11 vänsterprofiler om valet och kvalet

”SD har framförallt kriget i Syrien att tacka för sina framgångar”

Kajsa Ekis Ekman. Foto: Binniam Halid

Vad hände och vad gör vi nu?

 Varför gick det som det gick i valet?
– Det går inte att förstå. Vi har haft en kokande sommar där fläktarna sålt slut och stora delar av Sverige drabbats av skogsbränder och ändå riskerade Miljöpartiet att åka ut ur riksdagen. Kristdemokraterna har inte gjort något bra och har skämt ut sig i debatt efter debatt och ändå ökar de – kanske är det moderater som trodde att de skulle åka ut och stödröstar? Vad gäller Vänsterpartiet tyckte jag att förra valets valkampanj var bättre, men kanske är det många som är missnöjda med Socialdemokraterna och MP som nu går till V. Jag tror inte alls att det är alla reformer som V lyckats driva igenom. Det tror nog de som sitter i riksdagen, men de flesta människor har inte koll på sånt. SD har framför allt kriget i Syrien att tacka för sina framgångar.Men ingen fattar hur saker hänger ihop. Imperialisterna krigar och förstör i Mellanöstern och Asien, sedan tar de inte emot några flyktingar själva. Sverige gjorde det på ett bra sätt, både med voluntära insatser och offentliga. Det som inte funkade var att man outsourcade mottagandet till kapitalister som fakturerade skyhöga belopp vilket gjorde att kommunernas kostnader ställdes mot andra utgifter. Detta kopplat till det finanspolitiska ramverket enligt vilket kommuners budget måste gå i balans är lika med ett recept för att ställa grupper mot varandra i svåra tider. Jämför man med hur kriget i Jugoslavien gav bränsle åt Ny Demokrati så ser man att stödet peakar just efter ett mottagande för att sedan sjunka, så SD kommer nog aldrig att nå så höga siffror igen.Vad vill vi aldrig se igen i en valrörelse?
– Fejkprofiler på sociala medier som låtsas vara riktiga personer. Extremhögern har medvetet gått in för den här strategin för att ge intrycket av att de varit fler än de är – och maskerat sig som ex-muslimer, kvinnor, arbetare och andra grupper som de har brist på. Det är allt för lätt i dag att sitta en timme och skapa ett hundratal profiler på Twitter, Facebook och Disqus, och det räcker med tio inlägg under en känd politikers tweet eller på en stor tidnings Facebooksida för att ge intrycket av att ”såhär tycker folket”. Jag är övertygad om att detta har påverkat både politiker och mediehus till att få en känsla av vad ”folket” prioriterar för frågor och därmed vrida debatten åt det hållet, vilket sedan gör att riktiga människor tror att detta är de viktiga frågorna.

Det här förklarar naturligtvis inte hela SD:s framgång men politiker, media och allmänhet utan kunskaper om hur sociala medier kan manipuleras kan lätt tro att dessa är riktiga människor. Jag tror att om inte storföretag som Facebook och Twitter och stora mediehus skärper sin policy, måste staten gå in och göra Bank-ID obligatoriskt för att ens logga in på nätet, så att allt du gör kan spåras till dig. Det här kommer ju förstöra anonymiteten naturligtvis, men frågan är om det inte kommer vara det enda sättet att stävja näthat, barnporr och massiv politisk manipulation i framtiden.

Din största rädsla framöver?
– Att det ska bli en borgerlig regering med SD. Ökade klassklyftor kopplat till ett skuldbeläggande av flyktingar och boende i förorter kommer skapa en ond spiral. Det har varit intressant att se hur mycket borgerligheten har gått in på psykologi snarare än konkreta förslag: det har varit ”hårdare straff” utan att de ens vet om vad straffen ligger på i dag, ”nu tar vi tag i Sverige” när de vill sälja ut det lilla vi har kvar, och i valstugorna har de stått och mässat om ”skärpta krav” på bidragstagare och sedan när de får frågor vet de inte ens att det finns krav! Det är ju redan reglerat i Socialtjänstlagen 4 kap 1. att ingen får bidrag utan att stå till arbetsmarknadens förfogande, och visa detta. Det är till och med så hårt att om du säljer din kropp och köparna swishar betalningen, kan socialen se att du har en inkomst och neka dig försörjningsstöd, vilket ju kan hålla fast dig i prostitution. Samhället är otroligt hårt som det är, och just det gör ju att det finns en allmän känsla av förlorad kontroll. Då har borgarna gått in för att måla ut det som att man kan bara gå och hämta ut bidrag utan någon motprestation och att de fattiga är slöa och bortskämda.

När ljusnar det och vad kommer vi få se då?
– Jag är ganska glad än så länge över att de rödgröna fick mer än de blåa och att det gick så bra för vänstern!

Vad är ditt råd till den som känner att den bara måste göra någonting? 
– Ja, en lärdom av valet är att det är viktigt att organisera sig. Fackligt, politiskt eller i någon folkrörelse. Det behövs mer vanliga människor i politiken, inte broilers. Ni som är med i politiken redan, ni måste sluta vända er inåt och tro att ni är med i en klubb av likasinnade. Ni måste ut och rekrytera och försöka få med alla möjliga människor. Ni som är med i lokala partiföreningar, försök att göra utåtriktade aktiviteter typ loppis, studiecirkel, picknick, fotboll. Sen tror ju jag att om vänstern ska kunna bli en folkrörelse måste man fokusera på minsta gemensamma nämnare. Det kan vara olika på olika ställen, men ofta handlar det om resursfrågor, klassfrågor, vård, skola, omsorg. Acceptera att människor är olika och att det är intresset som förenar oss, inte ideologi. Samt satsa på långsiktighet. Många strömmar till efter ett val, ge dem en uppgift så stannar de kvar!

  • #val2018
  • eftervalsanalys
  • eftervalsdebatt