidra till det? Jag vet många som bara med det argumentet bestämt sig för att rösta också den 25e maj.

Det finns en tredje grupp väljare som funderar på bojkott. De hatar EU. Men de hatar fascisterna ännu mer. De brukar lyssna när man säger att högerextremister över hela Europa mobiliserar för att EU-valet ska bli deras politiska genombrott. Om man inte röstar i EU-valet bidrar man indirekt till en möjlig valframgång för högerextremismen. Det vill ju ingen riktig antifascist göra. Och då går man och röstar. Mot fascismen.
Men viktigast av allt är det positiva budskapet: EU-valet kan bli den europeiska vänsterns första stora framgång på väldigt länge. I många länder visar opinionsundersökningarna att stödet har mångdubblats för vänsterpartierna. Den förenade vänstergruppen ser ut att kunna bli tredje största grupp i EU-parlamentet efter valet. Alltfler människor ser att EU-kommissionens och högerns politik bara syftar till att rädda bankerna och gynna de rika. Vänsterpartierna vinner stöd därför att de är eniga om att människors grundläggande rättigheter är viktigare än de europeiska storbankernas vinstintressen.
Genom att rösta bidrar vi till att vänstermänniskor över hela EU kan komma att få känna glädje och kunna skratta tillsammans.
Tänk: På kvällen den 25:e maj. Över hela Europa.
Glada och inspirerande skratt.
Det vore väl fint.

    Opinion