Krönika

Sätta egna väljarna i fängelse

Krönika

Det är val 2006, och redan nu samlar sig den svenska arbetarrörelsen för politiskt självmord. Genom att ge efter för högern försöker man vinna de så kallade marginalväljarna. Medan arbetarpartiernas egna kärntrupper i allt högre grad låter bli att rösta. Så förlorades valet 1991 och så kommer valet 2006 att förloras, om man inte skärper till sig.
Det senaste radikala greppet är att sätta majoriteten av sina väljare i fängelse.
Enligt ett lagförslag som socialdemokraterna och vänsterpartiet lagt fram, ska det bli förbjudet att ladda ner upphovsrättsskyddad musik från internet. Lagen kommer på order av EU, och syftet är att stoppa det utökade kulturutbud som uppstått genom fildelningen på nätet.

Enligt en undersökning som ungdomssajten Lunarstorm gjort, laddar 77 procent av Sveriges ungdomar ner musik. Samtliga dessa ska från första juli bestraffas med böter eller fängelse i två år.
Någonstans där uppe verkar man ha tappat all folklig förankring. Lagar lobbas fram i Bryssel, och skickas sedan till parlamenten för verkställande. Utan debatt. Utan intern diskussion och utan kongressbeslut.

Unionen ska åtlydas, även om det innebär att en majoritet av det svenska folket kriminaliseras. En av de låtar som kommer att stoppas på nätet är Internationalen, som i april varit föremål för upphovsrättsprocess i Frankrike. I den, tidigare föga uppmärksammade, filmen Insurrection resurrection (2004) visslar en av skådespelarna på Internationalen under ett par sekunder. Nu måste filmskaparen Jean-Christophe Soulageon böta 1 000 euro, rapporterar nyhetsbyrån AP. Musiken till Internationalen skrevs 1888 (texten 1871), men eftersom kompositören Pierre Degeyter inte dog förrän 1932 är sången skyddad fram till 2012.
Det var många år sedan arbetarrörelsens gamla kampsång gick att köpa. Den senaste vettiga svenska inspelningen gjordes av Monica Nielsen 1977, och har förstås aldrig getts ut på CD. Men med hjälp av fildelningsprogram på internet kan man ladda ner Internationalen i tiotals svenska och hundratals utländska versioner. Liksom annan musik som inte säljs i affärerna.

Det är detta som socialdemokraterna och vänsterpartiet vill sätta stopp för, genom att förbjuda fildelning av upphovsrättsskyddat material. På så sätt garanterar man att ingen kan ta del av Internationalen, utan att samtidigt berika Pierre Degeyters ättlingar. Upp till kamp.